Digitalt førerkort

Trøbbel med førerkort-appen

Flere mobilabonnenter får ikke lastet ned appen.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er den digitale utgaven av førerkortet klar, i form av en app for iOS og Android. Appen ble tilgjengelig mandags kveld klokka seks.

Klokken ett tirsdag 1. oktober har 431.000 nordmenn lastet ned appen, forteller Bujar Llukaj, rådgiver ved førerkortkontoret i Vegdirektoratet, til Dinside.no.

Onsdag morgen melder direktoratet om 670.000 nedlastninger og rekordstor interesse.

- Ellevilt

- Dette er rett og slett ellevilt. Vi visste at dette kom til å bli populært, men interessen overgår det meste. Vi er glade for at folk setter pris på tjenesten, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Flere land utvikler digitale førerkort, men Norge er trolig det første land i Europa som ruller ut løsningen i full skala, skriver Statens Vegvesen, som har lansert appen sammen med Samferdselsdepartementet.

Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden. Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Mangler digitalt bilde

Det har dog oppstått noen tekniske problemer i kjølvannet av lanseringen. Flere opplever nemlig at de ikke kommer inn i tjenesten, og Dinside har fått tips om at bildet også skaper besvær.

Appen ber brukeren om å ta nytt bilde og fornye førerkortet før vedkommende kan ta appen i bruk.

MANGLER INFO: Denne feilmeldingen har flere fått når de har forsøkt å opprette digitalt førerkort. Foto: skjermdump.
MANGLER INFO: Denne feilmeldingen har flere fått når de har forsøkt å opprette digitalt førerkort. Foto: skjermdump. Vis mer

Det er 2,2 millioner nordmenn som får tilgang til digitalt førerkort fra 1. oktober.

Som dette tallet indikerer, er det ikke alle som har mulighet til å laste ned appen. Dette gjelder blant annet dem som ikke har digitalt bilde i Vegvesenets database, derav feilmeldingen over.

Funker ikke på alle telefoner

Digitalt førerkort kan bare benyttes på én telefon om gangen.

For iPhone må du ha iOS-versjon 9.0 eller nyere, mens Android-brukere må ha versjon 6.0 eller nyere.

En Dinside-leser som bor i Frankrike påpeker for øvrig at det ikke går an å installere førerkort-appen fra en telefon registrert i utlandet, appen er kun tilgjengelig via norsk App store.

Problemer med ID-porten

- Appen fungerer som forventet, men vi har fått meldinger om ustabilitet og det skyldes at det er trøbbel hos ID-porten, som gjør at noen mobilabonnenter ikke kommer inn, sa Llukaj til Nettavisen tirsdags formiddag.

Overfor Dinside sier Llukaj at disse problemene ser ut til å være løst nå. Det var snakk om eksterne problemer hos Difi som leverer ID-porten.

Dinside får, imidlertid, fortsatt beskjed fra lesere om trøbbel med innlogging i førerkort-appen onsdags morgen.

Flere personer som Aftenposten var i kontakt med tirsdag, har også hatt problemer med å laste ned appen tirsdag, og fått beskjed om at serveren har problemer. Direktør Dreyer i Vegvesenter sier overfor NRK at stor pågang har vært et problem rundt lanseringen av appen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer