Tungsten T3

Hvorvidt det fremdeles er marked for dedikerte PDAer, kan diskuteres. Uansett blir nye produkter konsekvent lansert, og den nye Tungsten T3 fra Palm er blant det mest spennende vi har sett på en god stund.

Publisert
Tungsten T3

Etter mange opp- og nedturer med sine ofte litt underlegne produkter, har Palm definitivt klart å finne sin nisje. Med lanseringen av den originale Tungsten T viste de at de klarer å lage en maskin som er både funksjonell og har et høy må-ha-faktor. Etter Tungsten T har selskapet sluppet et par oppgraderinger og nye versjoner, som blant annet hadde WLAN-funksjonalitet og bedre skjermer. Nå er tiden kommet for den tredje inkarnasjonen av Tungsten, med tilnavnet T3.

Fortsatt pen

Utenifra ligner T3 en god del på den originale T-modellen. Stilen er identisk, men den nye utgaven er litt lengre, samt funksjonstastene har fått en ny, mer oval form. Men den generelle designsideen er identisk.

Det er liten tvil om at Tungsten er noe av det stiligste på PDA-markedet, og det er ikke så mange konkurrenter som klarer å kombinere et profesjonelt og attraktivt utseende på denne måten. Et stort pluss til Palm.

Sidelengs

Den største nyheten med den nye modellen er så klart skjermen. Eller rettere sagt, muligheten for å se på den enten i portrett- eller landskapsmodus. Det fungerer slik: Når du skrur på enheten, har skjermen en oppløsning som tilsvarer de eldre modellene. Trikset er at du kan trekke ut enheten, og det øker skjermens oppløsning til 320x480 piksler.

Muligheten for å trekke ut Tungsten-PDAer fantes også i tidligere modeller, men det eneste som kom til syne da var Graffiti-området. Nå er altså hele skjermen blitt forstørret, og selve Graffiti er blitt gjort virtuell.

Videre kan du altså snu på skjermperspektivet ved å trykke på en knapp. Dette kan du gjøre uansett om enheten er trukket ut eller ikke.

Det er mange programmer som tjener på et landskapsmodus. Du får bedre plass, flere kolonner og klarere oversikt. I tillegg kan du for eksempel se filmklipp i widescreen.

Tungsten T3

Den andre nyheter som henger sammen med skjermmulighetene, er en statuslinje nederst på skjermen. Dette er en ekstremt praktisk nyhet, og noe vi har savnet hos Palm lenge. Statuslinjer gir oss disse mulighetene: en hjem-knapp, en søkeknapp, en knapp som aktiverer menyer, klokkeslett, alarmknapp, Bluetooth-knapp, mulighet for å skifte skjermmodus og til slutt snarvei til Graffiti-området.

Flere av disse knappene er i tillegg snarveier som gir enkel og rask tilgang til videre funksjoner. Trykker du på klokkeslettet, får du opp et vindu med status på batteriet, minnet, lysstyrken og lydinnstillinger. Ved å trykke på Bluetooth-knappen, kan du raskt skru den av eller på, og koble deg til andre enheter.

Alle disse tilsynelatende grunnleggende funksjonene har vi etterlyst en god stund, og det er svært hyggelig at Palm endelig har tatt de med.

Bedre programvare

Kjernen i Tungsten T3 er Palm OS 5.2-operativsystemet, og her er det også mange forbedringer. Klassiske PDA-programmer som kalender og avtalebok har fått en overhaling, og fremstår som mer funksjonelle og attraktive. Du kan legge inn langt flere infofelt i kontakter, som opptil 7 telefonnumre eller e-post-adresser, flere gateadresser og så videre. Kalenderen er også blitt forbedret, med en introduksjonsskjerm som ligner en del på Today-skjermen i PocketPC. Der får du en oversikt over kommende avtaler, uleste e-poster og så videre.

Selve kalenderen støtter nå også blant annet utvidede kategorier som markeres med forskjellige farger.

Tungsten T3

Synkroniseringsmulighetene har også gjennomgått endringer, og det er nå bedre støtte for sammenkobling med Outlook og håndtering av e-post med dokumenter.

Den virtuelle Graffitien aktiveres ved å trykke på en av knappene på statuslinjen, og er en smart løsning som utnytter skjermplassen bedre. Andre, konkurrerende modeller har lenge hatt slike muligheter, og det er hyggelig at Palm nå kommer etter.

Og bedre maskinvare

Ikke bare er operativsystemet mer strømlinjeformet, men under panseret er det også mer kraft. Med 400 MHz Intel Xscale-prosessor og 64 MB minne (52 MB tilgjengelig til brukere), bør T3 klare de aller fleste oppgavene fint.

Skjermen er som sagt meget bra og lyssterk, og støtter 65.000 farger. Sammenlignet med den originale Tungsten, har skjermen betydelig bedre bilde, av samme kvalitet som Tungsten C og Zire 71.

De nye funksjonsknappene er blant de få negative kommentarene vi har angående Tungsten T3, de er langt fra dårlige, men litt mindre behagelige å trykke enn knappene på originalen.

Vekten på enheten er 153 gram, og den er absolutt en håndterbar, liten maskin. På utsiden finner vi også de etter hvert vanlige innretningene som SD-kortplass, knapp for stemmeopptak og uttak for hodetelefoner.

Konklusjon

Palm har virkelig klart å lage en imponerende PDA med Tungsten T3, det er nesten ingenting i veien med den. Selvsagt kunne vi tenkt oss innebygd WLAN-funksjonalitet, for eksempel, men det ville gjort enheten enda dyrere. Slik som den er nå, til en pris av ca. 4.000 kroner, er det den ultimate mid-range håndholdte, med nok av funksjoner, flott utseende og mange muligheter.

Skal du ha deg en ny Palm-maskin, kan vi anbefale denne på det varmeste.

Se flere bilder av Tungsten T3!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer