Ubuntu med mobil-OS

Skal gi Android konkurranse på mobile enheter.

Den populære Linux-distribusjonen Ubuntu kommer nå i mobil utgave.
Den populære Linux-distribusjonen Ubuntu kommer nå i mobil utgave. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første telefonene kommer riktignok ikke før i 2014, men den mobile utgaven av Ubuntu ser definitivt ut til å kunne bli et svært attraktivt operativsystem i fremtiden.

Tankegangen er litt annerledes enn hos de etablerte plattformene, med stort fokus på blant annet sveipebevegelser og snarveier. Apper og funksjoner en nylig har brukt gis dessuten prioritet på hjemskjermen, noe som bidrar til å gjøre hjemmeområdet mindre statisk enn tilfellet er med både Android, iOS og Windows Phone.

Eksempelvis kan du sveipe tommelen inn fra venstre for å få frem de mest brukte appene dine, eller fra høyre for å hoppe tilbake til forrige app. Et sveip ned fra toppen henter frem søkefeltet, og du kan også sveipe ned fra de små varsel-ikonene for å hoppe rett inn til innstillingene.

Windows Phone ser ut til å ha vært blant inspirasjonskildene, der hele sveip fra venstre mot høyre lar deg bytte mellom kontakter, medier og apps.

Bygget på Android

Mobilutgaven av Ubuntu er bygget på Android-kjernen, men i motsetning til Android brukes ikke Java. Ifølge Ubuntu-koordinatoren Canonical skal dette gjøre det mulig å hente ut mer krefter av telefonen. I likhet med Android er også Ubuntu et åpent operativsystem, i motsetning til de lukkede systemene fra Apple (iOS) og Microsoft (Windows Phone).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer