TEST: Huawei P40 Pro

Umulig å gi terningkast

Det er liten tvil om at Huaweis toppmodell er en fremragende telefon. Men spørsmålet er om du kan leve med det enorme Google-hullet.

UTEN GOOGLE: At Huawei P40 Pro kommer uten Google om bord, betyr mer enn at Googles egne apper ikke fungerer. Foto: Pål Joakim Pollen
UTEN GOOGLE: At Huawei P40 Pro kommer uten Google om bord, betyr mer enn at Googles egne apper ikke fungerer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I mars 2019 testet vi Huaweis daværende toppmodell, P30 Pro. Som sine forgjengere Mate 20 Pro, P20 Pro og Mate 10 Pro endte det med en sekser på Dinsides terning. De siste årene er det nemlig kineserne som har stått i spissen for innovasjonen på mobilfronten, og i takt med det har markedsandelene skutt til værs – også her til lands.

Så skjedde det alvorlige. I mai 2019 ble Huawei lagt til USAs entitetsliste, som gjorde at amerikanske selskaper ikke lenger fikk gjøre forretninger med selskapet. Resultatet for mobildivisjonen ble at modeller lansert etter sommeren i 2019 ikke lenger fikk selges med Googles programvare om bord.

Dermed kom aldri Mate 30 Pro i offisielt salg i Norge da den ble sluppet høsten 2019. Men nå, et halvt år etter, mener Huawei å ha kommet så langt med sine egne Android-tjenester at de nå velger å starte salget av sitt nye flaggskip, P40 Pro.

GOD FYSISK: Maskinvaren er det lite å klage på her - en flott skjerm, skikkelig ansiktsopplåsning, 5G-støtte og meget godt kamera er noen av stikkordene. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD FYSISK: Maskinvaren er det lite å klage på her - en flott skjerm, skikkelig ansiktsopplåsning, 5G-støtte og meget godt kamera er noen av stikkordene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men der jeg har lovprist Huaweis siste toppmodeller gang på gang, klarer jeg ikke det med P40 Pro. For uten Google er dette, i hvert fall foreløpig, en telefon med mangler jeg tror blir for store for de fleste av oss. Denne problematikken får da også ekstra spalteplass denne gangen, så la oss først gå kjapt igjennom selve telefonen, som definitivt hadde luktet på toppkarakteren om ting var som før.

Flott telefon

For telefonen i seg selv er det lite å si på. Her får du en 6,58 tommer stor OLED-skjerm med forsiktig kurvede kanter, 2640x1200-oppløsning og 90 Hz-oppfriskningsrate, som betyr at animasjoner, skrolling og den slags føles glattere enn på tradisjonelle 60 Hz-telefoner.

Vi synes også 90 Hz virker å være et fornuftig punkt å legge seg på – Samsungs 120 Hz-skjerm i S20-telefonene trekker nemlig mye strøm, uten å gi merkbar gevinst i daglig bruk over 90 Hz-skjermene vi blant annet har sett fra tidligere OnePlus-modeller (nåværende toppmodell, OnePlus 8 Pro, har også 120 Hz).

HULL: To frontkameraer, derav ett infrarødt, er å finne i hullet øverst til venstre. Det gjør at P40 Pro byr på skikkelig ansiktsgjenkjenning, som også skanner i dybden. Foto: Pål Joakim Pollen
HULL: To frontkameraer, derav ett infrarødt, er å finne i hullet øverst til venstre. Det gjør at P40 Pro byr på skikkelig ansiktsgjenkjenning, som også skanner i dybden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De to frontkameraene er hullet ut øverst i venstre hjørne. Ett av dem er et IR-/dybdekamera, og P40 Pro har, i likhet med Mate 20 Pro og iPhone X/Xr/Xs/11-modellene, skikkelig ansiktsopplåsning, altså der ansiktet ditt skannes også i dybden. Det er mer sikkert enn å bruke det vanlige frontkameraet og fungerer dessuten brillefint i mørket. Det sorte feltet tilsvarer med andre ord busslomma på iPhone-modellene og tar vesentlig mindre plass.

I tillegg får du en rask og presis fingeravtrykksleser i skjermen, selv om den ikke blir brukt så ofte når ansiktsskanningen er så god som den er.

FORSIKTIG BUET: Kantene på skjermen er buet både på kort- og langsidene, men ikke like mye som på forrige modell. Foto: Pål Joakim Pollen
FORSIKTIG BUET: Kantene på skjermen er buet både på kort- og langsidene, men ikke like mye som på forrige modell. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Telefonen er vanntett (IP68), støtter trådløs lading med opptil 27 watts effekt (50% høyere enn hva iPhone 11 Pro-modellene klarer med kabel) og kommer med en 40 watts hurtiglader, som på P30 Pro. Batteriet er på solide 4200 mAh, og Huawei har god tradisjon for å få batteriene sine til å vare lenge. Når du så trenger en oppladning går det unna så det gviner, der du kan gå fra 0-70 prosent på en snau halvtime med den kablede varianten.

Ytelsen er det heller ikke noe å si på. Huaweis Kirin 990-prosessor sørger for meget god ytelse på Huaweis toppmodell, som scorer noenlunde side om side med øvrige Android-toppmodeller på ytelsestestene. 5G er også på plass, som bør sikre gode hastigheter når det blir mer aktuelt her til lands – kvaliteten på oppkoblingen er noe Huawei alltid har vært gode på.

IR-SENDER: Huawei byr fortsatt på en IR-sender på toppen av telefonen, som lar deg styre TV-er og andre dingser med infrarøde signaler. Foto: Pål Joakim Pollen
IR-SENDER: Huawei byr fortsatt på en IR-sender på toppen av telefonen, som lar deg styre TV-er og andre dingser med infrarøde signaler. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ny kameraløsning bak

Som nevnt er det altså ett frontkamera som tar bilder (og ett som måler dybden), og det har en oppløsning på 32 megapiksler, med lysstyrke på f/2,2.

På baksiden er det fremdeles fire kameraer, men de er biffet opp litt fra P30 Pro:

  • Hovedkameraet med 1/1,28" bildebrikke, 50 Mp, f/1,9 og optisk bildestabilisering
  • Ultravidvinkelen med 40 Mp oppløsning, f/1,8 og brennvidde tilsvarende 18 mm. Også dette med en stor bildebrikke på 1/1,54".
  • Periskop-kameraet med 5x optisk zoom (~125 mm), optisk bildestabilisering og blenderåpning på f/3,4. Oppløsningen er på 12 megapiksler.
  • TOF-kameraet som brukes til å måle dybden i bildet.
KAMERABEIST: Med store bildebrikker og inntil 5x optisk zoom har Huawei-kameraet mye å by på. Foto: Pål Joakim Pollen
KAMERABEIST: Med store bildebrikker og inntil 5x optisk zoom har Huawei-kameraet mye å by på. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bildebrikken på hovedkameraet er altså enda litt større enn den som sitter i Samsung Galaxy S20 Ultra, og den største vi kan huske å ha sett siden Nokia 1020 fra 2013. Verdt å merke seg er at Huawei benytter seg av en RYYB-sensor, altså med rødt, gult og blått fargefilter i stedet for rødt, grønt og blått som de fleste andre bruker. Ifølge Huawei gjør dette at sensoren fanger opp 40 prosent mer lys.

Og som forventet leverer Huawei varene på kamerafronten, enten det er lyst eller mørkt. Vi har tatt noen testbilder side om side med P30 Pro og Samsung S20 Ultra, og mye ser ganske likt ut, der det også varierer litt hvilket av de tre kameraene som leverer det beste bildet her og der.

Men at det er noe stort sprang fra P30 Pro, kan vi ikke påstå. Faktisk synes vi blant annet mange av nattbildene har mer støy på den nye toppmodellen og ofte eksponeres bedre på forgjengeren, så her vil det ikke forundre oss om det kommer en oppdatering.

Du kan se testbilder tatt med kameraet ved å følge lenka under. Foto: Pål Joakim Pollen
Du kan se testbilder tatt med kameraet ved å følge lenka under. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Uansett har vi som vanlig lastet opp et knippe bilder til et Google Foto-album (via nettleseren på telefonen denne gangen) som kan inspiseres om du vil.

Uten Google

Én ting er at telefonene kommer helt uten Googles apper og tjenester om bord, og at du derfor ikke får brukt populære ting som Play butikk, Google Foto (kan dog brukes via nettleseren) eller Chromecast fra telefonen. Det vil neppe endres med mindre det gjøres en politisk beslutning over atlanteren, og selv da er det ikke sikkert Huawei igjen vil ta i mot Google med åpne armer, klok av skade.

AppGallery er Huaweis egen app-butikk, og selv om det stadig fylles på med nye apper, er det mange du ikke vil finne der. Foto: Pål Joakim Pollen
AppGallery er Huaweis egen app-butikk, og selv om det stadig fylles på med nye apper, er det mange du ikke vil finne der. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Apper er det riktignok ikke så vanskelig å finne til telefonen. I tillegg til Huaweis app-butikk, AppGallery, finnes det en drøss av andre app-butikker, som APKPure, der du får lastet ned det aller meste, og du kan også finne installasjonsfiler til apper, såkalte .apk-filer, på APKMirror, for eksempel.

En app i AppGallery som heter «More apps» kan også være kjekk og viser mange populære apper som ikke er å finne i Huaweis app-butikk, for der er det foreløpig relativt slunkent, selv om det fylles på med nytt hver eneste uke.

Hverdagen med P40 Pro - flere app stores. Foto: Pål Joakim Pollen
Hverdagen med P40 Pro - flere app stores. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men den største utfordringen er at svært mange Android-apper man er vant til å bruke krever at Google Play-tjenester er installert på telefonen – som ikke er å finne på P40 Pro. Forleden dag dro vi igjennom 101 populære apper, og vi kunne bare krysse av for «virker fint» på 48 av dem.

Altså var det over halvparten som ikke ville starte, eller som virket, men med redusert funksjonalitet. Sistnevnte kan for eksempel bety at du ikke får varsler fra appen, eller at appens posisjonering-/kartfunksjonalitet ikke virker. Et konkret eksempel: I Easypark-appen må du taste inn områdekoden manuelt i stedet for at du bare velger parkeringsplassen på kartet. Netflix fungerer, men gir deg ikke video i HD-oppløsning.

Blant apper som ikke virker i det hele tatt er blant annet Vipps, Tesla, Coops medlemsapp (inkludert Coop pay), Strava, Jodel, Uber, TV2 Sumo, Pokemon Go og Stolpejakten, i tillegg til alt fra Google, selvsagt.

Som sagt får du heller ikke chromecastet fra telefonen, og Google Pay er også uaktuelt. Huawei har en egen Huawei Pay-løsning, men den virker ikke i Norge.

Og at så mange apper ikke virker eller semi-virker er et vesentlig problem, spør du oss, og et poeng vi føler at mange tester rundtom på nettet underspiller.

Mange apper du er vant med å bruke kan fungere på P40 Pro, men ofte med enkelte mangler - og feilmeldinger. Foto: Pål Joakim Pollen
Mange apper du er vant med å bruke kan fungere på P40 Pro, men ofte med enkelte mangler - og feilmeldinger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva vil fremtiden vise?

Det jobbes iherdig hos Huawei om dagen med å få de nødvendige appene kompatible og inn i app-butikken, og bare i løpet av ukene vi har hatt den til test, har innholdet blitt stadig fyldigere – blant annet har Snapchat kommet på plass, og også mange norske apper har tikket inn. Smittestopp-appen er for eksempel rett rundt hjørnet i det dette skrives, og vi kjenner til aktører på app-lista vår som er i gang med å få laget en variant for Huawei-telefoner.

Det ryktes dessuten at de største kinesiske telefonprodusentene vil samarbeide om en felles satsing på et eget app-univers, som i så fall nok vil være med på å akselerere inntoget av apper i app-butikken. Sannsynligvis vil det alltids være noen apper som ikke får de nødvendige endringene som skal til, men hvor mange de er om et halvt eller ett år er helt umulig for oss å spå.

Derfor er det ikke til å stikke under stol at det er en risiko knyttet til å kjøpe P40 Pro per i dag.

Om du er veldig lysten på en toppmodell fra Huawei, vil vi derfor gi følgende råd: Kjøp P30 Pro (med Google), som fortsatt er en fantastisk telefon til en god pris, eller se an situasjonen - eventuelt helt til høsten når Mate 40 Pro kommer.

Vi kan dessverre ikke anbefale å kjøpe P40 Pro nå. Å bruke nesten 12.000 kroner på en telefon med så åpenbare mangler er i våre øyne ingen klok vurdering.

Vi lar derfor være å trille tidenes vanskeligste terning. Telefonen i seg selv er det lite å si på, men det hjelper så lite når app-problemet er så stort som det er.

Det kan heldigvis bare bli bedre. Vi skal selvsagt følge med på utviklingen og holde deg oppdatert.

Testresultat

Huawei P40 Pro

- Svært god skjerm med 90Hz oppfriskningsrate
- Meget godt kamera
- Avansert ansiktsgjenkjenning
- Lader kjapt (også trådløst) og har god batteritid
- Vanntett
- IR-sender
- Støtter 5G

- Mangler Googles apper og tjenester, som betyr at mange Android-apper ikke vil fungere eller fungerer med noen svakheter
- Tynt utvalg i AppGallery - flere app-butikker bør installeres
- Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer