Norgesferie

Vær-appene du trenger i sommer

Hvem sa du bare måtte ha én vær-app installert?

SJEKK UV-NIVÅET: Denne appen kan være lur å bruke i sommer. Foto: Kirsti Østvang
SJEKK UV-NIVÅET: Denne appen kan være lur å bruke i sommer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige vær-apper. Vel, strengt tatt finnes begge deler. Det finnes faktisk utrolig mange vær-apper til mobilen, mange dårlige, men heldigvis mange bra også.

Som om vi ikke allerede var opptatt av været, mistenker vi at vi kommer til å sjekke værvarselet ekstra mye denne sommeren nå som coronapandemien har sørget for at det blir norgesferie på de fleste av oss.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Hva vær-apper angår, er det mange som umiddelbart tenker på eller faktisk også bruker Yr. Men vær-apper er så mye mer enn bare Yr.

Her er noen av vær-appene vi bruker (og ja, vi bruker flere av dem samtidig, fordi vi er over snittet besatt av været).

Har du tips til en vær-app som burde være med på oversikten vår? Den må ikke være en ren værvarslings-app. Apper som viser badetemperaturer, UV-nivåer og så videre kan også være med. Tips oss her.

Den åpenbare: Yr

Yr-appen virker å være nordmenns foretrukne vær-app, uten at vi sitter på noen tall som kan bekrefte påstanden. Delvis av tradisjon, fordi det er Nrk og Meteorologisk institutt som står bak.

Samtidig er Yr-appen også veldig bra. Pen, enkel å bruke, med mye nyttig funksjonalitet. Når du åpner den, får du kjapt overblikk over værforholdene der du befinner deg. Bakgrunnsbildet gjør det enda lettere å se hvordan været er ute, og du får også en graf som viser om det kommer til å regne de neste 90 minuttene. Du kan deretter trykke deg videre inn på langstidsvarselet.

Vær-appene du trenger i sommer

Vi liker spesielt godt at du i en egen fane nå også får informasjon om luften rundt deg, som luftforurensningsnivå, pollenvarsel og UV-varsel. Sistnevnte er spesielt lurt å sjekke på denne tiden av året.

I tillegg til at du kan skru på varsel for å få en kort oppsummering dagens vær til et angitt tidspunkt, finnes det en widget du kan ta i bruk i tillegg til klokke-app.

Last ned til iPhone eller Android.

Populær: AccuWeather

AccuWeather er en annen vær-app som får gode skussmål. Den hevder å være verdens mest nøyaktige, uten at vi vet om det faktisk stemmer. AccuWeather kommer også forhåndsinstallert på en del Android-mobiler, så det er kanskje der du kjenner til den?

Som med Yr får du overblikk over nåværende værforhold der du er når du åpner appen, med faktisk temperatur og såkalt «realfeel»-temperatur (altså hvordan det faktisk føles ut). Fra innstillingene kan du gå til en funksjon kalt minutecast, hvor du kan kan snurre på et hjul for å se hvordan været er minutt for minutt de neste to timene. Kjekt om du lurer på hvordan det skal være nøyaktig 11.43.

Vær-appene du trenger i sommer

Du kan bla nedover i appen for å få mer informasjon om været de neste dagene (for eksempel får vi vite at vi må være forberedt på bygevær lørdag), allerginivåer samt timesvarsel og langtidsvarsel. I tillegg finnes det en egen nyhetsfane om du vil se videoer av ulike vær-hendelser rundt omkring i verden.

AccuWeather er i utgangspunktet gratis å laste ned, men du kan fjerne reklame med et in-app-kjøp på 44 kroner.

Last ned til iPhone eller Android.

Dark Sky

Dark Sky har lenge vært en favoritt hos oss med sitt enkle brukergrensesnitt. Når du åpner appen får du se hva temperaturen er og kommer til å være det neste døgnet der du befinner deg. Du kan få opp annen værinformasjon, som vind, UV-indeks på samme måte.

Så får du også et sjudagers værvarsel under der igjen. Det kjekke her er at man kan få historiske værdata også om man lurer på hvordan været var på samme dag for ett år siden. Det finnes dessuten en fiffig kart-funksjon hvor du kan se skyene i sanntid.

Vær-appene du trenger i sommer

Det beste med Dark Sky er imidlertid varslingene. Du kan få varsler helt ned til timesbasis, daglige oppsummeringer, varsler fra myndigheter, paraply-advarsel og solkrem-advarsel. Du kan dessuten lage personlige varsler om det er helt spesifikk værinformasjon du ønsker å følge med på.

I mars i år ble Dark Sky kjøpt opp av Apple. Det innebærer dessverre at Android-appen avvikles den 1. juli (vi finner den ikke lenger i Google Play Store). Det blir enn så lenge ingen forandringer til iPhone-appen, men som med alle slike app-oppkjøp, kan det forandre seg.

Dark Sky koster 44 kroner.

Last ned til iPhone.

Carrot Weather

Hvem sa vær måtte gjøres kjedelig? Carrot Weather er kanskje vår favoritt innen denne app-kategorien. Det er ikke bare fordi brukegrensesnittet er utrolig lekkert. Dette er nemlig værvarsel med humoristisk sans. Hva slags type humor, kan du dessuten bestemme selv i innstillingene (ja, du kan til og med velge politisk preferanse. Hvem vil vel ikke ha kommunistiske værvarsler?). Jeg foretrekker «overkill»-innstillingen som er den drøyeste varianten. Det betyr ikke den alltid kommer med banneord, men den kan gjøre det.

Vær-appene du trenger i sommer

Carrot Weather er lagt opp sånn at du sveiper sidelengs for å se værvarselet for resten av dagen og de neste dagene. Informasjon er listet opp for hver hele time, og når du trykker på et klokkeslett, får du opp flere detaljer.

Det finnes både widgets og klokke-apper til Carrot Weather. Det er mye morsommere å sjekke været med Carrot Weather på Apple Watch enn de vanlige vær-appene for å si det sånn.

Her kan du også få en rekke varsler, men dette krever at du kjøper et abonnement. Det finnes tre forskjellige abonnementer, og jo mer du betaler, jo mer funksjonalitet får du. Mye av ekstrafunksjonaliteten er dog relatert til værinformasjon som ikke er tilgjengelig for Norge (som værkart og regnvarsler). Akkurat dette er litt negativt, men det er gjerne aberet med å bruke en vær-app som ikke er norskutviklet.

Last ned til Android og iPhone.

Plume Labs: Air Quality App

Når man skal være utendørs i sommer, er det ikke bare temperatur som er viktig å følge med på. Med Plume kan du sjekke luftkvaliteten, altså hvor forurenset luften er akkurat nå. Lurt å vite for dem med luftveisplager, barn og så videre.

Vær-appene du trenger i sommer

Når du åpner Plume får du luftkvalitetsinformasjon fra din nøyaktige plassering samt byen du er i. Trykker du deg inn på stedet, kan du også få tips med tanke på ulike aktiveter som for eksempel å løpe. Den vil også si fra om du bør ta forholdsregler for babyer og sensitive personer, som det heter.

Med Plume kan du også skru på varsler for din favorittby. Så kan du få smarte varsler ved vesentlige endringer i luftkvaliteten eller for eksempel en morgenrapport, sånn at du får oversikt over hvordan dagen blir. Svært anbefalt!

Last ned til Android og iPhone.

UVLens

Høy UV-stråling kan både føre til at du blir solbrent, og i verste fall skade øyne og hud. En daglig kikk på UV-varselet kan dermed hjelpe deg med å ta kloke valg og unngå å bli solbrent.

Skal du sjekke UV-strålingen i disse dager, kan du benytte Yr-appen, men det finnes også egne UV-apper.

En av dem er UVLens, som viser frem UV-varselet på ditt sted i et lekkert brukergrensesnitt. Den viser imidlertid ikke bare maksnivået for dagen, du kan se nivået time for time ved å dra fingeren over «UV-klokka».

Appen burde hatt varsler, men til gjengjeld har den en kjekk widget som lar deg sjekke strålingen kjapt uten å måtte åpne appen.

Vær-appene du trenger i sommer

En annen ting vi liker godt er at du legge inn informasjon om deg selv og få personlige varsler basert på din hudtype. For eksempel får undertegnede med lys og sensitiv hud vite at jeg blir solbrent på 25 minutter om jeg går ut akkurat nå. Du kan dessuten registrere når du smører deg med solkrem, og få varsel når det er på tide å smøre deg på nytt igjen.

Last ned til Android og iPhone.

Flo og Fjære

Skal du være ved sjøen i sommer? Med denne appen kan du se når det er flo og fjære der du er. Det finnes andre apper for dette også, men vi synes akkurat denne viser frem informasjonen på en pen og oversiktlig måte.

Last ned til iPhone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer