Huawei lanserer Mate 10 Pro

Vanntett, tynne rammer og egen AI-prosessor

Vi har sett på Huaweis nye toppmodell, som ble lansert 16. oktober.

NY TOPPMODELL: Huawei fikk mye skryt for Mate 9 Pro, og nå står de klare med oppfølgeren, Mate 10 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: Huawei fikk mye skryt for Mate 9 Pro, og nå står de klare med oppfølgeren, Mate 10 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Wien) Under slagordet «This is not a smartphone», lanserteHuawei sin nye toppmodell, Mate 10 Pro.

Dinside var blant noen få utvalgte medier som fikk ta telefonen i øyensyn allerede før helga, der vi fikk en gjennomgang av maskinvaren etterfulgt av av en hands-on-demonstrasjon.

Verdt å merke seg med en gang, er at Mate 10 og Mate 10 Pro er to ulike telefoner, og at det er Pro-utgaven som dukker opp i norske butikker i slutten av november, slik tilfellet også var med 9-serien.

TYNNE RAMMER: Mate 10 Pro har fått langt tynnere kanter rundt skjermen enn tidligere, og skjermen er nå i 18:9-format. Foto: Pål Joakim Pollen
TYNNE RAMMER: Mate 10 Pro har fått langt tynnere kanter rundt skjermen enn tidligere, og skjermen er nå i 18:9-format. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Egen AI-prosessor

Huawei har tradisjon for å lage sine egne mobilprosessorer, og den oppskriften er ikke endret denne gangen heller. Mate 10 Pro blir den første telefonen med Kirin 970-prosessoren innabords, der den største nyheten er en dedikert NPU (Neural-network Processing Unit).

Denne brukes utelukkende til oppgaver som har med kunstig intelligens å gjøre, som å gjenkjenne innholdet i bilder, stemmegjenkjenning, oversettelse på direkten og den slags. Den er også trent opp med over 100 millioner motiver og skal derfor være i stand til å levere kamerabilder av ypperste klasse ved å velge de riktige innstillingene med tanke på hva du tar bilde av.

Kirin 970 er hjertet i Mate 10 Pro, som nå inneholder en egen nevralt nettverk-prosessor. Foto: Huawei
Kirin 970 er hjertet i Mate 10 Pro, som nå inneholder en egen nevralt nettverk-prosessor. Foto: Huawei Vis mer

Ifølge Huawei er NPU-prosessoren 25 ganger raskere enn den vanlige CPU-en på slike oppgaver, opptar halvparten av plassen fysisk og bruker bare 1/50-del strøm på samme oppgave.

Eksemplene som ble trukket frem var at den klarte å gjenkjenne over 2.000 bilder i løpet av ett minutt; fem ganger flere enn andre toppmodeller. Huawei skal dessuten ha klart å forbedre stemmegjenkjenningen i støyfulle miljøer, som en bil i fart, fra 80 til 92 prosent.

Selskapet var dessuten opptatte av å formidle at de vil tilby et API til tredjepartsutviklere, slik at de kan adressere NPU-prosessoren i sine apper. Ellers er den «vanlige» prosessoren 20 prosent raskere enn sin forgjenger. Det samme gjelder grafikkprosessoren, som også skal ha blitt 50 prosent mer energieffektiv.

Tynne rammer og 18:9

Huawei har for så vidt alltid vært ganske gode på å utnytte arealet på forsiden av telefonen, men kaster seg nå på trenden med det nye 18:9-formatet og enda tynnere rammer enn før.

Sammenlignet med Mate 9 Pro skal 10-eren ha 40 prosent mindre ramme, med et skjermareal som tar opp drøye 81 prosent av den totale flaten.

Sammenlignet med iPhone 8 Plus, er Huawei Mate 10 pro både smalere og lavere, men har 11 prosent større skjermareal. Foto: Pål Joakim Pollen
Sammenlignet med iPhone 8 Plus, er Huawei Mate 10 pro både smalere og lavere, men har 11 prosent større skjermareal. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermen måler 6 tommer over diagonalen og har en oppløsning på 2160x1080. Som på forgjengeren er den av OLED-typen og støtter nå HDR 10. Baksiden er nå av glass og gir telefonen et eksklusivt preg i våre øyne. Den lanseres i fargene titangrå og mokkabrun her til lands i første omgang, mens midnight blue-utgaven vil komme senere.

Mate 10 Pro blir også den første Huawei-telefon som er beskyttet mot vann, med en IP67-sertifisering.

Hva gjelder batteriet er det på 4.000 mAh, og Huawei lover 20 timer med 4G-surfing, som ifølge selskapet skal være rundt 50 prosent bedre enn de argeste konkurrentene. Når du må fylle på, sørger Huaweis SuperCharge-teknologi (22,5W) for 0-58 prosent på 30 minutter. Ladeløsningen skal være den første som er sertifisert av tyske TÜV Rheinland, der testingen blant annet innebærer 600 fulle sykluser med hurtiglading av batteriet.

Dog støtter den ikke trådløs lading, som pleier å være vanlig på toppmodeller med glassbakside.

Svært lyssterkt kamera

Som før kjører Huawei et dobbeltkameraoppsett på baksiden av telefonen, som fortsatt er laget i samarbeid med Leica. Det ene kameraet har oppløsning på 12 megapiksler, mens det andre kun fanger sort/hvitt-informasjon i bildet og leverer 20 megapiksler.

DOBBELT OPP: Huawei fortsetter med to kameraer på baksiden, og den har nå blitt av glass i stedet for metall. Fingeravtrykksleseren har igjen blitt flyttet bak, etter at den lå foran på forgjengeren, Mate 9 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT OPP: Huawei fortsetter med to kameraer på baksiden, og den har nå blitt av glass i stedet for metall. Fingeravtrykksleseren har igjen blitt flyttet bak, etter at den lå foran på forgjengeren, Mate 9 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med lysstyrke på f/1,6 er det på par med de aller mest lyssterke kameraene, og slipper inn nesten 90 prosent mer lys enn hos forgjengeren. Kameraet har dessuten optisk bildestabilisering, og eksponeringen hjelpes altså av NPU-prosessoren omtalt over, som kan gjenkjenne en rekke ulike motiver og justere innstillingene deretter.

Samtidig med telefonene lanserer Huawei et lite 360-graderskamera som plugges direkte inn i USB-porten i bunnen av telefonen. Dette virket faktisk som en ganske fiffig sak og blir med i esken om du forhåndsbestiller telefonen fra slutten av inneværende måned.

360-KAMERA: Dette kameraet plugges inn i USB-C-porten og kan ta 360-gradersbilder. Det følger med om du forhåndbestiller Huawei Mate 10 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
360-KAMERA: Dette kameraet plugges inn i USB-C-porten og kan ta 360-gradersbilder. Det følger med om du forhåndbestiller Huawei Mate 10 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Koble direkte til en monitor

Vi fikk også demonstrert hvordan telefonen enkelt kunne kobles til en TV eller monitor med en USB-C til HDMI-kabel; altså uten bruk av en dokkingstasjon a la Samsung DeX.

Via EMUI desktop-appen fikk vi opp et fullt skrivebordsmiljø på skjermen, og Mate 10 Pro støtter dobbel Bluetooth-oppkobling, slik at du kan koble til både tastatur og mus. Alternativt kan du bruke telefonskjermen som styreflate om du heller vil bytte ut mus med Bluetooth-hodetelefoner.

Demonstrasjon av Huaweis nye funksjon, EMUI desktop, som lar deg koble mobiltelefonen til en TV eller monitor og bruke den som om den var en PC. Vis mer

En annen nyhet i Huaweis Android-grensesnitt, EMUI 8.0, er at du enkelt kan splitte skjermen i to om du for eksempel ser på Netflix og får en innkommende SMS du vil svare på. Huawei har for øvrig hoppet rett fra EMUI versjon 5.1 til 8.0 for å komme i synk med Android-versjonene. Mate 10 Pro kommer altså med Android 8 ut av esken.

Mangler 3,5mm-porten

Verdt å merke seg er at Mate 10 Pro blir den første Huawei-telefonen uten 3,5mm-port i bunnen, som betyr at du er nødt til å bruke det medfølgende adapteret om du vil bruke analog tilkobling. Telefonen skal for øvrig være utstyrt med 32-bit 384k-lyd.

Ellers kommer Mate 10 Pro med 128 GB lagringsplass (ikke minnekortstøtte) og 6 GB arbeidsminne (RAM).

Fortsatt gjelder lovnaden «born fast, stays fast», som gjenspeiler at telefonen hele tiden optimaliserer ytelsen basert på bruksmønster. Vi har brukt Mate 9 Pro jevnt og trutt over et snaut år nå og kan skrive under på at den lovnaden har holdt med forgjengeren, i hvert fall.

Selskapet skryter også av GPS-egenskapene til Mate 10 Pro, som skal holde godt på posisjonen i tunneler og lignende og være rask til å finne posisjonen sin når man kommer ut igjen.

Huawei Mate 10 Pro kan altså forhåndsbestilles (med 360-kamera i esken) fra slutten av denne måneden. Lanseringen er i slutten av november og prisen blir rundt 8.000 kroner.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Huawei. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer