TEST: Jaybird Vista

Vanntette propper med super lyd

Her får du mye for pengene!

SVÆRT GODE: Jaybird Vista er et soleklart anbefalt produkt fra vår side. Foto: Pål Joakim Pollen
SVÆRT GODE: Jaybird Vista er et soleklart anbefalt produkt fra vår side. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du i markedet for et par trådløse øreropper, bør Jaybird Vista definitivt være blant de du vurderer sterkest, for etter å ha testet åtte par trådløse ørepropper de siste ukene, er det kanskje de fra Jaybird vi sitter igjen med å like aller best.

Blant annet kan de by på IPx7-sertifisering, som betyr at de skal tåle å bli senket i vann, de holder seks timer før de må lades i etuiet, og allerede etter fem minutter der kan de brukes i en time. Og så låter de rett og slett svært godt.

Prislappen er 1890 kroner, som er et par hundrelapper over Apple Airpods, men likefullt en del rimeligere enn modeller som Sony WF-1000XM3 og Sennheiser Momentum True Wireless.

Snertent etui

Vi liker godt etuiet fra Jaybird. Det måler beskjedne 74x36x24 mm, veier bare 32 gram og glir enkelt ned i bukselomma. I tillegg er det ei lita hempe på den ene enden, som gir deg muligheter til å feste det til en stropp i ryggsekken eller hva det måtte være.

KOMPAKT: Etuiet på Jaybird Vista er så vidt større enn en klassisk bilnøkkel. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Etuiet på Jaybird Vista er så vidt større enn en klassisk bilnøkkel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som seg hør og bør i 2019, lades etuiet med USB-C-kabel, og fra helt tomt til helt fullt tar den øvelsen to timer.

Åpner vi det, er innmaten skikkelig markeringstusj-gul, og med solide magneter smekker proppene på plass når du putter dem tilbake. Den lille knappen på innsiden brukes om du vil pare dem med en ny enhet. LED-lampen pulserer under lading og lyser rødt når etuiet er tomt for strøm, men dessverre får du ikke noe detaljert informasjon om hvor mye batteri du har igjen i selve etuiet.

6 + 10: Jaybird Vista har seks timers batteritid, der etuiet kan supplere med 10 timer ekstra. Etter fem minutter i etuiet, kan du høre musikk i en time. Foto: Pål Joakim Pollen
6 + 10: Jaybird Vista har seks timers batteritid, der etuiet kan supplere med 10 timer ekstra. Etter fem minutter i etuiet, kan du høre musikk i en time. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det gjør du imidlertid idet du fisker ut proppene og putter dem i ørene. Oppkoblingen skjer så raskt at du knapt rekker å høre «cted» i «Connected» om du ikke er rask nok, og rett etter får du beskjed om hvor mye batteri som gjenstår i selve proppene. Og det skal Jaybird ha - i motsetning til veldig mange andre er den prosentangivelsen meget presis. Der er det bare Bose NCH 700 som er bedre, som gir deg gjenstående spilletid i timer og minutter med god nøyaktighet.

Og vi liker de små detaljene. Som at en stemme sier ifra på øret når du har tjue prosent igjen, men uten at musikken stopper.

For øvrig sørger etuiet for ti ekstra timer med batteri, altså 16 timer total spilletid. Nevnt er også at fem minutter i laderen gir deg én time musikk.

Tre par tupper/vinger

Med i esken får du tupper/vinger i tre størrelser. Merk at disse er sammensmeltet i én konstruksjon, så velger du store tupper, får du også store vinger. Det har ikke vært noe problem for vår del, men det beste hadde selvsagt vært om tupper og vinger var to separate enheter, slik at du kunne finne en enda mer optimal passform.

TRE VARIANTER: På Jaybird Vista kan du dra av hele gummidelen, der tupp og ving er smeltet sammen til én. Med i esken er tre ulike størrelseskombinasjoner. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE VARIANTER: På Jaybird Vista kan du dra av hele gummidelen, der tupp og ving er smeltet sammen til én. Med i esken er tre ulike størrelseskombinasjoner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men i våre ører sitter de rett og slett som støpt og er praktisk talt umulige å miste – svært velegnet for trening. Og de er altså vanntette og svettebestandige, som faktisk er to ulike ting siden svetten inneholder salt.

I begynnelsen syntes vi det ble litt ukomfortabelt å ha dem på øret etter en times tid, men det har egentlig gått seg til og oppleves ikke lenger som utfordrende. I skrivende stund har undertegnede hatt dem nesten tre timer på øret og føler ikke at det er nødvendig med en pause.

Fleksibel betjening

Mens andre produsenter går for berøringsfølsomme felter på proppene for betjening, har Jaybird valgt fysiske knapper, men de gir liten motstand når du trykker på dem, så du slipper følelsen av å måtte trykke proppene inn i øret for å hoppe til neste sang.

SOM STØPT: Vingekonstruksjonen gjør at Jaybird Vista sitter knallgodt i øret. Foto: Pål Joakim Pollen
SOM STØPT: Vingekonstruksjonen gjør at Jaybird Vista sitter knallgodt i øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Via Jaybird-appen har du gode muligheter til å tilpasse hva som skal skje når du trykker én gang, to ganger eller holder disse knappene inne, og kommandoene kan være ulike på høyre og venstre øre. Dermed kan vi enkelt holde fingeren inne på høyre øre for å øke volumet, og på venstre for å dempe det. To trykk på høyre hopper til neste sang, mens to på venstre går til den forrige, og så har vi ett trykk for pause.

Men valgmulighetene er flere, enten du vil aktivere stemmeassistenten eller spille treningslista di i Spotify på direkten.

Vi skulle kanskje ha ønsket oss automatisk pausing av musikken når vi tar ut én propp, men samtidig er Jaybird Vista laget slik at telefonen egentlig har to oppkoblinger mot dem, så om du vil, kan du høre på ett øre – for eksempel når du sykler. Og uansett kan vi enkelt pause musikken ved å trykke på øreproppen vi tar ut.

Og det hender det seg vi må - Vista mangler muligheten for å slippe igjennom lyd fra utsiden slik du kan på enkelte andre propper, og siden den passive isolasjonen er ganske god, bør i hvert fall én av dem ut av øret når du skal føre en samtale.

Super app

Vi lar oss imponere av appen (iOS/Android) som ikke bare lar deg konfigurere knappene på proppene, men som nesten er et lite sosialt nettverk i seg selv, med treningsspillelister og den slags, der du også kan koble til Spotify-kontoen din og dele dine lister.

Jaybirds app lar deg justere lyden akkurat slik du vil, velge hva som skal skje når du trykker på knappene og utforske andres spillelister. Skjermbilder/montasje: Pål Joakim Pollen
Jaybirds app lar deg justere lyden akkurat slik du vil, velge hva som skal skje når du trykker på knappene og utforske andres spillelister. Skjermbilder/montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her finner du også equalizermuligheter som lagres i proppene, og som derfor gjelder overalt hvor du bruker dem. Det finnes en del forhåndsoppsett (selv liker vi Signature-innstillingen), og faktisk oppsett fra andre brukere om du virkelig vil utforske – her kan du egentlig få øreproppene til å spille akkurat som du vil.

Vi tror vi neppe vil være de eneste som velger noe annen en den som er standard – «flat», som høres litt … flat ut (hva tenkte dere der, Jaybird?).

Via «Personal EQ»-valget kan du gå igjennom en hørselstest der du blir presentert for seks ulike toner og skal regulere volumet på dem til du hører dem, hvorpå du får et lydbilde tilpasset deg.

Engasjerende og velspillende

Har du skrudd i spakene som omtalt over, leverer Jaybird varene så det holder, med varm, engasjerende og detaljert lyd. De har definitivt litt å dra på med i bassen om du vil, og det er jo fort noe man liker på en joggetur.

David Draimans vokal bærer Disturbeds magiske cover av The sound of silence på majestetisk vis, der resten av orkesteret fyller lydbildet uten på noen måte å overdøve vokalen. Introen på Sara Ks All your love gjengis med god stereoseparasjon og ekkoeffekt, og i det basslinjene og vokalen slår inn, låter det hele dynamisk og godt.

Snurr i gang en vorspiel-låt, som Fleur Easts klassiker Sax eller Kungs This girl, og du blir servert lyd med skikkelig punch i som det nesten er umulig å sitte stille til.

Litt mer raffinert i diskanten kunne vi ha ønsket oss, og her ville nok Jaybird Vista ha levert enda litt bedre med støtte for kodeker med høyere overføringsrate (støtter hverken AAC eller AptX). Lydmessig er det fortsatt Sennheiser Momentum True Wireless som er våre favoritter, men Jaybird Vista er jaggu ikke langt bak.

Til handsfree-bruk er det imidlertid ikke allverden du kan forvente deg fra Vista, der din stemme typisk ikke skilles spesielt fra omgivelsesstøyen. Med andre ord: Det går greit så lenge det er stille rundt deg, men utendørs vil mottakeren ha problemer med å høre deg – som med de fleste andre produkter i samme kategori. Og så kan det være litt ekkelt å prate når isolasjonen i øret er såpass kraftig, men da kan du eventuelt ta ut en propp.

Konklusjon

Vi digger Jaybird Vista. De leverer svært engasjerende musikk i øret, sitter som støpt, er vanntette, har god batteritid og er enkle å betjene. Etuiet er dessuten lett og kompakt og hurtiglader proppene til én times bruk på fem minutter.

Vanntette propper med super lyd

I testperioden har oppkoblingen vært eksemplarisk, der de er paret med telefonen nesten før du får førstemann inn i øret, og du kan bruke én propp av gangen om du heller vil det. Batteriprosenten er også svært nøyaktig, noe mange av konkurrentene bommer fullstendig på, og de kan ligge lenge i et tomt etui og bevare batterikapasiteten.

Appen er blant de aller beste, med rike muligheter for å tilpasse lyden og betjeningen – eller bare for å oppdage ny musikk.

Fiksfakserier som automatisk pausing når du tar dem ut, aktiv støyreduksjon, gjennomslipp av utvendig lyd og den slags er fraværende, men Jaybird leverer svært høy kvalitet på alt Vista kan.

Og det applauderer vi med en sekser på terningen.


Testresultat

Jaybird Vista

Herlig, engasjerende lyd
God batteritid i selve proppene (6t) med nøyaktig prosentanslag
Kompakt og stilrent etui
Fem minutter lading = 1 time musikk
Vanntette og svettebestandige
Bruk én propp om du vil
Enkel betjening
Super app
Sitter som støpt

Ikke allverdens til handsfree
Tupp og ving er én enhet
Støtter hverken AAC eller AptX

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer