Vanter til iPhone

Lei av kalde hender når du bruker iPhone?

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gameldagse mobiler med store, tydelig taster har en fordel: De kan brukes om vinteren selv om du har på deg hansker, vanter eller til og med votter.

Men har du en iPhone eller annen smarttelefon med kapasitiv skjerm, har du sikkert merket at de ikke fungerer når du har på hansker.

Hvorfor virker det ikke?

Skjermene på de nye telefonene reagerer nemlig ikke på trykket ved selve berøringen, men på kontakt. Det er elektriske egenskaper i belegget på overflaten som endres når fingeren - eller en annen kroppsdel - kommer i kontakt med en posisjon i det øverste laget. Dette fenomenet behandles videre og blir til informasjon om hvor du har pekt på skjermen.

Problemet med vanter eller hansker er at de ikke leder elektrisitet på samme måte som huden. De fungerer i stedet som isolasjon, så uansett hva du gjør med hanskene på, så skjer det ingen verdens ting.

Løsninger

Dette problemet er såpass omfattende at mange har laget forskjellige løsninger. Du får nå både hansker og vanter utstyrt med et par fingertupper som er laget i et ledende materiale.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Da kobles hudens ledende egenskaper videre og du kan betjene mobilen som om du ikke hadde noe på hendene.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvilken løsning du foretrekker er en smaksak og selvsagt avhengig av vær og vind. Det finnes tykke og tynne hansker i forskjellige materialer, eller tykke og tynne vanter i kashmir eller fleece.

I denne videoen ser du iPhone-manøvrering med et par vanter i kashmir:


Echo har vanter i Kashmir og Fleece, (Høyer i Byporten). Finnes til alle kjønn.

Det finnes også tupper som du kan feste på dine egne hansker på Quirky

Quirky har pads som du kan montere på dine egne vanter Foto: Produsenten
Quirky har pads som du kan montere på dine egne vanter Foto: Produsenten Vis mer


Man kan også bruke vanter eller hansker uten tupp, som f.eks. disse fra Freehands:

Freehands har tupper som kan brettes tilbake Foto: Produsenten
Freehands har tupper som kan brettes tilbake Foto: Produsenten Vis mer


Hvis du kan sy og vil bruke dine egne hansker eller vanter, finnes det elektrisk ledende sølvbelagt sytråd. Prisen er omtrent som et par hansker, men du får nok tråd til å sy tupper på et anselig antall hanskefingre. Hvordan du gjør det ser du her.

Vi føyer til: iPhone fungerer utmerket i korte perioder i minusgrader, f.eks. når man venter på trikk eller tog og skal sjekke om det er i rute. Det Apple oppgir gjelder vedvarende bruk. Har man den i lomma og tar den opp noen få minutter har alle våre iPhones og andre touchmobiler fungert helt utmerket.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer