Mobilbruk i varmen

Varmen kan skade mobilen din

Derfor bør du unngå å la dingsene dine ligge i en varm bil eller i direkte sollys.

KAN BLI ØDELAGT: Du bør unngå å utsette mobilen din og de andre dingsene dine for direkte sollys i sommervarmen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KAN BLI ØDELAGT: Du bør unngå å utsette mobilen din og de andre dingsene dine for direkte sollys i sommervarmen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om årets sommer så langt ikke har vært like varm som fjorårets, har det den siste uka blitt registrert varmerekorder i flere deler av landet, for ikke å glemme sørlige deler av Europa. De høye temperaturene påvirker deg på flere måter, men er også en potensiell trussel mot dingsene dine.

Lar du smarttelefonen din ligge i varmen over tid, kan det i verste fall ødelegge den. Apple advarer for eksempel om at batteritiden på en iPhone kan «reduseres permanent» hvis den brukes i veldig varme omgivelser.

Trivselstemperatur

«Oppbevar enheten i temperaturer mellom -20 og 45 grader celsius. Ikke la enheten ligge i bilen, fordi temperaturen i en parkert bil kan overstige dette spekteret», anbefaler selskapet.

De fleste PC-er, nettbrett og smarttelefoner har en anbefalt omgivelsestemperatur et sted mellom 0 og 35 grader, men de tåler å oppbevares ved både lavere og høyere temperaturer.

Apple oppfordrer for øvrig at du unngår følgende:

  • Å la enheten ligge i bilen en varm dag.
  • Å la enheten ligge i direkte sollys over en lengre tidsperiode.
  • Bruk av bestemte funksjoner i varme omgivelser eller direkte sollys i en lengre tidsperiode, for eksempel GPS-sporing, navigering i bil, grafikkintensive spill eller bruk av apper med utvidet virkelighet.

Hvis temperaturterskelen på iPhonen overskrides, vil enheten vise en advarsel på skjermen som informerer om at den må avkjøles før den kan brukes. Flere nyere smarttelefoner har en liknende sikkerhetsmekanisme som skal hindre at enheten overopphetes.

Kan eksplodere

Batteriet er komponenten som er mest utsatt ved høye temperaturer. Når batteriet blir overopphetet, går aldringsprosessen raskere, og det varer ikke like lenge som det kanskje vanligvis ville gjort.

I verste fall kan det ese ut og eksplodere, skriver Guardian.

Da er det nødt til å være ordentlig varmt, men de siste årene har vi har sett flere eksempler på at det har skjedd. Det kan dermed innebære en langt større risiko enn at batteritiden forringes.

Skjermen og prosessoren er to andre deler som ikke er spesielt glade i heten, og ettersom dagens mobiltelefoner, nettbrett og PC-er inneholder en del lim, kan det føre til at ting faller fra hverandre. Men igjen, da er det nødt til å være ganske varmt.

Kort fortalt bør du unngå å oppbevare PC-en eller mobiltelefonen i direkte sollys, men også vinduskarmer. Husk at solen hele tiden er i bevegelse.

Ikke legg mobilen i kjøleskapet

Hvis du uansett er uheldig og mobilen din blir overopphetet, må du ikke finne på å legge den i kjøleskapet, har Dag Harald Næss, innkjøpsdirektør på telecom i Elkjøp, tidligere frarådet overfor Dinside. Det kan nemlig føre til kondens, og gjøre vondt verre.

- Få den inn i skyggen hvor den kan kjøle seg rolig og sakte ned, formaner han.

For å fremskynde kjøleprosessen litt, kan du slå av telefonen eller, hvis den må være påslått, deaktivere funksjoner som WiFi, GPS og mobildata, som er strømkrevende og kan generere litt ekstra varme.

Hva om den blir ødelagt?

Hvis du opplever problemer med mobilen etter overoppheting, kan du ha krav på erstatning fra forsikringsselskapet, hvis du har riktig innboforsikring, vel å merke.

- Jo da, skader etter overdreven mobil-soling kan være dekket av forsikringen vår, bekrefter informasjonsdirektør Jon Berge i If til Dinside.no.

Her må du imidlertid sjekke vilkårene hos forsikringsselskapet ditt. Som oftest må du ha den beste innboforsikringen for at slike skader skal dekkes. Husk også at du normalt må ut med en egenandel i slike tilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer