Slik gjør du det

Vårrengjøring på mobilen

Rydd opp i rotet og få en raskere og mer oversiktlig mobiltelefon.

Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våren er godt i gang, i hvert fall her på østlandet, og den i kombinasjon med coronapandemien har fått mange til å gjøre storopprydning i både hus og hage. Men når gjorde du sist en digital opprydning? Start ut med dingsen du antagelig bruker aller mest, nemlig smartmobilen.

Over tid fylles mobilen opp av apper, bilder, musikk, podkaster og andre filer, noe som kan få den til å bli tregere i bruk. Det kan dessuten bli vanskeligere å finne frem til det du trenger.

Du må imidlertid ikke gjenopprette telefonen til fabrikkinnstillinger for å få en frisk start - mye kan gjøres ved å gjennomgå punktene vi har listet opp nedenfor!

#1: Slett apper

Er det en app du ikke bruker, slett den! Ikke bare frigjør du lagringsplass, det blir også lettere å finne frem til appene du faktisk bruker.

VÆR BRUTAL: Apper du aldri bruker, har ingenting på mobilen din å gjøre. Sett hjemskjermen i redigeringsmodus og slett i vei! Skjermbilde: Kirsti Østvang
VÆR BRUTAL: Apper du aldri bruker, har ingenting på mobilen din å gjøre. Sett hjemskjermen i redigeringsmodus og slett i vei! Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Den generelle fremgangsmåten for å slette en app på smartmobilen er ved å trykke og holde på ikonet på hjemskjermen til det begynner å riste, for så å enten trykke på et x-ikon eller hive det i en søplekurv som dukker opp på skjermen.

Om du bruker Android med app-skuff (der ikke alle appene ligger på «skrivebordet») gjøres det ofte fra denne app-skuffen, siden du bare sletter snarveien når du gjør det direkte på hjemskjermen.

Har du iPhone? Finner du ikke appen du leter etter, bruk Spotlight-søk i stedet. Sveip ned fra hjemskjermen for å få opp søkefeltet, og begynn å skriv inn navnet på appen. I noen tilfeller holder det å bare skriv de første bokstavene for at appen dukker opp i søkeresultatet - du kan så åpne appen rett derfra!

#2: Organiser hjemskjermen

ORGANISERINGSMODUS: For å redigere hjemskjermen på iPhone, trykk og hold inne på et app-ikon til du får opp denne menyen. Holder du inne enda litt lenger, går du rett i redigeringsmodus med ristende app-ikoner. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ORGANISERINGSMODUS: For å redigere hjemskjermen på iPhone, trykk og hold inne på et app-ikon til du får opp denne menyen. Holder du inne enda litt lenger, går du rett i redigeringsmodus med ristende app-ikoner. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

En rotete hjemskjerm er som nevnt vanskeligere å finne frem på. Etter at du har tatt en runde med hvilke apper du kan beholde og ikke, organisér hjemskjermen din.

Det er ikke nødvendigvis noen fasit på hva som er den beste måten å organisere på. Noen liker å sortere apper etter farge, mens andre, organiserer dem etter funksjon.

Har du Android-mobil, kan du også legge såkalte widgets på hjemskjermen, altså småprogrammer, som viser nyttig informasjon som kalenderoppføringer, vær og lignende, som kanskje gjør at du ikke trenger å ha selve appen på hjemskjermen. iPhone har også widgets, men foreløpig bare fra «I dag»-skjermen til venstre for hoved-hjemskjermen.

For å organisere appene på hjemskjermen er fremgangsmåten litt den samme som når du skal slette apper; trykke og hold inne et ikon til du kommer i redigeringsmodus. For å opprette en mappe, må du som regel dra en app og slippe den over på en annen.

MANGE MULIGHETER: Det er mange måter å organisere hjemskjemen på. Her er en kombinasjon av å ha noen viktige apper fremme, mens andre er sortert etter kategori. Og ja - her det det nok fremdeles altfor mange apper installert 😇. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MANGE MULIGHETER: Det er mange måter å organisere hjemskjemen på. Her er en kombinasjon av å ha noen viktige apper fremme, mens andre er sortert etter kategori. Og ja - her det det nok fremdeles altfor mange apper installert 😇. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Har du iPhone? Du kan flytte mange apper samtidig ved å ta tak i et ikon, dra det til et tomt område på skjermen og deretter trykke på et ikon til. Gjenta til du har samlet sammen alle appene du vil flytte/samle, og slipp dem dit du ønsker.

#3: Rensk opp kontaktlista

Er kontaktlista et salig rot bestående av gamle og nye kontakter fra to-tre forskjellige tjenester? Du er ikke alene om det. Selv om det kan føles uoverkommelig å sette i gang med å rydde opp, kan det være lurt å gjøre en opprydning her med jevne mellomrom.

I tillegg til at man kan ha samlet mange kontaktoppføringer over årene, er det også blitt et problem at man har ulike kontakter på ulike kontoer. Her har man kanskje også de samme kontaktene, noe som ender opp i dobbelt- og trippeltoppføringer.

Så hva gjør man? Det kommer litt an på hvor kontaktene er lagret. I noen tilfeller må man gjøre en manuell opprydning, mens det finnes hjelpefunksjoner.

Apple har en «Søk etter duplikater»-funksjon i sin Kontakter-app på Mac. I Google-kontakter finnes det en funksjon kalt «Slå sammen og fiks».

Har du flere kontakt-kontoer, kanskje du skal bestemme deg for å ha personlige kontakter og jobb-kontakter i hver sin?

#4: Få oversikt over kalenderne

Kontakter er én ting, men kalenderen(e) kan også være kilde til frustrasjon. Noe skyldes at man har flere kalenderkontoer, typisk Google-kalenderen og en Microsoft Exchange-jobbkalender.

Så er det mange som en eller annen gang bare begynte å bruke den innebygde kalenderen på mobilen, for eksempel iCloud- eller Samsung-kalenderen.

Det kan bli mange kalendere å holde styr på. Som om ikke det var nok, opplever noen at man har flere av samme kalenderoppføring, gjerne bursdager. I tillegg har man problemet med at man ikke alltid vet hvor man lagrer de ulike oppføringene.

Temaet er muligens en artikkel for seg selv, så vi skal prøve å holde rådene våre korte:

Gå gjennom hvilke kalendere du bruker på mobilen din. Deaktivér dem du ikke trenger tilgang på, enten ved at du enten fjerner hele kontoen eller velger å ikke synkronisere kalenderen.

Synes du kalenderen blir veldig rotete med for mange oppføringer, kan det også være smart å opprette ulike kalendere for ulike formål, for eksempel en privat til deg selv, en som du og samboeren har felles, en til familien, en til storfamilien med besteforeldre og så videre.

I de fleste mobilkalendere kan du også velge hvilke kalendere som skal vises, så da kan du skru de av og på etter behov.

#5: Rydd opp i bildesamlingen

Vi har ikke mistet deg ennå, vel? For dette er en kjedelig jobb. På min iCloud-konto ligger det for øyeblikket 110.962 bilder, hvorav 5258 av dem er skjermbilder. Hvor skal jeg begynne? Faktisk har jeg nå funnet en løsning på problemet med å bruke en app kalt Slidebox.

SLIDEBOX: Med denne appen er det en lek å organisere kamerarullen på mobilen, enten det gjeld
SLIDEBOX: Med denne appen er det en lek å organisere kamerarullen på mobilen, enten det gjeld Vis mer

Med Slidebox kan du organisere bildene dine på Tinder-aktig vis bare ved å sveipe. Du sveiper til venstre og høyre for å bla i bildene, og så sveiper du opp for å slette. Så kan du enkelt putte bilder i album fra noen knapper under bildene.

Du kan gjør disse tingene i eksempelvis Apples Bilder-app på iPhone også, men vi synes det er mye enklere med Slidebox, ja nesten litt gøy faktisk.

Albumene du lager i Slidebox dukker dessuten opp i Bilder-appen, så du kan se bildene der om du heller ønsker å bruke den til selve bildefremvisningen.

Ellers finnes det naturligvis andre måter å rydde opp i bildebiblioteket sitt avhengig av hva slags mobil og bildelagringsapp eller -tjeneste man bruker.

Kollega Martin bruker Microsoft OneDrive, som legger bilder i mapper etter måned.

- Det jeg pleier å gjøre, er å gå gjennom «bilder på denne dagen» - som dukker opp hver dag og viser bilder tatt på dagens dato - og slette bilder der, sier han.

I Google Foto-appen finnes det en funksjon kalt «Administrer biblioteket ditt» hvor du får opp organiseringsforslag som å gjennomgå skjermbilder du kan arkivere. Tjenesten tilbyr deg også å slette bilder fra telefonen som allerede er sikkerhetskopiert – det kan frigjøre mye ledig plass.

Det er selvsagt lurt, men enklere sagt enn gjort, å gjøre ryddejobben fortløpende. Har du tatt mye bilder en dag, for eksempel fordi du har vært på stranda med familien, gå gjennom bildene, slett duplikater og uklare bilder og legg de til slutt i et album - gjerne et delt album, så flere får glede av dem!

#6: Frigjør lagringsplass

Apropos ting du har lagret på mobilen. Noen opplever å stadig vekk få beskjed om at det er lite lagringsplass på telefonen (les: iCloud). Kanskje fordi man i utgangspunktet ikke har mye lagringskapasitet.

Du trenger ikke nødvendigvis kjøpe ny mobil av den grunn; prøv noen av disse triksene først:

  • Slett data fra apper: Særlig apper som tilbyr offline-avspilling av innhold, som Spotify og Netflix, kan bruke mye av lagringsplassen din. På iPhone er gjerne Apples Podkaster-app en stor synder. Gå inn i innstillingene, enten i appen eller i mobilens innstillinger for å slette dataene som er lagret. På iPhone kan du gjøre det fra Innstillinger > Generelt > iPhone-lagring.
  • Fjern gamle meldinger: Gamle meldinger som innehold video og bilder kan etter hvert ta opp mye plass. Trenger du ikke samtalene, fjern dem! På iPhone kan du gå til Innstillinger > Meldinger og velge at meldinger bare skal beholdes i for eksempel 30 dager.
  • Lagre bildene i skyen: Punkt #5 handlet om å kvitte seg med bilder man ikke trenger. Så er det også sånn at bildene man faktisk vil ha, ikke trenger å oppta masse plass på mobilen. Ved å bruke en tjeneste som Google Foto, iCloud eller Dropbox kan man sikkerhetskopiere bildene til skyen. Med iCloud har man noe som heter optimalisert iPhone-lagring, som gjør at når det er lite ledig plass på iPhone, så blir bilder med full oppløsning automatisk erstattet med mindre versjoner som ikke tar opp like mye plass.
  • Tøm nettleser-data: Et siste tips for å få skvist ut det siste av mulig ledig plass er å slette nettleser-data. På iPhone gjør du dette ved å gå til Innstillinger > Safari og trykke på Tøm logg og nettstedsdata. I Chrome for Android gjør du det samme ved å gå til (…), innstillinger, personvern og slett nettleserdata.

PS: Mens du er i slettemodus, kanskje du skal ta en titt i notat-appen din og slette alle gamle notater du ikke lenger har behov for? Husk å sortere notatene i kategorier om du har mulighet til det!

#7: Gå gjennom abonnementer

AVSLUTT ABONNEMENTER: Ikke betal for apper du sjelden eller aldri bruker. Det er lett å si opp abonnementer fra disse innstillingene på iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang
AVSLUTT ABONNEMENTER: Ikke betal for apper du sjelden eller aldri bruker. Det er lett å si opp abonnementer fra disse innstillingene på iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det har blitt mer og mer vanlig med abonnementsløsninger for alle mulige slags apper, ikke bare de klassiske strømmetjenestene for musikk og tv/film. I mange tilfeller må man tegne et abonnement for i det hele tatt få lov til å bruke appen.

Gå derfor med jevne mellomrom gjennom hvilke app-abonnementer du har og avslutt dem du ikke trenger.

På iPhone kan du enkelt gjøre dette fra Innstillinger > [navnet ditt] > Abonnementer. På Android finner du samme mulighet i Play butikk-appen ved å trykke på menyen øverst til venstre og velge abonnementer.

#8: Slett og gjenopprett

Om du føler at ingenting hjelper, kan siste utvei være å starte med blanke ark. Med dagens løsninger får du uansett enkelt synkronisert tilbake viktig innhold som kontakter, bilder og den slags, så lenge du har husket å ta backup!

Og for all del - husk alltid å ta backup, også før du går i gang med å gjennomføre noen av punktene i denne guiden.

Mange opplever at mobilen blir raskere etter en slik operasjon.

#9: Til slutt: rengjør mobilen

Vi har vel aldri vært mer opptatt av rengjøring enn vi er nå. Like viktig som «innvendig» vedlikehold av mobilen, er utvendig. Ifølge eksperter bør dette gjøres i hvert fall to ganger daglig, gjerne i forbindelse med måltider.

Selv om de fleste smartmobiler i dag er vanntette, betyr det imidlertid ikke at du kan hive de i vaskemaskinen. Å gå over med såpe og vann med en myk og lofri klut bør holde i massevis, men unngå å få væske i åpningene!

Tidligere frarådet mobilprodusentene bruk av håndsprit som Antibac, men etter at coronapandemien brøt ut, justerte Apple sine råd og sier nå det er greit å bruke renseservietter eller en klut med 70 prosent isopropanol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer