Apple Watch får håndvask-funksjon

Vask hendene med smartklokka

Klarer du å holde ut i tjue sekunder?

VASK DE HENDA: Sliter du med å vaske hendene lenge nok, kommer Apple Watch snart med funksjonen for deg. Foto/redigering: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

I juni lettet Apple på sløret for den neste store oppdateringa til Apple Watch, watchOS 7, med en håndvask-funksjon som en av de store nyhetene.

Viktigheten av god håndhygiene ser ikke ut til å gå over med det første, men våre ikke-vitenskapelige undersøkelser (observasjoner på offentlige toalett) viser at dette er et område mange slurver på. Kan smartklokka hjelpe?

Slik fungerer det

Vask hendene med smartklokka

Håndvask-funksjonen i watchOS 7 er laget slik at den automatisk starter en nedtelling på 20 sekunder, som er tiden anbefalt av Verdens helseorganisasjon, når den registrerer at du vasker hendene dine.

Dette vet den fordi den kan gjenkjenne typiske håndbevegelser (😬) og den detekterer også lyd fra rennende vann i springen.

Idét den starter nedtellingen vil du få et varsel i form av en haptisk tilbakemelding.

Så kan du sjekke skjermen og se hvor lenge du har vasket. Stopper du opp, vil klokka råde deg til å holde ut for å «kvitte deg med bakterier som kan gjøre deg syk».

Nå de tjue sekundene har gått, vil du merke at du er ferdig ved hjelp av en ny haptisk tilbakemelding.

DU KLARER DET: Med såpeboble-animasjoner og motiverende beskjeder får du hjelp til å komme deg gjennom håndvask-økta. Foto: Kirsti Østvang
DU KLARER DET: Med såpeboble-animasjoner og motiverende beskjeder får du hjelp til å komme deg gjennom håndvask-økta. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ja, det hjelper

Vi har brukt håndvask-funksjonen i en måneds tid, og synes absolutt den er et nyttig verktøy. Tjue sekunder er egentlig ikke lenge, men i denne sammenhengen er det lenger enn man tror - det er i hvert fall vår erfaring.

Vi har merket at den slår inn feil av og til, for eksempel når vi pusser tenner eller tar oppvasken. Men stopper du opp før tida er ferdig, vil du få et varsel med spørsmål om årsaken, og da kan du svare at du ikke vasket hendene - noe som kanskje vil bidra til færre feilregistreringer.

Vask hendene med smartklokka

Fra Helse-appen på iPhone kan du for øvrig gå inn og se håndvask-statistikken din, med hvor mange ganger daglig du har vasket hendene og hvor lenge du vasker. Målet må jo være å forbedre i hvert fall tiden om ikke også antallet.

I tillegg til funksjonen som skal hjelpe deg å vaske hendene lenge nok, kan du også skru på påminnelser om håndvask, som gjør at du får et varsel dersom du ikke har vasket hendene innen noen minutter etter at du kommer hjem.

Også på Samsung-smartklokker

Apple er for øvrig ikke de eneste med håndvask-funksjonalitet i sine smartklokker.

Samsung lanserte tidligere i år en app kalt «Hand Wash» som minner deg på å vaske hendene og tilbyr en 25-sekunders timer, ifølge The Verge. Den skal være tilgjengelig til både Galaxy Watch og Galaxy Watch Active.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer