TEST: Master & Dynamic MW65

Veldig lekre, men dessverre …

Til denne prisen hadde vi forventet langt bedre støydemping.

IKKE SOM DE ANDRE: Master & Dynamic MW65 er selskapets første trådløse hodetelefoner med støydemping og byr på en design helt utenom det vanlige. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE SOM DE ANDRE: Master & Dynamic MW65 er selskapets første trådløse hodetelefoner med støydemping og byr på en design helt utenom det vanlige. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Master & Dynamic er en relativt ung produsent. Det New York-baserte selskapet lanserte sine første lydprodukter så seint som i 2014, og først i år har de lansert sine første hodetelefoner med aktiv støydemping - i form av modellen MW65, som er dagens testprodukt.

For vår egen del er dette også vårt første bekjentskap med den amerikanske produsenten.

MW65 bygger videre på forgjengeren MW60, der den største nyheten på spesifikasjonslisten er at det nye paret har fått aktiv støydemping, altså der man ved å bruke mikrofoner fanger opp lyden fra omgivelsene og genererer de «motsatte» lydbølgene, slik at støy fra omgivelsene blir kansellert ut.

EKSKLUSIVT PREG: Både hodebøylen og øreputene er trukket i lammeskinn, og ved å endre fra stål til aluminium har Master & Dynamic slanket MW65 med 100 gram siden forgjengeren. Foto: Pål Joakim Pollen
EKSKLUSIVT PREG: Både hodebøylen og øreputene er trukket i lammeskinn, og ved å endre fra stål til aluminium har Master & Dynamic slanket MW65 med 100 gram siden forgjengeren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ekstremt lekre

Utseendet er selvsagt smak og behag, men vi har fanget mang et blikk på gata når vi har gått med MW65 på hodet, med sitt meget eksklusive retro-preg. Ja, en dag ble jeg til og med stoppet på vei inn døra på jobb.

For Master & Dynamic har ikke spart på kruttet med tanke på materialvalget til disse hodetelefonene. Både bøylen og putene er trukket med ekte lammeskinn, og resten består i hovedsak av anodisert aluminium.

I forgjengeren brukte Master & Dynamic blant annet rustfritt stål, og dette materialbyttet har gjort at MW65 er betydelig lettere enn MW60 – faktisk er vekten redusert fra 345 til 245 gram, og med det er MW65 blant de letteste trådløse hodetelefonene med aktiv støydemping.

Til sammenligning veier Bose QC35 II 234 gram, Sony WH-1000XM3 255 gram, Jabra Elite 85h 295 gram og B&W PX 335 gram, så av disse er det bare Bose-hodesettet som er lettere.

TO VARIANTER: MW65 finnes også i denne sorte utgaven. Foto: Master & Dynamic
TO VARIANTER: MW65 finnes også i denne sorte utgaven. Foto: Master & Dynamic Vis mer

Hodetelefonene finnes for øvrig i to fargevarianter, med en sort utgave i tillegg til vår brune.

Fysiske knapper

Hva gjelder betjening finner du ikke noe berøringsfølsomt felt eller andre fiksfakserier her – Master & Dynamic har holdt seg til enkle og tydelige fysiske knapper på MW65.

På venstre side en skyvebryter som slår dem av og på (og starter paring om du holder den «inne»), samt en knapp som lar deg bytte mellom høy og lav støyreduksjon, eller ikke i det hele tatt.

Høyre klokke har tre knapper – volum opp/ned og en midtre knapp som fungerer på den tradisjonelle måten, altså der du kan pause med ett trykk, hoppe til neste sang med to og den slags. De stikker godt opp fra resten av øreklokken og er derfor lette å føle seg frem til når de sitter på hodet.

FYSISKE KNAPPER: Her ser du alle knapper og porter – på høyre klokke (til venstre på bildet) er volumknapper samt en multifunksjonell knapp, og på den andre klokken av og på-bryteren og knappen for å regulere graden av støyreduksjon. Ladingen skjer via USB-C og du kan også bruker dem med tråd (alle nødvendige kabler følger med i esken). Foto: Pål Joakim Pollen
FYSISKE KNAPPER: Her ser du alle knapper og porter – på høyre klokke (til venstre på bildet) er volumknapper samt en multifunksjonell knapp, og på den andre klokken av og på-bryteren og knappen for å regulere graden av støyreduksjon. Ladingen skjer via USB-C og du kan også bruker dem med tråd (alle nødvendige kabler følger med i esken). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lading gjøres via USB-C-kabel (kabel følger med), og her oppgir selskapet at man skal nå 50 prosent batteri på et kvarter, som da tilsier cirka 12 timers spilletid (altså 24 timer totalt). Det er noe vi liker godt – plugger du dem i laderen mens du tar morgenstellet på badet, vet du at du har batteri nok til hele dagen.

MW65 kan også brukes med kabel og blir da som en passiv hodetelefon (uten støydemping), der batteritid ikke er et tema.

Komfortmessig liker vi godt putene, selv om lammeskinnet føles lite pustende og gjør at vi blir klamme på ørene raskere enn på mange andre hodesett. Mest savner vi dog bedre polstring av hodebøylen, som vi av og til må flytte på for ikke å få gnagsår på hodet.

MYKE: Øreputene har såkalt «memory foam» og er trukket i lammeskinn. Foto: Pål Joakim Pollen
MYKE: Øreputene har såkalt «memory foam» og er trukket i lammeskinn. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men byggekvaliteten føles svært god – særlig når justeringen foregår helt trinnløst og med solid motstand når man trekker klokkene ut og inn fra selve bøylen.

Verdt å merke seg er at du ikke får pakket dem sammen utover å vri øreklokkene nitti grader slik at de blir liggende flate, som du ser på bildet over det forrige.

Støtter Google Assistent

Gledelig er det også at Master & Dynamic har fått på plass støtte for Google Assistent – spesielt aktuelt om du har en Android-telefon. Mange hodetelefoner kan aktivere talekommandoer ved å trykke på en knapp, men ikke alle har full støtte slik MW65 har.

Det innebærer for eksempel at du får et lite pip på øret når du får et varsel på telefonen, og ved å holde en av knappene nede, kan du få varselet lest opp på øret, enten det dreier seg om en ny e-post eller en melding via Facebook Messenger.

Disse varslene (inkludert innholdet) leses opp med norsk stemme, og du kan svare på dem med stemmen om du vil sende noe i retur.

Andre hodesett med samme funksjonalitet er for eksempel Sony WH-1000XM3 og Bose QuietComfort QC 35 II (ikke den første utgaven, altså).

SOLID: MW65 føles svært robuste, og når man trekker klokkene ut og inn av bøylen skjer det helt trinnløst, med sterk motstand. Foto: Pål Joakim Pollen
SOLID: MW65 føles svært robuste, og når man trekker klokkene ut og inn av bøylen skjer det helt trinnløst, med sterk motstand. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For dårlig støyreduksjon

Med en prislapp på godt over 5.000 kroner ligger MW65 godt over mange av konkurrentene prismessig, og må derfor finne seg i enda litt høyere forventninger.

Og til den prisen synes vi det største ankepunktet mot Master & Dynamics nyvinning er støyreduksjonen.

Den tar riktignok unna mye av suset fra toget når vi pendler til jobb, om enn noe mindre enn de beste på dette punktet, og det uten at lydbildet blir påvirket veldig – faktisk høres bassen litt fyldigere ut når kanselleringen er aktivert, så vi liker å ha den på.

Et større problem er imidlertid at vi må slå den av hver gang vi er i bevegelse. Hvert eneste tråkk i bakken forplanter seg som et dunk i ørene, og det gjør dessverre at støyreduksjonen i flere situasjoner i praksis blir ubrukelig. Da er det irriterende å måtte trykke seg igjennom to innstillinger med en tilhørende «noise reduction low» og «noise reduction off»-stemme på øret før man kan nyte musikken igjen.

Hvorvidt dette kan løses med en fastvareoppgradering er vi usikre på, men foreløpig har ikke Master & Dynamic en gang en app til sine produkter, slik de fleste av konkurrentene har, så det er ikke noe vi forventer rett rundt hjørnet, i hvert fall.

AU: Det er ikke mye polstring i hodebøylen, som gjør at den etter en tid føles noe gnagende mot issen. Foto: Pål Joakim Pollen
AU: Det er ikke mye polstring i hodebøylen, som gjør at den etter en tid føles noe gnagende mot issen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Låter svært behagelig

Og det er synd, for på lydfronten leverer Master & Dynamic svært godt med MW65. Her får vi et detaljert, luftig og varmt lydbilde, med en ganske nøytral fremstilling av lyden.

Som nevnt er det faktisk med høy støyreduksjon vi opplever å få det mest fyldige lydbildet, så akkurat det gjør det ekstra synd at støyreduksjonen oppleves skjemmende når man er i bevegelse.

Noen vil sikkert savne litt mer trøkk i basslinjene, så de er ikke førstevalget om du er glad i den slags, men vår erfaring er at MW65 leverer meget godt på det meste du utfordrer den på, med et svært behagelig lydbilde, fin og presis diskant som aldri virker skjærende og der vokalen alltid har god plass.

Sjelden har vi hørt så god trådløs lyd, og om det er veldig mye viktigere for deg enn støyreduksjonen, er dette definitivt et hodesett du bør vurdere – kanskje særlig om du er villig til å bla opp ekstra for et sett som så til de grader skiller seg ut utseendemessig.

MW65 har for øvrig støtte for AptX HD, som gir bedre lydkvalitet og mindre forsinkelse på Android-telefoner, men mangler støtte for AAC-kodeken som Apple bruker.

Svak til handsfree

For et par uker siden stiftet vi bekjentskap med Jabra Elite 85h, som leverte ekstremt godt på handsfree-samtaler, takket være en teknikk som slipper inn omgivelselseslyd (inkludert din egen stemme) når du snakker.

Her er det få som kan måle seg – ei heller MW65. Hodetelefonene har ingen funksjonalitet for å slippe inn omgivelseslyd, noe vi etter hvert har begynt å sette mer og mer pris på, og etter et par forsøk der responsen fra motparten var «hæ?» og «jeg hører ikke hva du sier», har vi kjapt konkludert med at MW65 ikke egner seg spesielt godt til handsfree-bruk.

Konklusjon

5.500 kroner er svært mye for et par trådløse hodetelefoner med støydemping når de fleste konkurrentene ligger på 3-4.000 kroner, og MW65 klarer ikke å overbevise oss om at de er verdt de ekstra tusenlappene.

De låter riktignok svært godt, virker særdeles velbygd og ser rett og slett smashing ut i våre øyne, men det veier ikke opp for at støyreduksjonen er godt under pari – ja, nesten på grensen til ubrukelig så fort du ikke sitter stille.

Ei kan de skilte med muligheten for å høre lyden fra omgivelsene, noe vi etter hvert har begynt å sette veldig pris på når vi skal snakke i telefonen, betale i butikken eller når vi så vidt kan høre et pling-plong på toget med en viktig beskjed fra togføreren som vi bør få med oss.

Men samtidig – noen ganger støter man på produkter det kan være verdt å betale ekstra for. Bryr du deg mindre om støyreduksjonen og er på jakt etter et eksklusivt par med hodetelefoner som låter bra og er ulike noe annet, bør Master & Dynamic MW65 definitivt sjekkes ut.

>> Flere hodetelefontester fra Dinside

Testresultat

Master and Dynamic MW65

Svært godt, detaljrikt og balansert lydbilde, virker solid bygget med kostbare materialer, hurtiglader til 50 prosent batteri (=12 timer) på et kvarter, godt følbare knapper, støtte for to samtidige tilkoblinger, støtte for Google Assistent

Ikke så gode på støyreduksjon, som må slås av når vi beveger oss, dårlig egnet til handsfree-samtaler, noe ukomfortabel hodebøyle, stemme hver gang man skifter støyreduksjonsmodus, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer