Insta360 X3 | TEST

Verdens kuleste dings?

360-kameraet fra Insta360 gir deg et vell av muligheter.

FANGER ALT: Med ett kamera på hver side fanger Insta360 X3 alt rundt seg. Det gir deg enorm kreativ frihet. Video: Pål Joakim Pollen / Insta360 X3. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når alle har mobilen i lomma til enhver tid, som bare blir bedre og bedre på foto og video, er det stadig færre av oss som kjøper dedikerte kameraer og videokameraer.

Men Insta360 X3 gir deg definitivt noe ekstra, og det er sjelden vi lar oss imponere så mye – dette er rett og slett ett av de kuleste produktene vi har testet på lenge.

Fanger alt

Som navnet delvis avslører, er dette et kamera som fanger alt - 360 grader rundt seg i alle retninger. Fysisk består kameraet av to ekstreme fisheye-objektiver som da fanger rundt 180 grader hver seg, og dermed lagres alt kameraet kan «se» i videoene eller stillbildene du tar.

TO ØYNE: Insta360 X3 sett fra siden – de to fisheye-objektivene sørger for til sammen å fange alt rundt kameraet. Foto: Pål Joakim Pollen
TO ØYNE: Insta360 X3 sett fra siden – de to fisheye-objektivene sørger for til sammen å fange alt rundt kameraet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed trenger du ikke å sikte når du filmer – du starter bare opptaket, og så kan du seinere, enten med mobilappen eller PC-programvaren, redigere utsnittet i videoen akkurat slik du vil. Det går også som en lek.

Selve kameraet synes ikke i opptaket – ei heller selfiestanga det er montert på om du bruker en slik. Det finnes også en rekke andre fester du kan bruke, det være seg på sykkel eller andre ting – dette kan kjøpes som ekstrautstyr.

Kameraet bruker også en stabilisering kalt flowstate, som sørger for stabile videoer selv i svært utfordrende forhold. Denne gangen er det også mye vanskeligere å se «skjøten» mellom de to kameraene, så der har Insta360 forbedret algoritmene sine siden vårt forrige bekjentskap. Det har de også gjort på lydfronten – lyden er ikke helt på høyde med de beste mobiltelefonene, men er langt bedre enn det vi opplevde i den første utgaven.

Større skjerm

For – Insta360 X3 er ikke den første modellen i serien. For tre år siden testet vi den første varianten, One X, som hadde en knøttliten, rund skjerm du bare kunne se tekst på. Oppfølgeren, X2, fikk vi aldri tatt en titt på, men også her var skjermen rund, men kunne nå vise et utsnitt fra kameraet også.

1-2-3: Slik ser de tre Insta360-modellene ut, med dagens testprodukt, X3, til høyre. Foto: Insta360
1-2-3: Slik ser de tre Insta360-modellene ut, med dagens testprodukt, X3, til høyre. Foto: Insta360 Vis mer

I X3-utgaven har skjermen vokst – fremdeles liten sammenliknet med dagens telefoner, men i hvert fall 2,1 tommer i diameter slik at du har mulighet til å sjekke at eksponering og den slags ser bra ut før du starter opptaket.

Skjønt må vi innrømme - med full automatikk og HDR-modus aktivert, har vi ikke hatt noe behov for å dra i noen spaker på den fronten.

Det kjekkeste med skjermen er imidlertid at den er berøringsfølsom, og at du derfor har en langt rikere opplevelse betjeningsmessig enn tidligere.

ENDELIG: På Insta360 X3 får du en berøringsskjerm slik at det blir lettere å bytte mellom ulike modi og den slags. Foto: Pål Joakim Pollen
ENDELIG: På Insta360 X3 får du en berøringsskjerm slik at det blir lettere å bytte mellom ulike modi og den slags. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vanntett

Fysisk måler Insta360 X3 11,4 x 4,6 x 3,3 mm og veier 180 gram. Rett ut av boksen er kameraet også vanntett ned til 10 meters dybde, men det finnes undervannshus å få kjøpt som ekstrautstyr om du vil dypere ned enn det.

Batteriet er på 1800 mAh, som ifølge selskapet skal holde til 81 minutters videoopptak. Dette er dessuten utbyttbart, slik at du eventuelt kan kjøpe flere batterier til lengre turer. Det finnes også en lader som kan lade tre slike batterier i slengen.

KAN BYTTES: Batteriet kan enten lades direkte i kameraet eller via en ekstern lader, og du kan enkelt bytte batteri når det går tomt. Batteriet må tas ut for å bytte minnekort. Foto: Pål Joakim Pollen
KAN BYTTES: Batteriet kan enten lades direkte i kameraet eller via en ekstern lader, og du kan enkelt bytte batteri når det går tomt. Batteriet må tas ut for å bytte minnekort. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bak batteriluka finner du spor for microSD-minnekort, og her må vi komme med en liten advarsel: Om du skal filme med maksimal kvalitet, er bitraten på inntil 120 Mbps (15 megabyte i sekundet), så du trenger både et stort og raskt minnekort.

Minnekortet vi hadde for hånden, av noe eldre årgang, var for eksempel ikke raskt nok til å holde det gående med maks kvalitet i mer enn rundt 30 sekunder, før bufferet på kameraet da var fullt og opptaket stoppet, slik at resten kunne skrives til minnekortet.

Maksimal oppløsning er 5,7K (5760x2880) med inntil 30 bilder per sekund (og HDR). I 4K-oppløsning kan du fange 60 bilder i sekundet. Tar du et stillbilde er maksimal oppløsning 72 (!) megapiksler, eller 18 Mp med HDR aktivert. Selvsagt fordelt på hele sfæren rundt kameraet.

Enkelt å betjene

I tillegg til en berøringsfølsom skjerm, finnes det også et par fysiske knapper på Insta360 X3. Det er kjekt blant annet for å kunne starte og stoppe opptak under vann, der slike skjermer kommer til kort.

På siden finnes knappen for å slå av og på kameraet (kan også vekkes via Bluetooth), i tillegg til en Q(uick)-knapp som lar deg lagre utvalgte innstillinger for kjapp tilgang.

Under skjermen finnes knappen som starter og stopper opptakene, samt en knapp for å bytte objektiv – om du bare vil bruke ett av dem eller fange hele området.

TRYKK: Kameraet kan både betjenes på skjermen og med fysiske knapper du må trykke inn. Foto: Pål Joakim Pollen
TRYKK: Kameraet kan både betjenes på skjermen og med fysiske knapper du må trykke inn. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers kan du sveipe fra venstre for å se på det du har fanget, fra høyre for å justere ting som hvitbalanse og eksponering og fra toppen for å tukle med innstillinger og den slags. Trykker du på modusen nederst på skjermen, kan du velge hva du skal fange, enten det er et HDR-bilde, timelapse (se under), sakte film eller liknende.

Litt mer smidig kunne nok ting ha gått for seg i grensesnittet – når man er vant med nymotens telefoner som reagerer på et blunk på alt man gjør, legger man godt merke til de små forsinkelsene i brukergrensesnittet her.

Vanlig kamerafeste

I bunnen er et helt vanlig 1/4"-feste som gjør at du kan feste Insta360 X3 til det meste som du kan feste helt vanlige kameraer til.

Selv lager Insta360 X3 enkelte typer tilbehør, som sykkelfeste og selfiestang. Deres siste modell der er en tre meter lang teleskopvariant, og som da forsvinner fra videoene du lager. I panoramabildet lenger opp står kameraet på en slik, og du ser den ikke om du «titter ned».

Dette følger imidlertid ikke med i esken og må eventuelt kjøpes ved siden av. I tillegg til kamera, batteri, ladekabel og et beskyttende etui er det ingenting annet i esken. Vi hadde spesielt satt pris på om det fulgte med to linsebeskyttere, som selges løst. Disse klipses rundt de to linsene og gir da et ekstra lag med beskyttelse, i tilfelle man er uheldig og dulter borti noe eller mister kameraet i bakken. Og man kan ha dem på mens man filmer.

BLIR USYNLIG: Selfie-stanga blir usynlig i opptakene. Dette er den første varianten – den nye har et grep som kan brettes ut i tre deler, som et stativ, og kan dessuten bli hele tre meter lang. Foto: Pål Joakim Pollen
BLIR USYNLIG: Selfie-stanga blir usynlig i opptakene. Dette er den første varianten – den nye har et grep som kan brettes ut i tre deler, som et stativ, og kan dessuten bli hele tre meter lang. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Magien skjer i appen

Så – du slår altså på kameraet, trykker på knappen og fanger alt som er rundt kameraet mens du eventuelt beveger deg, til fots, på sykkel, på ski eller i hangglider for den saks skyld.

Magien, derimot, kommer når du drar fram Insta360-appen og begynner å redigere videoene.

Den har blitt mer funksjonsrik siden sist vi brukte den. Å redigere videoene går som en lek – velg aspektet du vil bruke, for eksempel 16:9 eller 9:16 (hvis du vil se på stående telefon), og så kan du velge om du vil holde på «gamlemåten», med keyframes, kamerabevegelser mellom dem, persontracking og så videre, eller om du vil gjøre det kjapt ved bare å holde fingeren inne på skjermen og bevege telefonen rundt i rommet mens du «tar opp». Da kan du også skyve tommelen opp og ned for å zoome ut og inn.

Via et enkelt klippestudio kan du sy sammen en video med klipp fra flere opptak, velge samme del fra ett opptak, men fra ulike vinkler, fryse bildet og rotere utsnittet mens det er fryst og liknende. I tillegg finnes det muligheter for å legge på musikk, justere eksponering og den slags. Når du er fornøyd, kan du eksportere til kamerarullen på telefonen og dele som du vil.

Appen er svært rik på funksjoner, men samtidig brukervennlig og grei. Det finnes også PC-programvare. Foto: Pål Joakim Pollen
Appen er svært rik på funksjoner, men samtidig brukervennlig og grei. Det finnes også PC-programvare. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det finnes også PC-programvare (Windows/MacOS) som kan brukes for å redigere videoer. Vi har ikke testet dem, men fra det vi har sett, vil nok det være det foretrukne stedet å redigere videoene for dem som virkelig går all-in.

Insta360-appen er også en sosial plattform, der du kan følge andre brukere og se hva de poster, i tillegg til at man får servert høydepunkter fra alle brukere. Det kan være fin inspirasjon til hva du kan gjøre med kameraet. Vil du se litt heftigere ting kan du også sjekke ut promo-videoen.

For det er definitivt mye artig her – én ting er å redigere videoene selv som vanlig, men under «Stories»-valget i appen finner du «Shot lab»-seksjonen som lar deg bruke teknikk fra et voksende antall eksempelvideoer i dine egne, der instruksjonene for hvordan du gjør det er svært gode.

Her har vi for eksempel laget et «freeze throw», bare ved å kaste kameraet opp i lufta og kjøre videoen gjennom freeze throw-funksjonen i Shot lab:

Eller Clone loop-funksjonen, som hadde sett bedre ut om kameraet stod fastmontert og ikke ble holdt av datter (13), og som nok kunne ha vært litt mer grasiøst utført:

Konklusjon

Vi tar av oss hatten – Insta360 X3 er morsomt å bruke.

Du kan få til «umulige» videoopptak og bilder, og kombinasjonen av kamera og app inviterer deg til å være kreativ og gjør det lett å få gode resultater.

At kameraet er vanntett ned til 10 meter er naturligvis et pluss, men vi skulle ha ønsket at i hvert fall linsebeskyttere hadde fulgt med i esken. Det er fort gjort å være uheldig hvis man har et litt mer actionpreget liv enn det firebarnsfar (45) har, så det er definitivt noe vi anbefaler å kjøpe ved siden av.

Verdens kuleste dings?

Og selfie-stange, som lar deg få til kameraplasseringer du ellers ikke klarer, og som dessuten blir usynlig i opptakene. Den var for eksempel genial å bruke for å filme danserne der man stod midt i en folkemengde og ikke så noen ting selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer