Sharp Aquos R6:

Verdens største mobil-sensor

Sharp med 1"-sensor i en mobiltelefon.

FØRST: For første gang har en mobliltelefon fått en 1" kamerasensor. Foto: Sharp
FØRST: For første gang har en mobliltelefon fått en 1" kamerasensor. Foto: Sharp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En stor bildebrikke er fordelaktig for bildekvaliteten i et kamera, både hva gjelder støy, dynamisk omfang og uskarphet i bakgrunnen, for eksempel.

Og der har det skjedd litt i mobiltelefonene de siste åra, der sensorene gradvis har blitt større.

Sensor med 1" størrelse

Nå er japanske Sharp ute med Aquos R6, den første mobiltelefonen i nyere tid som har en 1"-sensor, altså samme størrelse som du finner i de gjeveste kompaktkameraene, som Sonys RX100-serie og lignende.

For skal vi være historisk korrekte, lanserte faktisk Panasonic en telefon allerede i 2014 med denne brikkestørrelsen, selv om Lumix DMC-CM1 riktignok så mer ut som et kamera enn en mobiltelefon.

Sharp har laget mobilkameraet, med sju linser, i samarbeid med Leica. Foto: Sharp
Sharp har laget mobilkameraet, med sju linser, i samarbeid med Leica. Foto: Sharp Vis mer

Sharp-kameraet er for øvrig utviklet i samarbeid med Leica, som lenge har hatt et samarbeid med Huawei. Dette samarbeidet avsluttes ifølge Gizchina med lanseringen av Huaweis P50-modeller i år.

Ellers byr Sharp/Leica-kameraet på forholdsvis god lysstyrke med blenderåpning på f/1,9, mens brennvidden er fast og tilsvarer 19 mm i 35mm-format. Det betyr med andre ord at utsnittet er ganske bredt og da typisk en mellomting mellom det "vanlige" kameret og ultravidvinkelen de fleste toppmodeller nå har fått. Hva gjelder oppløsning, har Sharp valgt å beherske seg med 20,2 megapiksler.

Sharp har «utstilt» noen bilder tatt med Aquos R6 i et virtuelt kunstgalleri.

Sammenlignet med en tradisjonell 1/2,55" brikke som var vanlig i toppmodellene for et par-tre år siden, og som du også finner i mange kompaktkameraer, er Aquos R6-sensoren fem ganger større. Foto: Sharp
Sammenlignet med en tradisjonell 1/2,55" brikke som var vanlig i toppmodellene for et par-tre år siden, og som du også finner i mange kompaktkameraer, er Aquos R6-sensoren fem ganger større. Foto: Sharp Vis mer

Svært lyssterk skjerm

Ellers er Aquos R6 en skikkelig toppmodell, med Snapdragon 888-prosessor, 12 GB arbeidsminne og batteristørrelse på 5000 mAh.

Den 6,6 tommer store skjermen er av Pro Igzo Oled-typen med en maksimal lysstyrke på hele 2000 nits, som så vidt vi kan se er rekord. Kontrastnivået er på 20 millioner til én og den kan gjengi én milliard farger. Bildefrekvensen er oppgitt fra én til 240 Hz (!).

R6 er også utstyrt med Qualcomms 3D sonic max-fingeravtrykksleser bak skjermglasset som skal være den største på markedet, og jaggu har den 3,5mm-lydutgang også.

Kommer den til Norge?

Sharp-telefoner er fortsatt ikke å finne på det norske markedet, så vi holder ikke pusten der. Telefonen lanseres i første rekke i Japan, men prisen er foreløpig ikke å finne på japanske utsalgssteder.

Artikkelen oppdatert 19. mai med informasjon om Panasonic-telefonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer