Apper på Huawei P40 Pro:

Vi har sjekket 101 populære apper

Kjøper du P40 Pro må du belage deg på et lass av feilmeldinger.

NY TOPPMODELL: P40 Pro er Huaweis første toppmodell her til lands uten Google om bord. Det vil by på utfordringer. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: P40 Pro er Huaweis første toppmodell her til lands uten Google om bord. Det vil by på utfordringer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager lanserer Huawei sitt nye flaggskip, P40 Pro. Dette er kinesernes første modell som kommer helt uten Google-programvare om bord, etter at selskapet havnet på USAs entitetsliste for et snaut år siden, der amerikanske selskaper ikke lenger fikk lov å drive forretninger med den kinesiske giganten.

Med andre ord finner du hverken Google Foto, Google Maps, Gmail eller YouTube-appene på telefonen. Ei heller Play butikk – Googles app-butikk.

I stedet bygger Huawei opp sin egen app-butikk, AppGallery. Siden Android-plattformen er så åpen som den er, står du også fritt til å installere andre app-butikker, som APKPure eller Amazon. Installasjonsfiler til Android-apper er det også fullt mulig å finne på diverse nettsteder rundtom, som APKMirror. Nedlasting fra tredjeparter kan dog være risikabelt, siden du ikke har den samme garantien som du har i Play butikk – at appen er ekte vare og ikke er tuklet med.

EGEN MAPPE: Du må belage deg på bruke flere app-butikker enn Huawei sin om du kjøper P40 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
EGEN MAPPE: Du må belage deg på bruke flere app-butikker enn Huawei sin om du kjøper P40 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I tillegg får du med Huawei-appen Phone Clone på telefonen, som lar deg klone innholdet fra den forrige telefonen din, slik at du får med deg bilder, kontakter, meldinger og den slags – og apper, i hvert fall de fleste av dem.

Med andre ord har du gode muligheter for å finne de fleste appene du trenger, selv uten Play butikk.

Men spørsmålet er om de fungerer.

Mangler Google play-tjenester

Det som etter hvert har blitt selve hjertet i Android er nemlig noe som kalles «Google play-tjenester». Dette er funksjoner Google har laget for Android, og som er tilgjengelige for app-utviklere, typisk til varsler, bruk av kartfunksjoner i appene og mye mer. Etter at dette ble skilt ut som egne funksjoner for noen år tilbake, ble det ikke lenger like kritisk at man ikke har siste versjon av operativsystemet for fortsatt å henge med og kunne bruke de hotteste appene.

Google play-tjenester er også mangelvare på P40 Pro. Huawei har laget sine egne funksjoner (Huawei mobile services - HMS), som skal by på mye av det samme, men som da krever at appene skrives om, slik at Huaweis funksjoner brukes i stedet for Google sine.

Ingen Vipps

Apper som bruker funksjoner fra Google play-tjenester, og ikke skrives om til heller å bruke HMS, vil da ikke fungere som de skal, eller kanskje ikke i det hele tatt. Det kanskje mest kjente tilfellet er er Vipps, som altså ikke virker på P40 Pro overhodet.

Vi henvendte oss til Vipps for å høre om de hadde noen planer for å støtte Huawei-telefoner uten Google, og her er svaret vi fikk av kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes:

Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes. Foto: Vipps
Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes. Foto: Vipps Vis mer

«I år begynner Huawei å selge telefoner i Norge uten Google Mobile Services (GMS). For å fungere er Vipps avhengig av GMS. Blant annet er deler av sikkerhetsmodellen i appen avhengig av dette, i tillegg til varslinger og stedstjenester, slik at vi skal finne steder du kan bruke Vipps i nærheten av deg. Huawei Mobile Services, som de nå tar i bruk i stedet for GMS kan dekke store deler av de samme behovene, men for oss vil det trengs betydelige investeringer for både å etablere og vedlikeholde dette. Vi har god dialog med Huawei og kommer til å følge med på hvordan utviklingen er fremover. Per i dag har vi ingen konkrete planer om når Vipps fungerer på telefoner som kun har HMS. I følge Huawei påvirkes ikke modeller der Vipps fungerer i dag, da de fortsatt kommer til å ha GMS også i fremtiden.»

Vi har sjekket 101 apper

Det har ikke akkurat vært en enkel jobb, men vi har sjekket 101 apper og i hvilken grad de fungerer på P40 Pro. Vi tok utgangspunkt i dem vi brukte mest fra før og fylte på med andre populære apper. Samtlige er apper som har en solid brukerskare her til lands.

STADIG FLERE: Huaweis norske avdeling har jobbet siden nyttår med å få norske apper inn i sin appbutikk. Bare fra vi begynte å teste telefonen har det stadig kommet flere. Foto: Pål Joakim Pollen
STADIG FLERE: Huaweis norske avdeling har jobbet siden nyttår med å få norske apper inn i sin appbutikk. Bare fra vi begynte å teste telefonen har det stadig kommet flere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Først: Av de 101 appene fant vi 11 av dem i Huaweis app-butikk, AppGallery. Med andre ord må du belage deg først som sist på at du ikke vil finne alt du trenger i Huaweis app-butikk, selv om det vil bli bedre med tiden, siden det er fullt fokus på akkurat det hos Huawei om dagen.

Men selv om appene fantes i Huaweis butikk, opplevde vi for én av appene (Telegram) at vi fortsatt fikk feilmelding om at Google play tjenester ikke var installert, med beskjed om at vi kunne bruke appen, dog med redusert funksjonalitet - som manglende varsler og lignende. At appen er å finne i Huawei-butikken ser med andre ord ikke ut til å være noen garanti for at den vil fungere prikkfritt.

For de resterende appene, sjekket vi APKPure og Amazon om vi fant appene i disse app-butikkene. De aller fleste er å finne i APKPure-butikken, og de fleste appene fikk vi derfor lastet ned på telefonen.

Men om de virker? Der er erfaringene mildt sagt varierende. Her er tabellen, som også lar deg søke etter bestemte apper:

AppGallery-kolonnen angir altså om appen finnes i Huaweis app-butikk.

Annen app store-kolonnen er merket ja dersom vi fant appen i APKPure eller Amazons app butikk. Dersom det står (Ja) har vi fått den med oss over fra den forrige telefonen (via Phone Clone) eller funnet installasjonsfila på web.

Dernest tre kolonner om hvorvidt appen virker fint, om den virker, men med feilmeldinger eller om den ikke virker i det hele tatt.

For de fleste som har fått kryss i virker/feilmelding får man opp en boks på skjermen om at man mangler Google play tjenester. Ved å trykke utenfor denne boksen kan man imidlertid fortsette å bruke appen, men da med visse mangler.

Noen apper virker godt nok, men skyter allikevel ut feilmeldinger i ny og ne. De klarer vi heller ikke å slå av. Foto: Pål Joakim Pollen
Noen apper virker godt nok, men skyter allikevel ut feilmeldinger i ny og ne. De klarer vi heller ikke å slå av. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Noen apper er merket «quick app». Dette er egentlig bare bokmerker til en nettside - for eksempel kan du bruke DNB fra mobilen uten å bruke appen, men bare logge inn via nettsidene. Quick app tilsvarer da å lage et bokmerke på skrivebordet til denne nettsiden.

Noen eksempler

For å illustrere hva det vil si å virke, men med feilmeldinger, får du her noen eksempler:

Chrome og Google Maps kan brukes (også til navigasjon på Maps), men du får ikke logget inn på noen av dem, så du får ikke synkronisert bokmerker, surfehistorikk og den slags.

Discord, Signal og Slack kan tilsynelatende brukes fint, men gir deg ikke varsler.

Fra Signal får vi beskjed om at appen kan oppføre seg ustabilt og gi dårlig ytelse uten Google play-tjenester. Foto: Pål Joakim Pollen
Fra Signal får vi beskjed om at appen kan oppføre seg ustabilt og gi dårlig ytelse uten Google play-tjenester. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Easypark kan brukes når du skal betale for parkering, men du får ikke opp noe kart i appen og må derfor angi parkeringssonen selv (som regel et firesifret tall som står på parkeringsautomaten). ElbilAppen (for å finne ladestasjoner) virker veldig ustabil med tanke på å zoome i kartet, der den plutselig zoomer helt ut igjen. Grønn kontakt (elbillading) klarer ikke å hente ut de nærmeste ladestasjonene, så du må manuelt finne frem til der du står i en alfabetisk sortert liste - ikke nødvendigvis så lett i ukjente områder. Den samme utfordringen får du om du prøver å finne barer i nærheten av deg i Untappd-appen, som ikke er mulig.

Lastpass (passordhåndterer) kan fylle inn passordfelt, men du kan ikke autentisere deg med fingeravtrykk. Altså må du taste inn master-passordet hver gang du skal inn i passord-hvelvet ditt.

Ellers får du ikke brukt HD-oppløsning i Netflix-appen, selv om vi har lagt den på virker fint - du får ikke noen feilmelding, men videokvaliteten er da svakere enn hva vi er vant med (akkurat dette overlever du nok).

Mange fungerer ikke

Som du ser er det også mange apper som ikke fungerer i det hele tatt. Eksempler er 180.no (som mange bruker for å vise hvem som ringer), Coops medlemsapp (inkludert Coopay), førerkort-appen, de fleste Google-apper, Jodel, Pokemon Go, Stolpejakten, Strava, Tesla og noen til. Enkelte apper fra tredjeparter, for eksempel om du kjøper deg hodetelefoner eller ørepropper, er også utilgjengelige.

Du får ikke brukt Chromecast fra telefonen, og for vår del er også Google Foto et stort savn, selv om en mager trøst er at du kan logge deg på i nettleseren og både se på og laste opp bilder. Likeledes med YouTube og Gmail, som du eventuelt kan bruke gjennom nettleseren, eller via en annen e-postapp for Gmails del. Men Google Pay får du ikke brukt, og selv om Huawei Pay er en tjeneste som finnes, er den ikke tilgjengelig i Norge.

Dette er i hvert fall status per 22. april. Vi vet Huawei jobber på spreng for å fylle opp app-butikken og få apper kompatible, og kanskje vil lista se helt annerledes ut i overskuelig fremtid, selv om Googles tjenester neppe vil virke med mindre det gjøres politiske grep.

Foreløpig ser det altså ut til at du må inngå ganske mange kompromisser om du kjøper Huaweis nye toppmodell.

Vi holder fortsatt på med testingen av telefonen, men la oss ikke legge skjul på at det du nettopp har lest vil være en viktig del av vår totalvurdering.

Før publisering presenterte vi funnene våre for Huawei. Til det har selskapet følgende kommentar:

«For seks år siden bestemte Huawei seg for å satse skikkelig på mobiltelefoner. Det tok ikke lang tid før både medier og bransjeorganisasjoner kåret toppmodellene våre til de aller beste mobiltelefonene i markedet, og i dag er vi verdens nest største mobilprodusent. Dette har ført til at konkurrentene våre måtte skjerpe seg, til forbrukernes beste.

Nå jobber vi med å utvikle et tredje økosystem der AppGallery skal være et høykvalitativt innholdsunivers for brukere over hele verden. Vi tror at et tredje økosystem vil øke innovasjonstakten og skape bedre tjenester og opplevelser for appeiere, apputviklere og forbrukere, slik mobiltelefonene våre gjør i dag.

Vi har et stort team i Norge og Norden som jobber dedikert for å få inn alle viktige lokale apper. Dette arbeidet startet for cirka 5 måneder siden, og allerede nå er 70 norske apper på plass. Progresjonen med å få inn apper er meget god, og framover vil vi fortløpende annonsere flere viktige apper som kommer til AppGallery, så det er bare å følge med.

Savner du en app i AppGallery, legg den i ønskelisten i appbutikken og si i fra til selskapet som eier appen. Det er 68 millioner aktive brukere av AppGallery i Europa, og det tilkommer 5 millioner nye hver måned. Globalt benytter 400 millioner brukere AppGallery.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer