Samsung Galaxy Z Flip 3 | TEST

Vi klapper for Samsung

Husker du tiden da man klappet sammen telefonen? Den er tilbake.

KLAPP: Vi klapper for Samsungs nye klapp-telefon, Galaxy Z Flip 3. Foto: Pål Joakim Pollen
KLAPP: Vi klapper for Samsungs nye klapp-telefon, Galaxy Z Flip 3. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Vi har ikke sett noe til nye Note-modeller fra Samsung i år, men i stedet har selskapet vartet opp med to brettbare modeller.

Den største av dem, Z Fold 3, har vi allerede testet. Den er på størrelse med en vanlig telefon, dog dobbelt så tjukk, og kan brettes ut i nettbrett-format.

Z Flip 3 går motsatt vei. Dette er nemlig en telefon av relativt vanlig størrelse som kan klappes sammen, slik at den blir halvparten så høy og dobbelt så tjukk.

KOMPAKT: Når Z Flip 3 er brettet, får den plass også i ganske grunne bukselummer. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Når Z Flip 3 er brettet, får den plass også i ganske grunne bukselummer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nett i lomma

For deg med ikke alt for dype bukselommer har Z Flip 3 en formfaktor som bør passe fint. I sammenklappet tilstand måler den 86,4 x 72,2 mm, med en tykkelse på 16-17 mm (litt tykkere ved hengselet).

På den ene siden, når den er klappet igjen, finner du de to hovedkameraene (vanlig vidvinkel + ultravidvinkel), samt en utside-skjerm, som kontra den første Flip-telefonen har vokst fra 1,1 til 1,9 tommer. Det gjør den langt mer anvendelig.

STYR MUSIKKEN: Stort sett kan du bare lese ting på den lille skjermen, men musikken lar seg styre direkte derfra. Foto: Pål Joakim Pollen
STYR MUSIKKEN: Stort sett kan du bare lese ting på den lille skjermen, men musikken lar seg styre direkte derfra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På denne skjermen kan du se meldinger og andre varsler som tikker inn, styre musikkavspilling, se de neste avtalene, været, antall skritt hittil i dag og den slags. Det er også mulig å starte en nedtelling eller et lydopptak direkte uten å åpne telefonen. Besvarer du telefonsamtaler fra lukket telefon, settes de automatisk på speaker.

Trykker du to ganger raskt på strømknappen, kan du dessuten ta en selfie direkte (med hovedkameraet), der den lille skjermen blir søkeren og volumknappen blir utløserknapp. Du kan sveipe til sidene for å bytte mellom stillbilde og video, og opp/ned for å bytte mellom objektivene.

Vi stusser dog over at bildene vi tar med lukket telefon blir kvadratiske, for de forhåndsvises på ingen måte kvadratisk i søkeren.

Slik ser Z Flip 3 ut fra siden, bittelitt tykkere ved skjøten enn i andre enden. Kameraene stikker lite ut fra resten av chassiset. Foto: Pål Joakim Pollen
Slik ser Z Flip 3 ut fra siden, bittelitt tykkere ved skjøten enn i andre enden. Kameraene stikker lite ut fra resten av chassiset. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sesam, Sesam …

Det er selvsagt begrenset hva du får gjort mens telefonen er lukket, så skal du gjøre noe mer enn bare å sjekke temperaturen ute eller hvem som sendte siste snap, bretter du opp telefonen for å bruke den på vanlig måte.

Du klarer det for så vidt med én hånd, gjerne ved å bruke brystet som støtte etter at du har separert de to halvdelene ved å stikke en finger imellom, men det er nok lurest å bruke to hender her.

GOD SKJERM: Med 120 Hz oppdatering, flotte farger og god lysstyrke er den store skjermen brillefin på Z Flip 3. Foto: Pål Joakim Pollen
GOD SKJERM: Med 120 Hz oppdatering, flotte farger og god lysstyrke er den store skjermen brillefin på Z Flip 3. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I utbrettet tilstand åpenbarer det seg en 6,7 tommers skjerm i et ganske avlangt aspekt – 22:9, eller da enda bredere enn en 21:9-film om du holder den på tvers. Det kan være vanskelig å nå opp til toppen med én hånd, men en kjekk funksjon du kan aktivere i innstillingene er muligheten for å forminske innholdet ved å dra fingeren ned i bunnen av telefonen.

KJEKT: Det er vanskelig å nå en så høy skjerm med én hånd, men en flikk med fingeren krymper innholdet slik at du når alt med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen
KJEKT: Det er vanskelig å nå en så høy skjerm med én hånd, men en flikk med fingeren krymper innholdet slik at du når alt med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermen er av svært godt kaliber – en Amoled-skjerm med 120 Hz oppfriskningsrate og maksimal lysstyrke på 1200 nits, med oppløsning tilsvarende full HD (2640x1080 = 426 ppi).

Som på den større Z Fold 3-telefonen er det imidlertid ikke til å komme fra at man får en brett midt på skjermen, når den er lukket opp. Den gjør dog mindre ut av seg på Flip-telefonen, og føles også i mindre grad når du stryker fingeren over. I daglig bruk synes vi ikke bretten er til sjenanse her.

BRETT: Her ser du at det går en synlig brett over den øverste raden med ikoner, men det er ikke spesielt sjenerende når man ser rett på telefonen. Den observante vil også legge merke til at vi har prøvd å pirke av skjermbeskytteren oppe i hjørnet – vi skjønte litt for seint at det ikke var så lurt – den bør nemlig byttes av profesjonelle. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETT: Her ser du at det går en synlig brett over den øverste raden med ikoner, men det er ikke spesielt sjenerende når man ser rett på telefonen. Den observante vil også legge merke til at vi har prøvd å pirke av skjermbeskytteren oppe i hjørnet – vi skjønte litt for seint at det ikke var så lurt – den bør nemlig byttes av profesjonelle. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fingeravtrykksleseren finner du på høyre side av skjermen, og som på Z Fold 3 synes vi den både er kjapp og sjelden problematisk å bruke. Vi når den også fint med venstre pekefinger rundt baksiden. I innstillingene kan du, om du vil, gjøre det slik at den kan strykes på for å trekke ned «rullegardina» med varsler.

Og la oss dessuten få med at Z Flip 3 er IPx8-sertifisert og derfor tettet mot vann. Det var ikke forgjengeren.

Topp-spesifikasjoner, bortsett fra batteriet

På innsiden gjemmer det seg en Snapdragon 888-prosessor fra Qualcomm (årets toppmodell), paret med 8 GB arbeidsminne (RAM) og 128/256 GB UFS 3.1-lagring, som er den kjappeste man får om dagen. Telefonen har dog ikke minnekort, så den ekstra femhundrelappen opp til 256 GB lagring kan være verdt å vurdere.

I daglig bruk yter telefonen også svært godt. Der Samsungs brukergrensesnitt tidligere var ganske tungrodd, synes vi det mer moderne OneUI-grensesnittet flyter langt bedre på skjermen, selvsagt godt hjulpet av 120 Hz-skjermoppdateringen.

Det eneste å sette fingeren på ytelsesmessig er batteriet, som på denne telefonen bare er på 3300 mAh. De fleste andre toppmodeller i dette prissjiktet har ~30 prosent mer kapasitet der, og det merkes - det er ikke alltid vi klarer å overleve kvelden uten å plugge den i laderen i mellomtiden, med cirka tre timers aktiv skjermbruk spredt utover dagen.

VARSLER: Du får varslene levert på den lille skjermen, og det gjør at du kanskje ikke trenger å tenne den store hver gang det skjer noe. Foto: Pål Joakim Pollen
VARSLER: Du får varslene levert på den lille skjermen, og det gjør at du kanskje ikke trenger å tenne den store hver gang det skjer noe. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men - det beror også litt på i hvilken grad du utnytter den lille skjermen. Kanskje trenger du ikke å tenne den store skjermen like ofte når du har en liten skjerm som viser deg varslene – egentlig kan den sammenlignes litt med det å ha en smartklokke på håndleddet. Hadde Samsung tilbudt ting som forhåndsdefinerte svar på meldinger direkte fra den lille skjermen, kunne man ha åpnet den enda sjeldnere og da spart litt mer på batteriet.

Ladekloss får du for øvrig ikke med i Z Flip 3-esken, kun ladekabel med USB-C i begge ender. Telefonen støtter 15 watts kablet lading og 10 W trådløs lading som ikke er all verden nå til dags.

2+1 kamera

Hva gjelder kameraer får du her to kameraer på baksiden (når den er åpnet) og et tradisjonelt frontkamera, som er hullet ut i den store skjermen.

SELFIE: Du kan bruke den lille skjermen som søker når du tar selfier, og ta bildene ved å trykke på volumbryteren. Foto: Pål Joakim Pollen
SELFIE: Du kan bruke den lille skjermen som søker når du tar selfier, og ta bildene ved å trykke på volumbryteren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som nevnt kan du fint ta selfier med kameraene på utsiden og bruke den lille utside-skjermen som søker, og det er også mulig å aktivere den når du tar bilder av andre slik at de kan sjekke sin egen positur.

Her er detaljene om de tre kameraene:

  • Vidvinkel (hovedkamera): 12 Mp, f/1.8, ~27 mm, 1/2.55", 1.4µm
  • Ultravidvinkel: 12 Mp, f/2.2, ~12 mm, 1.12µm
  • Frontkamera: 10 Mp, f/2.4, ~26 mm, 1.22µm

Hovedkameraet er for øvrig optisk stabilisert. Som standard blir bildene fra frontkameraet beskåret slik at oppløsningen blir 6,5 megapiksler, men om du trykker på vidvinkel-knappen blir de tatt med større utsnitt og full oppløsning. Kameraet kan automatisk bytte om til å bruke hele sensoren dersom det oppdager flere personer i søkeren.

Som vanlig fra Samsung får man stort sett godt eksponerte bilder med livlige farger som er lette å like.

Vi klapper for Samsung

Portrettfunksjonen er litt «hit and miss», og får heller ikke like egnet vinkel som når man har et zoomobjektiv. Under ser du at kameraet ikke helt har klart å isolere håret fra bakgrunnen:

Vi klapper for Samsung

I mørket synes vi Z Flip 3 gjør en god jobb. I sammenligningen under får Samsung-kameraet med seg mer av skyggene, har bedre kontroll på lyskildene og leverer et skarpere bilde med bedre hvitbalanse enn det Apple iPhone 12 gjør:

Alt i alt leverer Samsung et godt kamera i Z Flip 3. Vi har lagt et knippe bilder tatt med Z Flip 3 i dette Google Foto-albumet om du vil studere dem nærmere.

Flipp halvveis

I motsetning til Z Fold 3, som har et arsenal av smarte funksjoner når du bretter den opp i nettbrett-format, er det ikke så mye fiksfakserier du kan forvente av Z Flip 3.

Nevnt er muligheten til å sjekke rask informasjon, ta bilde og besvare samtaler når telefonen er klappet sammen - å ringe opp andre får du dog ikke gjort fra denne posisjonen.

Men også når du flipper den opp halvveis, altså som en bærbar PC, finnes det noen funksjoner som er kjekke.

STATIV: Knekker du telefonen halvveis, får du et innebygd kamerastativ. Foto: Pål Joakim Pollen
STATIV: Knekker du telefonen halvveis, får du et innebygd kamerastativ. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det viktigste er definitivt at du da har et kamerastativ innebygd i telefonen. Hengselet holder telefonen fra cirka 45 graders vinkel og opp mot 150 grader uten at telefonen tipper på et flatt bord, som gjør at du får en ganske fleksibel løsning både med tanke på bilder og video. Det er selvsagt ingenting i veien for å lage en liten knekk på telefonen og sette den vannrett heller, uten at den trenger å lene seg mot noe for ikke å velte.

Enkelte apper fungerer også slik at de deler seg på midten når telefonen er brettet halvveis opp, men der handler det stort sett om at mediekontroller (pause, spoling og den slags) vises nederst og selve innholdet øverst, som blant annet fungerer på Netflix, YouTube og Spotify.

Samsung Galaxy Z Flip 3 får Dinsides Anbefalt produkt-medalje. Foto: Pål Joakim Pollen
Samsung Galaxy Z Flip 3 får Dinsides Anbefalt produkt-medalje. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Mange har lagt sin elsk på Z Flip 3 i testperioden, og det er gode nyheter for Samsung, som har gått litt «all in» på brettbare telefoner denne høsten.

For Z Flip 3 gjør mindre av seg i ei bukselomme når den er brettet sammen, og skjermen utenpå har blitt større og derfor mer funksjonell siden den første Flip-telefonen. Ofte vil du oppleve at det å brette opp telefonen ikke er nødvendig, selv om vi gjerne skulle ønske oss enda mer interaksjon fra utsiden.

Med flott skjerm, gode kameraer (med innebygd stativ), sterk maskinvare og vanntett konstruksjon er det mye å like ved Z Flip 3. Det som først og fremst trekker ned er at batteriet er nokså lite, og at vi sjelden kommer oss gjennom en hel dag uten å lade.

Men dette er blitt modent. Vi gir tomler opp til Samsungs minste brettbare. Galaxy Z Flip 3 er kanskje årets kuleste telefon.

Testresultat

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

- Kompakt formfaktor i lomma
- Skjermen utenpå er blitt ganske nyttig
- Innebygd kamerastativ om du bretter den halvveis
- Gode kameraer, selfier med hovedkamera gir god kvalitet
- Meget god skjerm på innsiden
- Gode stereohøyttalere
- IPx8-sertifisert (vanntett)
- Meget god ytelse

- Svak batteritid
- Lite interaksjon på den lille skjermen
- Fortsatt en bulk på midten av den store skjermen
- Mangler lader i esken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer