Hvilken mobil er best?

Vi spurte 12.000 nordmenn – her er merket de er mest fornøyde med

Og hva er viktigst for folk når de skal kjøpe telefon?

MYE Å VELGE I: Men hvilket mobilmerke liker kundene best? Foto: Pål Joakim Pollen
MYE Å VELGE I: Men hvilket mobilmerke liker kundene best? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Bare 43 prosent bryr seg om prisen når de kjøper telefon, menn er mer fornøyde med telefonen enn kvinner og Huawei har de mest fornøyde kundene.

Det er tallenes tale etter at nesten 12.000 nordmenn svarte på spørsmål om sin mobiltelefon.

Testpilot er en tjeneste som drives av vår kommersielle avdeling; adskilt fra redaksjonen i Dinside.

Her kan annonsører tilby Dinsides lesere å teste produktene sine, og folk som har lyst til å teste kan fylle ut et spørreskjema og krysse fingrene for at de blir plukket ut. Etter testen avlegger testpilotene en rapport som blir gjengitt på den samme siden, med karaktersetting fra de som har testet.

Nylig var det Huawei Mate 9 Pro som var «up for grabs», og her var det rekordstor oppslutning. Tett oppunder 12.000 nordmenn fylte ut skjemaet, der gulrota denne gangen var at de ti testpilotene som ble plukket ut fikk beholde telefonen etter testen. De ti er for øvrig blitt kontaktet, får vi høre.

Det store regnearket med 12.000 rader og et par dusin kolonner er det morsomt å dykke dypere i, for her ble de potensielle testpilotene spurt om mye rart.

Før vi går igjennom høydepunktene kan det være viktig å merke seg et par ting:

  • For de fleste har insentivet til å fylle ut skjemaet vært å «vinne» en spesifikk telefon, i dette tilfellet fra Huawei.
  • Utvalget av personer er ikke representativt for tverrsnittet av befolkningen. Blant annet er 86 prosent av svarene fra menn, og 66 prosent av de spurte oppgir at de har en Android-telefon.

Hvor gamle telefoner har folk?

Vi spurte 12.000 nordmenn – her er merket de er mest fornøyde med

Nordmenns mobiltelefoner ser ikke ut til å bli så gamle før de blir byttet ut. På dette spørsmålet svarer bare 16 prosent at telefonen er mer enn to år gammel.

Ja, faktisk svarer over halvparten (52 prosent) at telefonen de har er mindre enn ett år gammel.

Bare én prosent av de spurte har en telefon som er mer enn fire år gammel.

Hva bruker vi telefonen til?

Vi spurte 12.000 nordmenn – her er merket de er mest fornøyde med

På dette spørsmålet fikk man 14 ulike alternativer der man kunne krysse av et vilkårlig antall.

På toppen kom «Ringer med den», som 98 prosent fortsatt gjør. Tett bak kommer nettsurfing, tekstmeldinger, e-post/kalender, foto/video og sosiale medier; alle med minst 96 prosent.

Interessant er det også å se at hele 81 prosent av de spurte bruker strømmetjenester som Spotify og Tidal på mobilen, mens bare 52 prosent spiller musikk de har lagret på telefonen. Likeledes svarer 59 prosent at de ser strømmetjenester som Netflix og Viaplay, mens 31 prosent ser film de har lagret på telefonen.

Hele 57 prosent sender innhold fra telefonen til andre enheter, altså i form av for eksempel Airplay eller Google Cast.

62 prosent spiller spill på telefonen og 56 prosent bruker treningsapper.

Hva er viktigst når vi kjøper telefon?

Vi spurte 12.000 nordmenn – her er merket de er mest fornøyde med

Her fikk respondantene 10 alternativer der de kunne merke et vilkårlig antall aspekter som var viktig for dem.

På topp – batteriet, som er viktig for 96 prosent av de spurte. På andreplass, med 92 prosents oppslutning, kommer et godt kamera. Dernest kommer god skjerm (81 prosent), rask prosessor (77 prosent) og stor lagringsplass/minnekortstøtte (71 prosent).

Bare 43 prosent av de spurte synes prisen er viktig, og enda litt færre hvordan den ser ut. Litt overraskende for vår del er at bare 27 prosent synes det er viktig at telefonen er vanntett.

Hvilket mobilmerke har de mest fornøyde kundene?

I spørreskjemaet var ett av spørsmålene hvilket mobilmerke man hadde i dag, og respondantene svarte også på hvor fornøyde de var med telefonen sin, hvor fornøyde de var med kameraet og hvor fornøyde de var med batteriet.

I tabellen under ser du hvordan folk svarte, gruppert på telefonmerke. 5 er høyeste karakter:

Generelt Batteri Kamera
Apple3,9982,9793,523
HTC3,8353,0573,160
Huawei4,3243,8373,870
LG3,8593,0663,725
Nexus4,2813,3223,657
Nokia3,4273,3953,421
Samsung3,9933,1773,776
Sony3,7603,2563,416
Andre3,8003,7363,441
Alle4,0043,2373,638

Folk er generelt fornøyde med telefonen sin, der snittkarakteren for alle telefoner er fire av fem stjerner.

Mest fornøyd er Huawei-eierne, med et gjennomsnitt på 4,324 poeng totalt, og med høyest score både på kamera og batteri. Så skal det nevnes nok en gang at de som har svart, har gjort det med utgangspunkt i å få teste en Huawei-mobil.

Nokia kommer svakest ut, men det henger nok sammen med at nesten halvparten av Nokia-eierne hadde en telefon som var eldre enn to år gammel. Til sammenligning var det bare 6 prosent av Huawei-eierne som hadde en telefon eldre enn to år gammel; det laveste tallet av de nevnte produsentene.

Apple kommer svakest ut med tanke på batteriet, mens HTC kommer svakest ut på kamerafronten.

Tilfredshet over tid

La oss også ta med et annet aspekt – hvor fornøyde er folk med de ulike merkene over tid? Vi ser at snittkarakteren stort sett er høyere desto nyere telefonene er, så statistikken i tabellen over vil også ha en korrelasjon med hvor gamle telefonene er.

Vi brekker ned tabellen over og grupperer dataene på henholdsvis under 6 måneder, 6-12 måneder, 1-2 år, 2-4 år og eldre enn 4 år:

Her ser vi at eiere av eldre HTC-telefoner er minst fornøyd, men at produsenten scorer blant de beste på de nyeste telefonene.

Huawei er den eneste produsenten som ikke bikker under 4-tallet selv på eldre telefoner, mens LG-eiere faktisk er mer fornøyde med noe eldre telefoner enn med de helt nyeste.

Også Nexus-telefoner, som kommer med Googles «rene» Android-utgave holder seg godt, slik det ser ut i diagrammet.

Venus og Mars

Interessant er det også å se at menn er mer fornøyde med telefonene sine enn kvinner. Faktisk gjelder det konsekvent for alle merkene, både på generell tilfredshet, batteriet og kameraet. Det eneste unntaket er de 9 kvinnene med Nokia-telefon, som er bittelitt mer fornøyd med batteriet enn de 67 mennene med Nokia-telefon.

Alt i alt gir kvinner 3,84 av 5 på hvor fornøyde de er med telefonen sin, mens menn gir 4,03 av 5 poeng. Og både kvinner og menn er mest fornøyd med Huawei-telefoner, med henholdsvis 4,28 og 4,33 poeng.

LES OGSÅ:
De mest solgte bilmerkene i 2016
Dinside tester mobiltelefoner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer