Google klar med SMS-etterfølgeren Chat

Vil at «Chat» skal bli den nye meldingstandarden

Tar opp kampen mot Apples iMessage.

SMS-ETTERFØLGER: Google jobber med å få på plass en ny meldingsstandard i sin Messages-app på Android. Foto: Kirsti Østvang
SMS-ETTERFØLGER: Google jobber med å få på plass en ny meldingsstandard i sin Messages-app på Android. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google har gjort en rekke forsøk på å lage en meldingstjeneste opp gjennom åra, men har slitt med å lage noe som konkurrerer ut Apples iMessage, Facebook Messenger, WhatsApp med mer.

Per i dag har de fire forskjellige meldingsapper: Hangouts, Allo, Duo og Android Messages.

Den tidligere chatteappen Hangouts er i ferd med å bli en bedriftsapp, mens Duo er for kun videosamtaler. De to resterende, Allo og Messages, lar deg skrive meldinger. Allo har alle de kule funksjonene, men få brukere. Flest bruker Messages, men det er kun for SMS.

Det er mange apper, og forvirrende for brukerne.

Nå avslører The Verge at Google i det stille har jobbet med å overtale over både mobiloperatører og -produsenter med å ta i bruk et nytt meldingssystem, ganske enkelt kalt «Chat».

Ny meldingsstandard

Chat er basert på en ny standard kalt «Rich Communication Service» (RCS), som er ment å erstatte SMS som meldingsprotokoll. Den har vært i utvikling siden 2008.

Chat vil bakes inn i Googles eksisterende Messages-app, som er tilgjengelig for Android.

Chat byr på funksjonene man kan forvente av en meldingstjeneste i dag, for eksempel lesebekreftelser, opplysning om at motparten skriver, muligheten til å sende høyoppløselige bilder og video, dele kart og posisjon og ha gruppesamtaler.

KOMMER TIL DESKTOP: Google har planer om å lage en webversjon av Android Messages med støtte for Chat. Messages-appen på Android vil også få flere funksjoner slik at den blir mer enn vanlig meldingsapp. Klikk for større bilde. Illustrasjon: Google
KOMMER TIL DESKTOP: Google har planer om å lage en webversjon av Android Messages med støtte for Chat. Messages-appen på Android vil også få flere funksjoner slik at den blir mer enn vanlig meldingsapp. Klikk for større bilde. Illustrasjon: Google Vis mer

Bruker mobildata

Meldinger sendt over RCS bruker mobildata, i stedet for av SMS-kvoten. Hvis mottakeren ikke bruker Chat, vil meldingen konverteres til en SMS/MMS, på samme måte som iMessage gjør i dag.

I motsetning til iMessage eller meldingstjenester som Signal og WhatsApp, støtter ikke Google Chat kryptering. Det betyr at meldingene vil kunne snappes opp av andre, det være seg hackere eller styresmakter.

Operatør-avhengig

For at RCS skal virke, må operatøren og mobilprodusenten til de som chatter sammen, støtte det.

DISSE ER MED: Selskapene som støtter RCS-standarden per april 2018. Klikk for større bilde. Illustrasjon: GSMA
DISSE ER MED: Selskapene som støtter RCS-standarden per april 2018. Klikk for større bilde. Illustrasjon: GSMA Vis mer

Per i dag har 55 operatører og 11 mobilprodusenter gått med på å støtte RCS, inkludert Telia og Telenor.

I fjor ble Telenor den første nordiske operatøren til å tilby RCS, under kallenavnet SMS+. Telia fulgte etter i mars i år.

For å få tilgang til SMS+ nå, må man laste ned Android Messages-appen.

Tanken er at det i framtida vil være standard på i hvert fall Android-telefoner.

Hva gjør Apple?

I tillegg til Google er Microsoft med blant operativsystem-tilbyderne. Så det kan tenkes at det etter hvert vil komme en RCS-til Windows.

Apple står inntil videre utenfor, men har som kjent sin egen meldingstjeneste i iMessage, så det er heller tvilsomt om de blir med på laget, særlig all den tid deres tjeneste tilbyr kryptering.

Apple støtter likevel ikke iMessage på Android, selv om det er etterspurt.

Når Chat vil rulles ut for alle brukere, gjenstår å se, men den gjengse oppfatning ser ut til å være i løpet av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer