Vil gi folk en vekker

Apples iOS 17-oppdatering har en ny funksjon som sperrer skjermen om du holder iPhone for nært ansiktet.

SKJERMSKJOLD: Snart vil iPhone si i fra når du holder telefonen for nært ansiktet. Foto: Kirsti Østvang
SKJERMSKJOLD: Snart vil iPhone si i fra når du holder telefonen for nært ansiktet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Stadig flere barn blir nærsynte. I USA har det ifølge The Guardian blitt så ille at det snakkes om en epidemi.

Det kan være genetisk, men bruk av skjermer og nærarbeid kan også være en medvirkende årsak, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund til DinSide.

- Det vi vet er at bruk av skjerm kan være anstrengende for øynene, og at dette kan gi ulike problemer. Noen teorier går på at langvarig nærarbeid kan bidra til endringer i brillestyrken og gi nærsynthet, men bildet er mer komplekst enn at dette kan regnes som en enkelt årsak, forteller Haugo til DinSide.

Satser på øyehelse

Når Apple slipper den store iOS 17-oppdateringen til høsten, tar selskapet grep for å beskytte barns øyne med den nye funksjonen «Skjermavstand».

«For å dempe belastningen på øynene og redusere risikoen for nærsynthet hos barn, vil Skjermavstand varsle deg når du holder en iPhone eller iPad med Face ID for nært ansiktet i lengre tid», heter det i beskrivelsen av funksjonen, som du finner i innstillingene for «Skjermtid».

Ifølge generalsekretæren i Norges Optikerforbund forskes det mye på dette med endring av syn, spesielt utvikling av nærsynthet, altså myopiutvikling. Dette er også et tema i Norge, sier han.

- Men det er viktig å være klar over at Norge og Norden skiller seg ut, uten at vi vet helt hvorfor. I Asia er det en kjempebølge med nærsynte, i Norge er de fleste unge langsynte (hypermetrope).

Kommer alle til å gå rundt i gatene med slike på seg om noen år eller flopper dette fullstendig? De nye Apple-brillene vekker oppsikt på flere måter. Video: Kirsti Østvang / Apple Vis mer

Slik fungerer det

Skjermavstand-funksjonen fungerer ved å måle avstanden mellom skjermen og brukerens øyne, skriver danske Inputmag.

Er avstanden for kort i en lengre periode, vil du få opp et skjermskjold som ikke forsvinner før enheten er flyttet i trygg avstand fra pupillene, skriver det danske nettstedet. Ifølge Apple er det best for øynene hvis iPhonen eller iPaden holdes minst 30 centimeter fra øynene.

Engadget skriver at funksjonen er skrudd av som standard. For å skru den på, må du gå til Innstillinger > Skjermtid > Skjermavstand.

Apple har ikke opplyst hvor lenge man må sitte med telefonen for nære før funksjonen slår inn. Da vi prøvde, fikk vi varsel etter drøye fem minutter.

Det som slår oss mest etter å ha testet den ut, er imidlertid hvor nære vi faktisk holder telefonen - og at det fort kommer til å bli en utfordring å skulle holde den lenger unna, slik man burde. Her kommer folk til å få seg en vekker.

SKJERMSKJOLD: Med Skjermavstand i iOS 17 vil du få tydelig beskjed når du har holdt telefonen for nært ansiktet i lengre tid. Skjermbilder: Kirsti Østvang

- Send barna ut

Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet mener funksjonen til Apple kan være med på å skape mer bevissthet rundt det å ta vare på egen synshelse.

- Den kan også bidra til at foreldre er mer bevisst på synshelse, og sørger for at barn er mer ute. Det er positivt - ikke bare for synet, men også generell helse. Vi vet for eksempel at barn som er mye ute og som er kroppslig aktive, har en større buffer for å ikke bli så slitne i øynene ved anstrengende arbeid med øynene, utdyper han.

- Er det noe mer mobilprodusentene bør gjøre for å beskytte øynene våre i større grad?

- De bør gi informasjon ut fra kjent kunnskap. Teknologien må jo være sikker og trygg - og ikke direkte skadelig. Og så tror jeg at vi enkeltmennesker må ta mer ansvar for hva vi bruker kroppen og øynene våre til. Vi bruker i dag for mye tid stillesittende på skjerm - både i jobb og på fritida.

- Er det noe mer foreldre bør tenke på for å beskytte barnas øyne?

- Send ungene ut og sørg for at de bruker kroppen variert ute i dagslys, oppfordrer Haugo.

TID I DAGSLYS: Med watchOS 10 introduserer Apple Watch muligheten for å måle hvor mye tid som er tilbrakt i dagslys. Du kan få oversikt over målingene i Helse-appen på iPhone og iPad. Foto: Apple
TID I DAGSLYS: Med watchOS 10 introduserer Apple Watch muligheten for å måle hvor mye tid som er tilbrakt i dagslys. Du kan få oversikt over målingene i Helse-appen på iPhone og iPad. Foto: Apple Vis mer

Tilgjengelig til høsten

Skjermavstand vil bare fungere på iPhoner og iPader som støtter Face ID. Dette skal være listen over kompatible enheter:

iPhone-modeller:

  • iPhone 14-serien
  • iPhone 13-serien
  • iPhone 12-serien
  • iPhone 11-serien
  • iPhone XS
  • iPhone XR

iPad-modeller:

  • iPad Pro 11-tommer (1., 2., 3., og 4. generasjon)
  • iPad Pro 12.9-tommer (3., 4., 5., and 6. generasjon)

I skrivende stund er funksjonen bare tilgjengelig i utviklerversjonen av iOS 17 og iPadOS 17.

Du trenger riktignok ikke være utvikler for å laste ned betaen. Gå til Innstillinger > Generelt > Oppdatering > Betaoppdateringer og velg iOS 17 Developer Beta for å laste den ned. (OBS: merk at dette er uferdig programvare, så det gjøres på eget ansvar!).

De ferdige versjonene av iOS 17 er ventet lansert til høsten sammen med nye iPhoner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer