Vil kaste ut TikTok

- Samler inn mengder med sensitive data.

TIKTOK: Amerikanske myndigheter hevder TikTok samler inn mye brukerdata som blir tilgjengelig i Kina. Foto: Reuters/Dado Ruvic/File Photo
TIKTOK: Amerikanske myndigheter hevder TikTok samler inn mye brukerdata som blir tilgjengelig i Kina. Foto: Reuters/Dado Ruvic/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kinesiske videoplattformen TikTok har tatt verden med storm de siste åra og spesielt yngre har flokket til appen som i fjor passerte både Google og Facebook som verdens mest populære domene.

Men TikTok har ikke vært uten kontroverser, og i fjor rettet det irske Datatilsynet søkelyset mot plattformen for å undersøke om tjenesten overholde europeiske personvernbestemmelser.

Selskapet bak, ByteDance, er tidligere også blitt bøtelagt i Nederland for manglene personvern av barn.

Ulv i fåreklær

Amerikanske myndigheter har også hatt et fokus på TikTok, med tidligere president Donald Trump som i 202 truet med å forby appen i USA.

Nå er TikTok igjen i søkelyset til USA.

Brendan Carr, kommisjonær i Federal Communications Commission (FCC), et amerikansk forvaltningsorgan, oppfordrer Apple og Google til å fjerne appen fra App Store og Play Store. Han omtaler TikTok som «en ulv i fåreklær».

«TikTok er ikke nok en videoapp. Det er en ulv i fåreklær. Den samler inn mengder med sensitive data, som blir tilgjengelig i Beijing, viser nye rapporter. Jeg oppfordrer Apple og Google to å fjerne TikTok fra deres appbutikker for å fjerne appen på grunn av dens mønster av hemmelig datapraksis», skriver han på Twitter.

Carr skriver i brevet sendt til Apple og Google at hvis de ikke fjerner appen, må de komme med en uttalelse innen 8. juli.

Kan ikke tvinge dem

The Washington Post skriver at verken Carr eller FCC har myndighet til å tvinge Apple og Google til å bannlyse TikTok, dette fordi FCC ikke regulerer appbutikker, men at det viser hva slags gransking teknologiselskaper står ovenfor i møte med regulatorer.

Så langt har verken Apple og Google uttalt seg i saken. Det har heller ikke TikTok, men ovenfor The Washington Post sier selskapet at de nå ruter 100 prosent av den amerikanske apptrafikken gjennom amerikanske servere.

- Alvorlig

- Det som har kommet fram her, er alvorlig, skriver Tobias Judin, seksjonssjef internasjonal seksjon i Datatilsynet, i en e-post til DinSide.

- Én ting er at det virker som at data aksesseres i Kina. En annen ting er at TikTok eksplisitt har lovet at dette ikke ville skje. Avsløringene går hardt ut over vår tillit til selskapet framover.

Han forteller at TikTok har vært i søkelyset til europeiske datatilsynsmyndigheter lenge. I Europa er det Datatilsynet i Irland som er ansvarlig for å føre tilsyn med TikTok, ettersom det er der selskapets hovedkontor i Europa ligger.

- Appen henter inn mye personopplysninger om mange mennesker, blant annet barn, og flere er bekymret for hva algoritmene gjør med disse dataene. Når det gjelder Kinas adgang til personopplysninger, har TikTok forsikret oss om at europeiske brukeres data skal lagres trygt i Europa. Nå vet vi ikke lenger om vi kan stole på dette.

Tobias Judin, seksjonssjef internasjonal seksjon i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet
Tobias Judin, seksjonssjef internasjonal seksjon i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet Vis mer

Kan kjøpe brukerdata

Judin mener det blir veldig interessant om appbutikkene faktisk velger å blokkere TikTok, men minner samtidig på at det også er flere andre apper som ikke har rent mel i posen.

- For eksempel finnes det mange amerikanske apper som deler eller selger brukernes personopplysninger på det åpne markedet, så hvis kinesiske myndigheter vil ha disse dataene, kan de rett og slett kjøpe dem der.

- Det er ikke sikkert at å blokkere TikTok alene gjør brukernes data tryggere. Vi skulle ønsket oss at amerikanske myndigheter innførte strengere personvernlovgivning i USA også når det gjelder amerikanske apper, avslutter Judin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer