Vil kreve sju år med oppdateringer

Tyskland vil gå enda strengere til verks enn EU.

NYE KRAV: EU vil ha strengere krav til mobilprodusentene hva gjelder oppdateringer og tilgang på reservedeler. Foto: Pål Joakim Pollen
NYE KRAV: EU vil ha strengere krav til mobilprodusentene hva gjelder oppdateringer og tilgang på reservedeler. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Når Apple i løpet av de nærmeste ukene lanserer iOS 15, er den kompatibel med iPhone 6s og nyere modeller, altså alle telefoner som er inntil seks år gamle.

Lignende supporttid finner man ikke blant Android-produsentene, med unntak Android TV-boksen Nvidia Shield TV, som stadig får oppdateringer til tross for at også den er fra 2015.

Tidligere i år lovet Samsung at deres mobiltelefoner og nettbrett jevnlig ville motta sikkerhetsoppdateringer i fire år, ifølge Engadget. Det er en forbedring fra de to årene som var lovet tidligere, med kvartalsvise sikkerhetsoppdateringer det tredje året.

EU vil ha fem år

I mars skrev vi om at EU nå jobber for at det skal stilles strengere krav til mobilprodusentene, som muligens blir vedtatt allerede neste sommer.

Det gjeldende EU-forslaget er at produsentene blir nødt til å sende ut sikkerhetsoppdateringer til enhetene sine i fem år etter lansering. Merk at dette gjelder sikkerhetsoppdateringer, og ikke funksjonelle oppdateringer – der vil EU kreve tre år.

Og ikke bare det – produsentene må også tilby reservedeler til profesjonelle verksteder i fem år - ja, faktisk seks år til nettbrett, med begrunnelse om at disse har lengre levetid. Prisene på reservedelene skal også publiseres og kan ikke økes etterpå. Og de skal omfatte både skjermer, kameraer, høyttalere, mikrofoner, kontakter og lignende.

Blant annet stilles det også krav til at mobilbatteriet skal tåle 500 sykluser og fortsatt ha minst 80 prosent kapasitet igjen, eller minst 1000 dersom det ikke kan byttes ut. 1000 gjelder også for nettbrett.

Disse forslagene er sendt ut til medlemslandene, som må bli enige om en felles ordning.

Tyskland vil ha sju

Tyskland vil ha enda strengere krav. Det tyske magasinet c't har vært i kontakt med en talskvinne fra økonomidepartementet som forteller at tyske myndigheter vil ha enda strengere krav og utvide grensen for sikkerhetsoppdateringer og reservedeler til sju år.

Ikke bare vil tyskerne at reservedeler skal være tilgjengelige i sju år; de må også kunne leveres i løpet av fem virkedager, siden lang reparasjonstid kan føre til at kundene heller velger å kjøpe et nytt produkt.

Med krav om sju år ville det ha betydd at telefoner som iPhone 6, Sony Xperia Z3, LG G3 og HTC One M8 fortsatt skulle ha vært sikkerhetsoppdatert i dag.

Bransjen uenig

Bransjeforeningen Digital Europe, der blant annet Apple, Samsung, Google, Huawei, Lenovo, Motorola, Nokia, Oppo, Sony og Xiaomi er med (de fleste telefonprodusenter med andre ord) er ikke begeistret for forslagene fra EU og Tyskland.

De mener at tre år bør være nok for sikkerhetsoppdateringer og reservedeler, og at reservedeler bør begrenses til skjermer og batterier. Hva gjelder funksjonsoppdateringer mener konstellasjonen at to år er nok.

EU har som mål å spikre kravene i løpet av andre kvartal 2022. Hva de lander på blir spennende å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer