WhatsApp med nye brukervilkår

Vil slutte å fungere om du ikke godtar

Omstridte endringer innføres 15. mai.

OMSTRIDTE ENDRINGER: WhatsApp har vært i hardt vær den siste tiden etter omstride endringer til brukervilkårene. Foto: Patrick Sison/AP Photo/NTB
OMSTRIDTE ENDRINGER: WhatsApp har vært i hardt vær den siste tiden etter omstride endringer til brukervilkårene. Foto: Patrick Sison/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert

WhatsApp har varslet endringer i brukervilkårene som vil gjøre det obligatorisk å dele brukerdata med Facebook.

Før kunne du si nei

WhatsApp ble kjøpt opp av Facebook i 2014. Med Facebooks frynsete rykte hva gjelder sikkerhet og personvern, dukket det tidlig opp bekymringer om hvordan WhatsApp ville klare å ivareta personvernet til sine brukere.

I 2016 løsnet WhatsApp på noen av restriksjonene, og begynte å dele noe brukerdataene sine, som ditt telefonnummer og enhetsinformasjon, med Facebook - samtidig var det mulig for brukerne å velge dette bort.

Dette skjer etter 15. mai

Fra og med 15. mai har du imidlertid ikke lenger et valg. Godtar du ikke de nye vilkårene, vil du miste tilgang til appens viktigste funksjoner.

Ifølge TechCrunch, som har fått tak i en e-post sendt til en WhatsApp-partner, vil du nemlig ikke kunne lese eller sende meldinger.

I en kort periode vil det være mulig å motta innkommende anrop og varsler, men i løpet av et par uker vil dette også stoppe.

Brukerne rømmer til konkurrentene

WhatsApp skulle opprinnelig innføre de nye brukervilkårene den 8. februar, men utsatte etter å ha fått mange negative tilbakemeldinger fra brukerne.

Det førte også til at brukerne rømte i hopetall til konkurrerende meldingstjenester som Signal og Telegram.

Ville oppklare «forvirring»

I flere blogginnlegg har WhatsApp den siste tiden prøvd å oppklare i det de mener er feilinformasjon rundt de nye vilkårene, som selskapet lover ikke vil påvirke personlige meldinger.

De nye vilkårene vil gjøre det mulig for WhatsApp og Facebook å dele betalings- og transaksjonsdata og er et ledd i sistnevntes storsatsing på e-handel via sin sosiale medieplattform.

Blant annet vil du kunne sende meldinger til bedrifter via WhatsApp og så vil du også bli servert målrettede annonser i meldingsappen.

På sikt er Facebooks plan å slå sammen alle meldingstjenestene sine.

Gjelder trolig ikke Norge

Ifølge Business Insider sier Whatsapp at de nye brukervilkårene ikke vil gjelde for brukere i EU og Storbritannia.

- Det er ingen endringer til datadelingspraksisen til WhatsApp i den europeiske regionen som følge av de oppdaterte brukervilkårene. For at det ikke skal være noen tvil, er det fremdeles slik at WhatsApp ikke deler brukerdata med Facebook slik at Facebook skal kunne bruke disse for å forbedre sine produkter eller annonser i den europeiske regionen, sier en talsperson for WhatsApp til Business Insider.

Ifølge Digi er det uvisst om dette betyr at også Norge er unntatt kravet om datadeling. Norske brukere som logger seg inn på WhatsApp nå, blir nemlig bedt om å godta nye brukervilkår, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer