Ulovlig jamming:

Ville stoppe ungene – risikerer gigantbot

Franskmannens grep rammet flere enn han hadde tenkt.

ULOVLIG: Både bruk og omsetning av slike jammere er ulovlig i Norge. Og i Frankrike. Foto: Shutterstock / NTB
ULOVLIG: Både bruk og omsetning av slike jammere er ulovlig i Norge. Og i Frankrike. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I den franske byen Messanges opplevde innbyggerne nylig noe snålt. Hver natt, fra klokka tolv til tre, var det store forstyrrelser på mobilnettet som gav ustabil nettforbindelse.

Mobiloperatøren henvendte seg til ANFR (Agence Nationale des Fréquences – tilsvarende norske Nkom) og klagde på at signalbrudd påvirket telefon- og internettjenester i området.

Da ANFR sendte ut en ansatt rett over midnatt for å finne ut av hva dette skyldtes, tok det ikke lange tiden før analyseverktøyet i bilen viste en kjent form på frekvensbølgene, skriver ANFR på sine nettsider (ekstern side, på fransk). Signalene ble åpenbart forstyrret av en bølgesender («jammer» på populærspråket), som er forbudt å bruke både i Frankrike og her hjemme.

Disse signalene var visst ikke til å ta feil av for franske telekommyndigheter. Foto: ANFR
Disse signalene var visst ikke til å ta feil av for franske telekommyndigheter. Foto: ANFR Vis mer

Familiefar var synderen

Dernest startet jakten på hvor disse signalene kom fra, både med bil og til fots, og ikke før den utsendte nådde et hus nær kysten i nabobyen var signalene lokalisert. Siden det tross alt var midt på natten, måtte videre undersøkelse fortsette dagen etter.

Synderen viste seg å være en familiefar som hadde sett seg lei på at ungene i løpet av pandemien hadde blitt helt hekta på sosiale medier, og han hadde derfor kjøpt seg en flerbånds-bølgesender for å jamme både WiFi- og mobilsignalene hjemme. Ved å blokkere dem fra 24-03 sørget han for at ungene ikke lå oppe til langt på natt med nesa ned i mobilen.

Lite visste han at at disse begrensningene også ble lagt på ganske mange andre enn dem som bodde i huset.

Nå står familiefaren foran rettslige prosesser som følge av ulovlig bruk av slikt utstyr. I Frankrike er strafferammen seks måneders fengsel og 30 000 euro i bot, altså rundt 300 000 kroner med dagens kurs.

Mildere reaksjon i Norge

Også i Norge har folk blitt dømt for ulovlig bruk av slik utstyr.

sine nettsider forteller Nkom at politiet i Trondheim i fjor gjorde beslag av en GPS-jammer i en bil, og at vedkommende fikk et forelegg på 6000 kroner for overtredelsen. Bruk av jammer-utstyr har imidlertid en strafferamme på 6 måneders fengsel også i Norge.

– Bruk og omsetning av jammere er ulovlig i Norge. Jamming innebærer forstyrrelser av frekvenser og kan ramme samfunnsviktige tjenester som navigasjon, for eksempel GPS og Galileo, og mobiltelefoni. Nkom fører tilsyn med markedet for å forhindre salg og bruk av jammerutstyr, som er ulovlig og straffbart i Norge, sier avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer