Test av nødladere 2018

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Vi har testet åtte nødladere med solid kapasitet.

STOR TEST: Vi har testet åtte nødladere med høy oppgitt kapasitet. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR TEST: Vi har testet åtte nødladere med høy oppgitt kapasitet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nødlader, powerbank, batteribank, portabelt batteri – kjært barn har mange navn, men vi snakker altså om batterier du kan ha med deg på tur og lade mobiltelefoner, nettbrett og andre enheter med, uten å måtte være i nærheten av en stikkontakt.

Slike nødladere kommer i mange former og farger, og jo større kapasitet de har, jo tyngre og større er de. For tre år siden testet vi en håndfull nødladere med 10.000 milliamperetimer (mAh) oppgitt kapasitet, og denne gangen har vi gått for det dobbelte – altså 20.000 mAh.

Skjønt – fortsatt må vi presisere at mAh ikke er et mål på energien som kan lagres i disse batteriene. Der må nemlig spenningen med i regnestykket, som på disse batteriene ligger på 3,6 til 3,8 volt (V).

Det korrekte er da å oppgi kapasiteten i wattimer (Wh), men den benevnelsen finner vi kun bakpå et par av eskene i denne runden.

Ikke så enkelt som et delestykke

Så – du kjøper en lader med 20.000 mAh kapasitet og har en mobiltelefon med 2.500 mAh batteri. Det enkle regnestykket tilsier at du kan fullade telefonen din åtte ganger (20.000 / 2.500).

Men så enkelt er det dessverre ikke.

Først må spenningen i batteriet konverteres til ~5V før strømmen går til telefonen din gjennom USB-kabelen. Når 3,7V konverteres til 5V, får vi et naturlig «tap» av milliamperetimer på 26 prosent (3,7:5=0,74).

Denne prosessen kommer heller ikke gratis, og man får derfor et energitap i form av varmeutvikling i tillegg. Her er variasjonene ganske store mellom noen av produsentene.

Åtte modeller testet

Her er produktene vi har testet:

  • Iiglo Ultimate Powerbank 20000mAh (lånt av Komplett)
  • GP Batteries PowerBank Xtreme 20000 3C20A (lånt av GP Batteries)
  • Clas Ohlson 38–7355 20000mAh (lånt av Clas Ohlson)
  • Trust Primo Powerbank 20000 (lånt av Komplett)
  • Deltaco PB-816 (lånt av Deltaco)
  • TP-Link TL-PB20100 (lånt av TP-link)
  • Adata P20000D (lånt av Multicom)
  • Mophie Powerstation XXL (lånt av Power)

Alle har en oppgitt kapasitet på 20.000 mAh (20.100 på TP-link). Disse er altså blant dem med mest kapasitet – det finnes enkelte modeller som nærmer seg 30.000, og en og annen gigant, som denne fra Anker med seks ganger så høy kapasitet, men den får du ikke akkurat på innerlomma.

Med et USB-multimeter i ladeporten, kan vi lese av hvor mye strøm som passerer. Foto: Pål Joakim Pollen
Med et USB-multimeter i ladeporten, kan vi lese av hvor mye strøm som passerer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slik har vi testet

Først måtte vi sørge for å lade opp batteriene helt. Vi brukte et USB-multimeter for å være helt sikre på at det ikke lenger gikk noe strøm til batteriet – de fleste batteriene markerte seg som fulladet selv om de fortsatt hadde litt plass igjen på tanken.

IKKE HELT TOMT: Selv når laderne indikerte at de var fulladet, sørget vi for å gi dem et par minutter ekstra slik at de var heeelt fulle. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE HELT TOMT: Selv når laderne indikerte at de var fulladet, sørget vi for å gi dem et par minutter ekstra slik at de var heeelt fulle. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dernest har vi belastet to USB-porter på hvert batteri, med et USB-multimeter koblet til hver av portene. Med et slikt kan vi lese av spenning, strøm og hvor mange milliamperetimer som har passert gjennom multimeteret.

I den ene porten har det alltid vært koblet til en Apple iPad (siste utgave), og i den andre en mobiltelefon, der vi har byttet på mellom flere modeller fra Samsung, Huawei, Sony og HTC. Alle enheter har hatt skjermen tent og vært i aktiv bruk (ytelsestest, spill og så videre), med mål om å holde batterinivået under 50 prosent hele tiden, siden ladehastigheten ofte avtar jo mer ladet telefonbatteriet er. Når en telefon har nærmet seg 50 prosent, har vi byttet den ut med en annen.

I tillegg har vi målt hvor stor ladeeffekt vi har fått med kun én port i bruk, både på iPad og på telefonene, samt sett på hvor stor totaleffekt vi har klart å få med to porter i bruk. Vi har dessuten prøvd ladere fra flere produsenter for å se på ladingen av selve nødladeren – hvor lang tid den tar å lade opp, er jo heller ikke uvesentlig.

Til slutt en vurdering av andre ting, som byggekvalitet, pris, nøyaktighet på indikatoren og den slags.

Målinger

La oss gå rett på sak – her er hvor mye vi fikk ut fra hvert batteri:

Som du ser er det altså ingen av laderne som leverer i nærheten av 20.000 mAh som avertert, men det har vi forklart lenger opp.

Vi lar oss imponere av laderne fra Trust og Mophie, som kommer best ut av dette, der førstnevnte vinner med knapp margin. De tilbyr praktisk talt to ekstra ladinger av en iPhone 8 sammenliknet med den svakeste, som denne gangen er den fra TP-link.

Regner vi inn prisen, får vi et litt annet diagram. Under ser du hvor mange mAh du får per krone, der prisene som er brukt er de laveste vi fant på Prisjakt.no per 2. juli 2018:

Men det er mer enn ren kapasitet som teller. Et annet interessant aspekt er hvor mye strøm vi får levert til ulike enheter. Å fullade en iPad går for eksempel svært mye fortere når det leveres 2,4A (12W) framfor bare 1A (5W). Med et batteri på over 30 Wh, vil det brått ta over seks timer å lade med sistnevnte.

I oversikten over ser du hvor mange ampére vi klarte å få til ulike enheter når vi brukte én port, altså Apple iPad (2017), Samsung Galaxy S8+, Sony Xperia XZ Premium og Huawei Mate 9 Pro.

En viktig merknad er at Iiglo-laderen er QuickCharge-kompatibel, så når den ladet XZ Premium, var det med 9V spenning (~15W). Om måleenheten i diagrammet over hadde vært watt, ville akkurat den streken vært svært mye lenger.

Som du ser skiller laderen fra Adata seg ut i noe negativ retning på dette punktet, mens både Trust og TP-link her virker å være godt kompatible med de fleste enheter med tanke på å lade dem ganske kjapt.

Og hvor raskt kan du lade selve laderen? Vi testet med Apples iPad-lader, Samsungs Adaptive Fast Charge-lader, Sonys QuickCharge-lader og Huaweis SuperCharge-lader for å se om noen fungerte bedre enn andre:

Her er det også forskjeller. Spesielt ser vi at laderen fra Iiglo lader svært sakte med de fleste av laderne – kun iPad-laderen ga oss noenlunde god hastighet, men med de andre snakker vi brått over 20 timer fra null til hundre.

Her er det laderen fra TP-link som kan skryte av de beste ladehastighetene, mens de fra Deltaco og Trust kaprer de to andre pallplassene.

Best i test: Trust Primo Powerbank 20000

Laderen fra Trust er den som alt i alt kommer best ut i årets test. Den scorer best av de åtte på målt kapasitet og leverer høy ladeeffekt til alle enhetene vi har koblet til. Ifølge målingene våre, skal den klare å lade opp en iPhone 8 åtte ganger.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Den er dessuten den mest fleksible når den skal lades opp, der alle de fire laderne vi testet med leverte 2A på inngangen. Trust-laderen var i tillegg den vi målte høyest total ut-strøm på, der vi på et tidspunkt fikk levert 4,4A til sammen på de to portene (oppgitt: 2*2,4A). LED-indikatoren opplevde vi også som nøyaktig underveis i utladingen.

Takk til Komplett for lånet av nødladeren.

Deltaco PB-816

Laderen fra Deltaco kan lade tre enheter samtidig, men merk at portene sitter ganske tett, og at du kan få utfordringer om pluggene er for brede.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Kjekk er muligheten for å bruke nødladeren som lommelykt, og Deltaco-laderen gjør det jevnt godt både med tanke på målt kapasitet og ladehastigheter ut og inn. At prislappen er blant de laveste i denne testen, er naturligvis med på å trekke opp.

TP-link TL-PB2000

Den scoret riktignok svakest på kapasitet, men det skal også sies at laderen fra TP-link definitivt er den med den mest kompakte utformingen i dette selskapet.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

For annet enn på kapasitet, leverer TP-link-laderen svært godt. Den er raskest å lade opp og leverer også godt med strøm til alle enheter. Begge portene kan lade like raskt, i stedet for at én av dem er merket med «1A», som på enkelte andre. Og den har lommelykt, seks prikker på indikatoren og en forholdsvis hyggelig prislapp.

Mophie PowerStation XXL

Mophie-laderen er blant de dyreste i denne testen, men var blant de to som leverte aller best på målt kapasitet.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Utformingen er noe spesiell – den er nemlig svært bred, men det betyr også at de tre USB-portene ligger godt atskilt fra hverandre.

Dog skulle vi gjerne ha sett litt bedre ladehastigheter – både ut og inn.

Takk til Power for lånet.

GP Batteries Powerbank Extreme 20000

Dette er også en lader blant de dyreste i testen, men GP Batteries havner bakpå hva gjelder målt kapasitet, og er i tillegg blant nødladerne som kun har én rask port (2,1A) og én treg port (1A).

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Den lader tilkoblede enheter med god fart, men har litt å gå på når den skal lades opp selv (1,5A).

Adata P20000D

Denne laderen fra Adata koster bare et par hundrelapper og scoret således høyt i «kapasitet per krone»-øvelsen. Men selv om den kom godt ut med tanke på kapasitet, scorer den svakest med tanke på hvor raskt den lader opp tilkoblede enheter.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Adata-laderen er den eneste med en prosentindikator av gjenstående kapasitet, men denne er rett og slett helt på bærtur. Da vi nådde to prosent var vi sikre på at det straks var slutt, men det viste seg at sannheten heller var at den burde ha stått på rundt 30.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Da vi pakket den ut av esken, hang plasten over displayet helt på halv tolv, som heller ikke trekker opp kvalitetsinntrykket.

Takk til Multicom for lånet.

Iiglo Ultimate Powerbank

Også her en lader til 600 kroner som er svak spesielt på ett punkt – ladehastigheten når du skal lade opp selve nødladeren. For bare med iPad-laderen fikk vi noenlunde grei hastighet – med alle de andre ble det bare levert 0,8A, som tilsier en ladetid på over 20 timer.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Via et skyvedeksel får du kun eksponert enten inn-porten eller utgangene, som betyr at du ikke kan lade nødladeren samtidig som du lader telefonen, og de to utgangene sitter veldig tett.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Plusspoeng får den imidlertid for at den er QuickCharge 3.0-kompatibel, og at du da får svært god ladehastighet om du har en kompatibel telefon, men den lades altså ikke med samme teknologi selv.

Takk til Komplett for lånet.

Testresultat

Iiglo Ultimate Powerbank

Clas Ohlson 38–7355

Svakest ut i denne runden kommer laderen fra Clas Ohlson, for det er spesielt én «dealbreaker» her, og det er at laderen slår seg av når det trekkes for mye strøm ut av den.

Vinneren kan lade en iPhone åtte ganger

Dette opplevde vi flere ganger med to tilkoblede enheter, der de som regel ble ladet i noen sekunder før den slo seg av. Vi måtte derfor selv passe på at den ikke ble belastet for hardt ved å bruke de «riktige» enhetene og jevnlig slå den på igjen.

Den slags burde ikke være til stede på en lader til 600 kroner (vel, ikke på noen ladere), så selv om Clas Ohlson scoret tredje best på kapasitet og jevnt over godt på strøm inn og ut, blir det jumboplass denne gangen. Holder du deg til å lade én enhet av gangen, derimot, fungerer laderen finfint.

Testresultat

Clas Ohlson 38–7355

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer