Plague Inc

Virusspill topper lister verden over

Det åtte år gamle strategispillet Plague Inc har gjort et byks opp til førsteplassen over mest nedlastede mobilspill på Apple app-store.

PLAGUE INC: Landet du vil at pesten din skal ha opphav i, vil påvirke hvilke valg du burde gjøre for å lage en mest mulig dødelig pest. Foto: Martin K. Størbu
PLAGUE INC: Landet du vil at pesten din skal ha opphav i, vil påvirke hvilke valg du burde gjøre for å lage en mest mulig dødelig pest. Foto: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert

Selv om Plague Inc er et åtte år gammelt spill, ligger det nå helt på toppen av nedlastede spill du må betale for i Apple App Store. Plague Inc har en aldersgrense på 12 år.

Hvordan funker det?

Når du starter spillet får du muligheten til å spre en bakterie, og når du har klart å drepe hele en hel verdensbefolkning med bakterien, låser du opp muligheten til å spre et virus.

For å vinne må du utvikle pesten du starter, og spre deg over hele verden. Foto: skjermdump
For å vinne må du utvikle pesten du starter, og spre deg over hele verden. Foto: skjermdump Vis mer

Etter å ha klart å utvikle et virus som utsletter hele verden, kan du spre en sopp. Deretter en parasitt, så en prion, så et nanovirus - og til slutt kan du utvikle et biovåpen.

Om du syns biovåpen virker for interessant til å at du orker å spille deg ferdig med de første typene spredning, kan du betale for å gå rett til den låste varianten du ønsker.

Alle formene for spredning har tre vanskelighetsgrader å velge mellom, som bestemmer hvor utfordrende det skal være for deg å spre uhumskhetene.

Du kan kalle pesten du velger for hva du vil. Spillet har også en navngenerator, som etter våre tre første forsøk kalte bakterien for «sjofel lus», «skadehelvete» og «nevrologi».

Artikkelen fortsetter under bildet

STRATEGISK SPREDNING: Siden målet for spillet er å drepe hele verden, er det viktig å strategisk investere DNA-poengene dine. Foto: skjermdump
STRATEGISK SPREDNING: Siden målet for spillet er å drepe hele verden, er det viktig å strategisk investere DNA-poengene dine. Foto: skjermdump Vis mer

Så må du selv velge mellom forskjellige måter pesten kan utvikle seg på, og i hvilke typer klima den skal være mest motstandsdyktig.

Det tilsynelatende groteske spillet åpner for at du må ta stilling til hva som mest effektivt vil hjelpe pesten din å drepe hele verden før forskere rekker å lage et botemiddel.

Høyaktuelt spill

I skrivende stund har Plague Inc ligget på toppen av listen for spill som koster penger på App Store i over en uke. Seniorforsker ved NTNU, Beate Hygen, forklarer at det kan ha noe med et ønske om kontroll over covid-19-situasjonen å gjøre.

Beate Hygen, seniorforsker på Mangfold og inkludering ved NTNU. Foto: Vegar Smevoll
Beate Hygen, seniorforsker på Mangfold og inkludering ved NTNU. Foto: Vegar Smevoll Vis mer

- Dette spillet vil i disse dager være høyaktuelt ettersom alle er opptatt av og snakker om viruset, her får man mulighet til å spille ut det som skjer, og det som alle er opptatt av, forklarer Hygen.

Hygen mener også at filmer som omhandler virusutbrudd kan ha sett en øking i popularitet som følge av det stadig omtalte covid-19-viruset. Det vises også på iTunes-topplista, der Steven Soderbergh-filmen Contagion fra 2011 ligger på førsteplass her til lands.

- Man kan tenke seg at Coronaviruset sprer frykt og usikkerhet hos mange. Det å spille et spill som er virkelighetsnært kan gi spilleren en følelse av kontroll. Man sitter hjemme trygt bak mobilen og styrer det som skjer, forteller Hygen.

Utover dette mener Hygen også at populariteten mobilspillet opplever muligens kan forklares med et ønske om å distansere seg fra den alvorlige situasjonen som eksisterer i den virkelige verden.

- Man kan óg tenke seg at svart humor kan være en motivasjon. Viruset er jo nå nært oss, da kan det å spille et slikt spill skape en distanse til det som skjer, og at man tuller litt med det, avslutter Hygen.

Fjernet fra kinesisk App Store

Spillet har i norske App Store en gjennomsnittsvurdering på 4,7 av 5 mulige stjerner, og skal i tillegg ha over en halv million femstjernersvurderinger internasjonalt.

Flere internasjonale medier kunne forrige uke skrive om at kinesiske myndigheter krevde spillet fjernet fra det kinesiske markedet. Landets cyberspace-administrasjon skal ha uttalt at spillet har innhold som er ulovlig i Kina.

Til tross for dette har produsenten som står bak spillet, Ndemic Creations, fått internasjonal anerkjennelse for hvordan spillet bidrar til å spre kunnskap om virusspredning, blant annet fra den amerikanske institusjonen «Senter for sykdomskontroll og forebygging».

Vil du prøve spillet selv, finner du det her:
Plague Inc. for iOS (App Store, kr 11)
Plague Inc. for Android (Play butikk, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer