18 tips til deg med Huawei-telefon

Visste du at du bare kan kakke to ganger på skjermen for å ta skjermbilde?

Her er noen nyttige tips.

FUNKSJONSRIKE: Huawei-telefoner har mange funksjoner på lur om du utforsker menyene. Her er noen av de beste. Foto: Pål Joakim Pollen
FUNKSJONSRIKE: Huawei-telefoner har mange funksjoner på lur om du utforsker menyene. Her er noen av de beste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huawei har klart å kapre stadig høyere markedsandeler både her til lands og i resten av verden de siste årene, og kinesernes telefoner har jevnt over gjort det svært godt i tester.

Bare i år har vi trillet en sekser på terningen til tre Huawei-telefoner. Sist for et par uker siden da Huawei Mate 9 Pro fikk toppkarakter, i høst da Honor 8 fikk våre varmeste skussmål og i sommer da Huawei P9 Plus også sanket alle seks øyne på vår terning.

Ved siden av at telefonene jevnt over gir deg god valuta for pengene, har vi ofte skrytt av at Huawei-telefonene er rike på funksjonalitet. I denne artikkelen har vi tenkt til å tipse Huawei-eiere om godbitene som skjuler seg i menyene.

Vi skal ikke garantere at alle tips fungerer på alle Huawei-telefoner, men har du en forholdsvis ny telefon som ikke var blant de aller billigste, vil du sannsynligvis kunne dra nytte av mange av disse tipsene.

Vi har funnet de fleste av dem på splitter nye Mate 9 Pro, som kjører siste versjon både av Android og Huaweis Android-skall, EMUI. Derfor kan det være at enkelte funksjoner ikke vil være tilgjengelige før telefonen din blir oppdatert, eller at våre beskrivelser av hvor du finner ting i menyene ikke stemmer helt med din versjon.

#1: Egne funksjoner om du bruker knoken

KNOK KNOK: Ved å bruke knoken mot skjermen kan du ta skjermbilder eller starte apper direkte. Foto: Pål Joakim Pollen
KNOK KNOK: Ved å bruke knoken mot skjermen kan du ta skjermbilder eller starte apper direkte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mange Huawei-modeller kan skille mellom berøring fra fingertuppen og -knoken.

Det lar deg for eksempel ta skjermbilder ved å kakke to ganger med knoken på skjermen, tegne en rett linje for å dele skjermen i to (og kjøre to apper side om side) eller tegne en C for å starte kameraet, M for musikkappen (du kan selv velge hvilken) og lignende.

Denne funksjonen finner du under innstillinger, smart assistanse, bevegelseskontroll, under avsnittet om knokefunksjoner. Ved å trykke på de ulike valgene, får du også se beskrivende tekst av hvordan de fungerer.

Bonustips: Etter å ha tatt et skjermbilde kan du trykke på «rullebilde» for å ta bilde av hele nettsiden eller hva du måtte ha åpent.

#2: Gjør skjermbildet mindre

Har du bare én hånd til rådighet kan det være litt vanskelig å nå helt opp til motsatt hjørne med tommelen. Her har Huawei heldigvis en fiffig løsning.

MINDRE BILDE: Kjekt om du ikke når helt opp til hjørnet med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen
MINDRE BILDE: Kjekt om du ikke når helt opp til hjørnet med tommelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ved å dra fingeren til høyre eller venstre over den nederste delen av skjermen (altså der hjem-, tilbake- og programbytteknappen ligger) vil bildet forminskes på skjermen slik at du lettere når hele skjermbildet.

På Mate 9 Pro, som har en fysisk hjem-knapp på forsiden, gjør du samme øvelse ved å dra fingeren på skrå opp fra hjørnet av skjermen.

Men først må du aktivere muligheten, og det gjør du via innstillinger, smart assistanse, enhåndsbruk (sett miniskjermvisning på).

#3: Tilpass knapperaden

VELG SELV: Vil du ha tilbakeknappen på høyre eller venstre side? Det velger du selv på Huawei-telefoner. Foto: Pål Joakim Pollen
VELG SELV: Vil du ha tilbakeknappen på høyre eller venstre side? Det velger du selv på Huawei-telefoner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mens vi er inne på denne knapperaden, altså det nederste feltet med hjem-, tilbake- og programbytteknapp, kan det være kjekt å vite at du selv kan velge rekkefølgende på disse tastene.

Her er det nemlig noe ulik praksis mellom Android-produsentene; mens den offisielle varianten er at tilbakeknappen ligger på venstre side, har enkelte produsenter, som Samsung, valgt å legge den til høyre for hjemknappen. Det kan med andre ord bety mange feiltrykk hvis du kommer fra en Samsung-telefon.

Innstillingen finner du under innstillinger, navigering.

#4: Start kameraet raskt

Noen ganger skjer det noe som krever at du må være kjapp på labben om du skal få tatt bilde av det.

På de aller fleste Huawei-telefoner kan du starte kameraet raskt ved å trykke to ganger raskt på volum ned-knappen når skjermen er avslått (fungerer ikke når du bruker telefonen, men da kan du jo tegne en C med knoken).

Som standard gjør det at kameraet starter og tar et bilde med en gang, men i innstillingene i kameraappen kan du velge at denne kommandoen kun skal starte kameraet. Se etter valget ultrafotografering.

#5: Se nettverkshastigheten

Noen gang lurt på hvor mye datatrafikk du bruker i sekundet om du ser en YouTube-video, laster ned en app eller bruker GPS-navigering via Google Maps?

SE TRAFIKKEN: Du kan se hvor mye data du bruker i øyeblikket på toppen av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
SE TRAFIKKEN: Du kan se hvor mye data du bruker i øyeblikket på toppen av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På Huawei-telefoner har du muligheten til å vise hvor mye data du bruker i sanntid øverst på statuslinja, angitt i datamengde per sekund. Du finner valget under innstillinger, varsel- og statuslinje (vis nettverkshastighet).

#6: Styr hva som skal få bruke datatrafikk

Denne kan det være kjekk å ta en titt på om du har kjøpt en Huawei-telefon til poden, og hun ikke helt har forstått konseptet med at mobildata koster penger mens WiFi er «gratis».

Om du åpner innstillinger, mobildata, apper med nettverkstilkobling får du listet opp alle apper, der hvert av dem har to kryss; om de får lov til å kommunisere med internett når du er koblet på WiFi og på mobildata.

Dermed kan du for eksempel deaktivere mobildata for Netflix og andre video-apper, som kan være potensielle datatyver.

Merkede apper har tilgang til posisjonen. Du kan fjerne tilgangen ved å slå av bryteren.
Merkede apper har tilgang til posisjonen. Du kan fjerne tilgangen ved å slå av bryteren. Vis mer
Her kan du velge hvilke apper som skal ha tilgang til internett, henholdsvis over mobildata og WiFi.
Her kan du velge hvilke apper som skal ha tilgang til internett, henholdsvis over mobildata og WiFi. Vis mer

#7: Justér app-tillatelsene

Når du laster ned en app fra Play Butikk, ber den stort sett om ulike tillatelser på telefonen ut fra funksjonalitet. Eksempler kan være tilgang til kontaktlista, SMS-meldinger, kalender, kameraet, lagringsplass og lignende.

Fra versjon 6.0 av Android har dette blitt mer likt slik det fungerer på iOS, der du heller godtar disse tillatelsene én og én i stedet for at du godtar alle i det du laster ned appen, og der du i etterkant kan frata apper disse tillatelsene.

Huawei-telefoner har imidlertid hatt denne funksjonen lenge, så om du har en Android-versjon eldre enn versjon 6.0 kan det være at du har denne muligheten allikevel. Du finner valget under innstillinger, tillatelser; eventuelt under innstillinger, apper, innstillinger, app-tillatelser.

Derfra kan du gå inn på en gitt tillatelse, for eksempel kontaktlista, og se hvilke apper som har tilgang til den og eventuelt fjerne noen.

#8: Hvilke apper får kjøre i bakgrunnen?

Det er flere aspekter som påvirker hvor lenge telefonen holder ut på én ladning, som lysstyrke på skjermen, belastning av maskinvaren, kvaliteten på signalet og den slags.

FULL KONTROLL: Er det apper som bruker mye strøm, kan du velge å lukke dem og hindre dem fra å kjøre i bakgrunnen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
FULL KONTROLL: Er det apper som bruker mye strøm, kan du velge å lukke dem og hindre dem fra å kjøre i bakgrunnen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En annen ting er hvor mye strøm som går med til å holde bakgrunnsapper i live. Noen apper er nødt til å få kjøre i bakgrunnen for å kunne tilby nødvendig funksjonalitet, mens andre ikke trenger dette like kritisk.

Her har du full kontroll på Huawei-telefoner, og sannsynligvis har du mang en gang fått varsel om at en app bruker strøm i bakgrunnen. Via innstillinger, batteri finner du to menyvalg; ett som lar deg velge hvilke apper som skal stenges når du låser telefonen og ett med hvilke bakgrunnsapper som skal få lov til å kjøre i bakgrunnen og ikke:

Merk at du ved å begrense tilgangen her kan oppleve at du ikke får varsler fra disse appene. I vårt tilfelle har vi for eksempel liten nytte av at DJI-appen (som brukes når man flyr DJI-droner) kjører i bakgrunnen; særlig siden vi har sendt tilbake Mavic allerede.

#9: Slå av telefonen på natten

Mange anbefaler deg ikke å lade telefonen om natten, og om du synes det er unødvendig at den i det hele tatt skal være på, kan du for eksempel angi at den skal være avslått mellom tolv og seks på natten.

En slik tidsplan kan du sette opp under instillinger, smart assistanse, planlagt de-/aktivering. Alarmer skal fortsatt være operative selv om tidsperioden du setter opp berører alarmtidspunktet.

#10: Endre utseendet med temaer

Huawei var tidlig ute med å tilby temaer på telefonen. Ikke bare ved å endre bakgrunnsbildet, men der du kan bytte ut ikonene til en helt annen stil.

Dette følger med som en egen app, Temaer. Den innholder en håndfull lokale temaer, men du kan også laste ned nye fra nettet. Det fordrer at du har logget deg på telefonen med en Huawei-ID.

MANGE VARIANTER: Via tema-appen kan du velge og vrake i både bakgrunner, ikoner, låseskjermer og lignende. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
MANGE VARIANTER: Via tema-appen kan du velge og vrake i både bakgrunner, ikoner, låseskjermer og lignende. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

#11: Ekstra knapp på noen telefoner

Enkelte Huawei-modeller har en ekstra knapp, som du kan sette opp slik du selv ønsker. For eksempel kan du gjøre det slik at et kort trykk åpner kameraet, at et langt trykk starter lommetrykka og at to kjappe trykk åpner en gitt app.

Vi har ikke en for hånden, men dette gjelder i hvert fall Honor 7 (egen knapp på siden) og Honor 8 (knapp om du trykker inn fingeravtrykksleseren). Se etter «smart-tast» i innstillingsmenyen.

#12: Enkel modus

ENKELT: Vil du ha det enkelt, får du store knapper og tekster ved å aktivere enkel modus. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
ENKELT: Vil du ha det enkelt, får du store knapper og tekster ved å aktivere enkel modus. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Synes du, eller den du har gitt telefonen til, at det føles litt for avansert med alle ikonene, finnes det også en enkel modus som gir store og tydelige ikoner på hjemskjermen.

Dette valget finner du også under innstillinger, avanserte innstillinger, enkel modus. Aktiverer du dette, vil også tekst i SMS-appen og lignende være forstørret. Med andre ord som kanskje vil gjøre det enklere for den eldre garde å betjene telefonen.

#13: Redusér blått lys

Spesielt den blå delen av lysspekteret skal være lite hensiktsmessig rett før kveldstid, fordi den påvirker produksjonen av søvnhormonet melatonin. Dermed blir det vanskeligere å sovne på kvelden om du har blitt eksponert for blått lys.

Mange produsenter, deriblant Huawei, har derfor en funksjon som reduserer det blå lyset på kveldstid, slik at fargene blir mer rødgule. Du finner den under innstillinger, skjerm.

#14: Beskytt deler av telefonen ekstra

Når man låner bort en telefon til noen, gir man samtidig tilgang til alt som ligger på den.

På Huawei-telefoner har du mulighet til å låse apper med en ekstra fingeravtrykksjekk – dermed kan du fint låne bort telefonen uten å bekymre deg over at vedkommende leser meldinger eller blar igjennom bildene.

Du finner valget ved å åpne appen Telefonbehandling og deretter sveipe til siden. Der finner du app-lås, der du kan velge hvilke apper som skal beskyttes ekstra.

#15: Sveip opp fra låseskjermen

Om du trenger kalkulatoren kjapt, skal skanne en QR-kode eller vil aktivere lommelykta, kan du sveipe opp fra bunnen av låseskjermen.

SVEIP OPP: Fra låst skjerm finner du noen kjekke snarveier om du sveiper opp fra bunnen av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
SVEIP OPP: Fra låst skjerm finner du noen kjekke snarveier om du sveiper opp fra bunnen av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da må du i så fall tenne skjermen med strømknappen, siden fingeravtrykksleseren på Huawei-telefoner hopper over låseskjermen direkte.

#16: Skjul apper fra hjemskjermen

Typisk for Huawei-telefoner er at alle app-ikoner ligger på hjemskjermen, på samme måte som for iPhone (i den siste utgaven av EMUI kan du riktignok ha alle appene i en app-skuff og et utvalg på hjemskjermen).

Er det ikke så farlig med ikoner for SIM-verktøy, kompass eller hva det måtte være, eller om du bare vil skjule Tinder, gjør du en motsatt klypebevegelse på skjermen, altså som om du zoomer inn på et bilde.

Da kommer skjulte apper-menyen opp, der du kan legge til apper som ikke skal vises på hjemskjermen. De blir borte derfra, men er da tilgjengelige igjen ved å gjøre den samme bevegelsen.

#17: Del WiFi-passordet som en QR-kode

DEL MED QR: Lei av å lete frem passordet? La gjestene koble seg på nett ved å skanne QR-koden fra din mobilskjerm. Foto: Pål Joakim Pollen
DEL MED QR: Lei av å lete frem passordet? La gjestene koble seg på nett ved å skanne QR-koden fra din mobilskjerm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette punktet kan være kjekt om du har et langt passord på det trådløse nettet som er vanskelig å huske.

Om du får besøk og besøket vil koble seg på det trådløse nettverket, kan du dele det i form av en QR-kode som de kan skanne for å koble seg til.

Det gjør du ved å gå inn på innstillinger, wifi og trykke på nettverksnavnet.

#18: Fingeravtrykksleseren kan gjøre mer

Vårt siste tips er at de fleste Huawei-telefoner med fingeravtrykksleser på baksiden har ekstra funksjonalitet på den.

Du kan for eksempel sveipe den nedover for å dra ned rullegardina med varsler, sveipe til sidene for å bla i bilder eller trykke på den for å ta bilde når du bruker frontkameraet.

Feltet kan også brukes for å besvare telefonsamtaler eller slå av en alarm.

Du finner alle mulighetene under innstillinger, fingeravtrykk-ID.

Har du flere tips til dem med Huawei-telefon, er du hjertelig velkommen til å dele dem i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:
15 tips til deg med Galaxy S7
10 kjekke tips til deg som bruker Facebook Messenger
Mobil i kulda – her er våre beste tips

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer