Xiaomi Mi-2

Vi har tilbragt et par døgn med den svært prisgunstige kinesiske telefonen.

Til tross for en prislapp på bare 1800 kroner i Kina, er Xiaomi Mi2 markedets raskeste telefon.
Til tross for en prislapp på bare 1800 kroner i Kina, er Xiaomi Mi2 markedets raskeste telefon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leste du DinSide i august i fjor, kunne du lese om den kinesiske telefonen Xiaomi Mi-Two, som til den nette sum av snaue 2.000 kroner kunne hamle opp med telefoner som kostet det dobbelte. I hvert fall på papiret.

En av våre lesere har selv importert en slik fra Kina, og de siste par dagene har vi fått lov til å leke oss med den for deretter å dele våre førsteinntrykk.

Tekniske spesifikasjoner

Ser vi på de tekniske spesifikasjonene først, er dette altså en ganske toppspekket telefon. Bare se her:

Prosessor: Qualcoom Snapdragon S4 Pro (4 kjerner, 1,5GHz)
Grafikkbrikke: Adreno 320
Internminne: 32GB
Arbeidsminne (RAM): 2GB
Skjerm: 4,3 tommer, 1280x720 oppløsning
Kamera: 8Mp/f2.0, 2Mp frontkamera
Batteri: 2000mAh
OS: Android v4.1 Jelly Bean, men med MIUI-ROM
Tykkelse og vekt:10mm / 145g

Og prisen? Vår leser bestilte den fra ibuygou.com, der prisen i skrivende stund er $440 inkludert frakt, eller 2.419 kroner (vi har også sett den billigere på nett). Fortollet blir den totale prisen på 3.027 kroner, pluss avgift til speditøren (129 kroner med Posten). Det er ikke mange hundrelappene unna vår Android-favoritt, Samsung Galaxy S III, som nå begynner å nærme seg 3.500-merket i de billigste nettbutikkene.

Hva koster det å handle fra utlandet?

Xiaomi Mi-2

Snodig SIM-løsning

Da vi fikk pakken, var det selvsagt bare å åpne telefonen og få på plass SIM-kortet først som sist. Baklokket lot seg åpne uten alt for store problemer ved å ta tak i micro USB-hullet med neglen, og under det oransje batteriet finnes en sprekk for «vanlig» SIM-kort, altså den store typen.

Har du micro-SIM, som er mer vanlig på telefoner i dag, følger det med et adapter slik at du kan plassere det lille kortet i det store. Denne løsningen var imidlertid ganske uelegant, og det krevde en del forsøk for å få SIM-kortet på plass uten at det falt ut av adapteret.

Slik ser Xiaomi Mi2 ut innvendig. Det oransje batteriet har kapasitet på 2000mAh, og i SIM-kortplassen ligger et adapter slik at du også kan bruke micro-SIM.
Slik ser Xiaomi Mi2 ut innvendig. Det oransje batteriet har kapasitet på 2000mAh, og i SIM-kortplassen ligger et adapter slik at du også kan bruke micro-SIM. Vis mer

Baklokket er for øvrig i blank plast, men avrundet mot hjørnene som gjør telefonen relativt behagelig å holde i. For øvrig er volumknapper og av/på-knapp plassert på høyre side, og hjem/meny/tilbake-knappene er trykkfølsomme soner under selve skjermen på fremsiden. Micro USB-porten er for øvrig av MHL-typen, som betyr at den også kan brukes for å overføre bilde til en TV eller lignende.

Meny-, hjem- og tilbakeknapp er trykkfølsomme felter under skjermen.
Meny-, hjem- og tilbakeknapp er trykkfølsomme felter under skjermen. Vis mer

Dette er ett av svært mange temaer du kan bruke dersom du bruker MIUI.
Dette er ett av svært mange temaer du kan bruke dersom du bruker MIUI. Vis mer

MIUI-Android

Denne telefonen kjører altså ikke «standard» Android fra Google slik de aller fleste andre gjør (selv om de ofte legger på egne tilpasninger), men en helt annen Android-variant. Vi har sett på MIUI-ROM-en før, og dette er en særdeles pen Android-variant med en rekke tilpasningsmuligheter.

Via en egen theme-butikk kan du enkelt bytte ut alt fra låsskjerm til menyutseende og ikoner, og mulighetene for å skreddersy telefonen etter smak er svært gode.

MIUI har i tillegg en rekke små finesser som er veldig smarte. En god musikkspiller, gode tilpasningsmuligheter for varslingsmenyen og mer til.

Når en app prøver å få tilgang til noe på telefonen, varsles du.
Når en app prøver å få tilgang til noe på telefonen, varsles du. Vis mer

I tillegg virker sikkerheten å være god – du får eksempelvis opp en advarsel når en app prøver å få tilgang til kontaktlista di. En svakhet er imidlertid at MIUI ikke opererer med noen app-skuff, slik at alle appene du har installert må ligge på hjemskjermen, akkurat som i iOS.

Heller ikke alt er oversatt til engelsk, og det finnes derfor kinesiske tegn her og der. Vær også klar over at du ikke får med Googles offisielle apper. Her er f.eks. ingen Google Play-butikk ut av boksen, men en egen MIUI-butikk (på kinesisk). Dette lar seg løse ved å finne .apk-installasjonsfila til Google Play, installere og deretter laste ned apper via Googles butikk.

Den medfølgende markedsplassen er ikke bare-bare å navigere rundt i for oss nordmenn. Heldigvis kan man sidelaste Googles app-butikk.
Den medfølgende markedsplassen er ikke bare-bare å navigere rundt i for oss nordmenn. Heldigvis kan man sidelaste Googles app-butikk. Vis mer

Vi hadde også store problemer med å registere en Xiaomi-konto, som er nødvendig for å kunne laste ned themes og så videre (i tillegg byr tjenesten på backup, finn telefonen etc.). Dette løste seg til slutt ved å registrere seg fra PC-en, på en kinesisk side der vi med litt kvalifisert gjetting klarte å finne ut av hvilke verdier som skulle stå i hvilke felt.

Og derfor klarer vi heller ikke å fri oss fra en litt «beta»-aktig følelse over hele telefonen.

Rå ytelse

Xiaomi Mi2 yter svært godt med kraftig maskinvare innabords, og på enkelte av ytelsestestene vi pleier å kjøre, parkerer den all motstand.

Eksempelvis i AnTuTu, der vi får svimlende 21563 poeng, og det er ganske nøyaktig 75% høyere score enn Galaxy S III med sine 12190 (!). Øvrige ytelsestester viser også at Mi2 hevder seg i den absolutte toppen; stort sett inne blant topp 3 av de telefonene vi har testet i hver eneste gren.

Noen tall fra øvrige ytelsestester:

Quadrant Standard: 7147
Epic Citadel: 54,7 bilder pr sekund (1280x720)
Electopia: 57,5 bilder pr sekund (1280x720)

Telefonen oppfører seg eksemplarisk ellers også – alt flyter kjapt og fint.

Kamera, batteri og samtaler

Dette er altså ingen full test, men den lille tiden vi har brukt telefonen, har vi opplevd den som god under samtaler, med godt signalmottak og god talekvalitet i den interne høyttaleren.

Batteritiden virker også å være normalt god. Det harmonerer også med spesifikasjonene, der batteriet har bittelitt mindre kapasitet enn Nexus 4, med samme prosessor/skjermkort, men også mindre skjerm.

Her er noen bilder tatt med kameraet – faktisk ganske god kvalitet jevnt over, mener vi:

Foreløpig konklusjon

Det er mye å like ved Xiaomi Mi2. Telefonen har svært god maskinvare, en meget god skjerm på 4,3 tommer og et kamera som for oss virker å være godt. I det hele tatt har vi lite å utsette på den maskinvaremessig – til og med varslingslampe i front er på plass.

At den kjører MIUI-utgaven av Android er spennende. Det er en ROM vi liker svært godt og der spesielt tilpasningsmulighetene er utrolig morsomme, men samtidig må vi understreke at man føler seg litt «fremmed» i et operativsystem som ikke er oversatt 100% til engelsk, og der man støter på kinesiske tegn her og der. I tillegg kreves det at man tyr til et par triks for å få på plass Google Play-butikken.

I hjemlandet koster den 1999 yuan (snaue 1800 kroner), og der er den i våre øyne et røverkjøp. Med frakt, moms og fortollingsavgift må du regne godt over 3000 kroner her til lands, og da er det plutselig ikke så mye du sparer i forhold til andre toppmodeller. I tillegg har du da ikke de samme mulighetene i forhold til reklamasjon etc. som du har i Norge.

Eksempelvis blir kostnaden omtrent den samme som å kjøpe en HTC One X, det er det noen få hundrelapper opp til både Samsung Galaxy S III og Google/LG Nexus 4, mens LG Optimus 4x HD faktisk er femhundrelappen billigere.

Men bevares – denne telefonen virker ikke å stå tilbake for noen av de nevnte, og det skal bli spennende å følge kineserne videre, som for en tid tilbake uttalte at de også siktet på det europeiske markedet. Og det allerede i år.

Takk til +Hans Petter Eide for lånet av telefonen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer