XY holder orden på eiendelene dine

Hvor ble det av nøkkelknippet? Eller bikkja?

SMART TILBEHØR: Med denne lille brikken skal du kunne opp spore opp tingene dine om du roter de bort eller noen stjeler dem. Foto: XY
SMART TILBEHØR: Med denne lille brikken skal du kunne opp spore opp tingene dine om du roter de bort eller noen stjeler dem. Foto: XY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En person bruker i gjennomsnitt ti minutter om dagen på å finne igjen de personlige eiendelene sine. Det er et halvt år av livet ditt, det.

Hva om du kunne bruke den tiden på noe viktigere?

Nå kommer dingsene som kan hjelpe deg med det.

XY er navnet på en ny, liten brikke som du kan spore opp ved hjelp av en app på mobilen.

Du kan feste brikken på husnøkkelen, veska eller andre eiendeler som er viktige for deg, og raskt finne ut hvor de er - i hvert fall i teorien.

Les også: Nå blir også smykkene smarte

Tre sporingsmåter

XY kobles til mobilen via Bluetooth, og vil i første omgang fungere med iPhone og Android-telefoner. Den tilhørende appen kan brukes i tre forskjellige sporingsmoduser:

KOR E BIKKJEN: Sporingsbrikkene kan fint brukes på levende vesener også. Men kanskje ikke kona... Foto: XY
KOR E BIKKJEN: Sporingsbrikkene kan fint brukes på levende vesener også. Men kanskje ikke kona... Foto: XY Vis mer


 • Find-It: Lar brukere spore brikker innenfor en rekkevidde på 45 meter av telefonen. Hvis du er utenfor rekkevidde, vil du kunne se hvor den befant seg sist.
 • Keep-It: Sørger for at du kan holde øye med verdisakene dine til enhver tid. Hvis du beveger deg utenfor rekkevidde av brikken, vil du bli varslet om det.
 • Lost-It: Du kan markere en brikke som forsvunnet, og så vil andre XY-brukere innenfor rekkevidde hjelpe deg å spore den opp igjen.
 • Du vil også kunne dele brikker med utvalgte venner.

  Les også: Fitbit Flex - armbåndet som får deg opp av sofaen

  90 kroner per brikke

  SPORINGSAPP: XY-appen kan brukes på flere måter. Blant annet kan du se hvor tingene dine er på et kart. Foto: XY
  SPORINGSAPP: XY-appen kan brukes på flere måter. Blant annet kan du se hvor tingene dine er på et kart. Foto: XY Vis mer


  XY-brikken er utstyrt med utskiftbart batteri, og enn så lenge er batteritiden på seks måneder. Målet er imidlertid å få den opp i ett år. De vil komme i flere forskjellige farger, for eksempel grønn, rosa, lilla og svart.

  XY er et Kickstarter-prosjekt startet av en gjeng amerikanere, og med en måned igjen av finansiering har de for lengst oppnådd målet på 45.000 dollar.

  Planen er å levere de første brikkene i juni i år.

  Oppfinnerne lover at prisen vil bli lav, "slik at du har råd til å holde øye med alle tingene som er viktig for deg". På Kickstarter må du ut med 15 dollar, drøye 90 kroner, for én brikke.

  Les også: Vi har prøvd Google Glass

  Alternativene

  Bluetooth-baserte sporingsbrikker virker å være i vinden. Det finnes allerede flere alternativer til XY.

  Nokia lanserte nylig sine Treasure Tags, som fungerer på lignende vis. Finnene tar imidlertid mer betalt - 30 dollar, drøye 180 kroner, ifølge Wearableworldnews.com. Men så fungerer den med både iOS, Android og Windows Phone.

  Så har vi Tile-brikkene, som vi har omtalt tidligere her på DinSide. De koster 20 dollar per stykk, cirka 120 kroner. Forskjellene mellom XY og Tile er at sistnevnte enn så lenge bare er kompatibel med Apple-enheter.

  Les også: Wearables er årets store teknotrend

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer