ZTE Nubia Z5

Et rimelig alternativ til deg som ønsker en toppmodell.

LETT Å LIKE: ZTE Nubia Z5 er tett opptil de beste toppmodellene på mange områder, men koster litt mindre. Det kan vi like. Foto: Kirsti Østvang
LETT Å LIKE: ZTE Nubia Z5 er tett opptil de beste toppmodellene på mange områder, men koster litt mindre. Det kan vi like. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med nye Nubia Z5 ønsker den kinesiske mobilprodusenten ZTE å kvitte seg med billigstempelet de har opparbeidet seg i de 15 årene de har vært i bransjen.

Nubia Z5 klassifiseres som en toppmodell, men når ikke helt opp til storheter som HTC One, Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4 på ytelse og funksjonalitet.

Til gjengjeld koster den mindre, «bare» 3.500 kroner, hvilket er rundt 1.500 kroner rimeligere enn mobilene nevnt over kostet ved lansering.

For folk flest kan det kanskje være like greit å spare de pengene. Les videre for å finne ut hvorfor!

Les også: Acer Liquid S2 kan filme i 4K

Lett lekkerbisken

ZTE Nubia Z5

 • Operativsystem: Android 4.1.2
 • Skjerm: 5" (1920 x 1080, 441 PPI)
 • Prosessor: 1,5 GHz (Snapdrahon S4 Pro, fire kjerner)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 16 GB (rundt 10 GB ledig)
 • Minnekortstøtte: Nei
 • Kamera bak: 13 MP (f/2.2, 1080p video)
 • Kamera foran: 2 MP
 • Batteri: 2.300 mAh
 • Vekt: 128 gram
 • Størrelse: 138,0 x 68,8 x 7,6 mm
 • Annet: Bluetooth 4.0, NFC, FM-radio
 • Utseendemessig har ZTE gjort en god jobb med Nubia Z5. Vi får et godt kvalitetsinntrykk, og den føles mer som en toppmodell enn for eksempel Galaxy S4.

  Til tross for at den har en skarp metallkant som går rundt skjermen på fremsiden, er det bakdekselet i matt plast som gjør at telefonen er behagelig å holde. Den er dessuten tynn og lett, og dermed enkel å manøvrere. Det går åpenbart an å lage telefoner i plast som ikke fremstår som leketøy.

  Den fem tommer store skjermen har 1080p-oppløsning, altså full HD. Den er utrolig skarp og fin å se på, men ikke så lyssterk som vi skulle ønske. Det er riktignok mest merkbart på dagtid, på sengekanten kan vi godt spare øynene for sterk belysning.

  Nubia Z5 er en stilig telefon som ligger godt i hånden takket være de avrundede kantene på baksiden. Dekselet er ikke mulig å ta av - det betyr også at det ikke er mulig å stappe inn ekstra minnekort. Telefonen har 16 GB lagringsplass, hvorav cirka 10 er tilgjengelig for bruk. Foto: Kirsti Østvang
  Nubia Z5 er en stilig telefon som ligger godt i hånden takket være de avrundede kantene på baksiden. Dekselet er ikke mulig å ta av - det betyr også at det ikke er mulig å stappe inn ekstra minnekort. Telefonen har 16 GB lagringsplass, hvorav cirka 10 er tilgjengelig for bruk. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

  Les også: Enorm Android-dominans

  Tar gode bilder - sliter med video

  På baksiden av telefonen sitter det et 13-megapiksel-kamera som gjør en god jobb utendørs, og innendørs med god belysning. Bildene blir skarpe og har friske farger, selv om kameraet kan overeksponere noe om du har uflaks. Som med mobilkameraer flest, går bildekvaliteten ned går vi beveger oss innendørs. Bildene blir da oftere uklare og kornete.

  ZTE har ikke valgt å skjule kameraet til Nubia Z5 på noen måte. Den ferrari-røde ringen rundt linsen setter preg på utseendet. Foto: Kirsti Østvang
  ZTE har ikke valgt å skjule kameraet til Nubia Z5 på noen måte. Den ferrari-røde ringen rundt linsen setter preg på utseendet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

  Nubia Z5 kommer med egen kamera-programvare fra ZTE som gir tilgang på tre forskjellige moduser: En auto-modus som fikser alt for deg, en «fun»-modus som lar deg legge på Instagram-lignende filtere, og en «pro»-modus som gjør det mulig å stille inn selv hvor fokus eller lys skal måles, og på den måten kunne ta bedre bilder. Alle tre er enkle å bruke.

  Kameraet tar for øvrig video i 1080p, men her er vi ikke like fornøyd med resultatet som på stillbilder. Autofokusen virker ikke å henge med i det hele tatt, og du kan tydelig se på skjermen at den justerer seg så fort man beveger kameraet. Det gjør det omtrent ikke mulig å få et godt resultat. Om det er et isolert tilfelle eller et utbredt problem, har vi ikke noe godt svar på, men kjedelig er det uansett.

  Les test: Galaxy S4 Active - Samsungs vanntette mobil

  Nesten topp ytelse

  Som vi nevnte innledningsvis kan ikke Nubia Z5 måle seg med de ordentlige toppmodellene hva gjelder ytelse. Telefonen er riktignok en fjorårsmodell – den ble faktisk lansert i Kina i desember 2012, og er utstyrt med samme prosessor som blant annet Google Nexus 4.

  Vi opplever imidlertid flyten på hjemskjermene og apper som god. I direkte sammenligning med HTC One kan vi se ørlitt forskjell i ytelsen i disfavør ZTE – noen apper lastes inn litt tregere, nettsider tegnes opp litt sakte og spill flyter litt dårligere, men her snakker vi millisekunder og knapt det.

  Batteritiden har vi også lite å utsette på, og vi hadde ingen problemer med å bruke telefonen en hel arbeidsdag uten å måtte sette den på lading. Lydkvaliteten under samtaler er helt grei, og mens de medfølgende ørepropper fungerer greit som handsfreesett, bør du velge noe annet om du skal lytte på musikk eller se på video. De er – kort fortalt – helt elendige.

  Egen Android-vri

  Her er ZTEs vri på Android. De har gått for en enkel og stilren design med gjennomsiktige detaljer, i hvert fall på dette temaet. Foto: Kirsti Østvang
  Her er ZTEs vri på Android. De har gått for en enkel og stilren design med gjennomsiktige detaljer, i hvert fall på dette temaet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

  Nubia Z5 kjører Android 4.1 med noen ZTE-tilpasninger på toppen. Blant annet er den klassiske app-skuffen fjernet, slik at alle appene ligger på hjemskjermene i stedet som på iPhone. Det gjør at man må organisere appene på en annen måte enn vanlig – dra ikonene mellom de ulike hjemskjermene i stedet for å hente de opp akkurat der man ønsker dem.

  Les også: Her er nyhetene i Android 4.3 - som du ikke får på Nubia Z5

  En annen merksnodighet: i nedtrekksmenyen er hurtiginnstillingene plassert på en linje nederst i stedet for øverst, som på Android-telefoner flest. Med mine normalstørrelses hender må jeg endre grep på telefonen for å nå funksjonene med tommelen, noe som oppleves som ekstra tungvint. På den andre siden er det varslene man har mest å gjøre med gjennom en dag, så for andre vil kanskje ikke dette være et problem.

  ZTE har en tastaturløsning kalt TouchPal, som fungerer for så vidt bra, men de kunne godt kuttet ut ekstralinjen med funksjoner over selve tastene. Den er altfor enkel å komme borti ved en feiltakelse. Auto-ordboken fungerer heller ikke alltid så bra, og foreslår ofte tulleord fremfor de faktiske ordene. Den vil heller skrive «Larviks» i stedet for «Matboks», eller «Levanger» i stedet for «Kebab». Heldigvis kan du bytte ut tastaturet med et annet på Android-plattformen, så irritasjonen er enkel å fikse.


  Brukergrensesnittet er for så vidt pent, med rammer rundt hvert app-ikon. Nubia Z5 leveres med to forskjellige temaer, et lyst og et mørkt, som endrer fargen på menyene, ikoner på standardapper og bakgrunnsbilde. Om man liker denne tilnærmingen er en smakssak, personlig synes jeg det er pent og ikke minst gjennomført over hele operativsystemet. I hvert fall nesten.

  5-tommersmobiler må ikke koste 5.000 kroner, det er Nubia Z5 et godt bevis på. Foto: Kirsti Østvang
  5-tommersmobiler må ikke koste 5.000 kroner, det er Nubia Z5 et godt bevis på. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

  Konklusjon

  I en mobilverden dominert av Apple og Samsung, er det alltid hyggelig at mindre aktører kommer på banen med fullgode alternativer. Nubia Z5 var en positiv overraskelse fra starten av, og er jevnt over en god telefon til en ganske hyggelig pris i toppklasse-sammenheng. Pen, lett, enkel å bruke og uten for mange unødvendige funksjoner.

  Telefonen er ikke uten feil og mangler, vi har allerede nevnt problemene med video og et par Android-irritasjoner. ZTE er ikke kjent for å være raskt ute med å oppdatere operativsystemet, noe som også er verdt å merke seg. Telefonen har heller ikke 4G, men personlig savner jeg ikke dette, da jeg i Oslo-området sliter nok med å få gode 3G-hastigheter uansett.

  Om denne telefonen er noe for deg, kommer an på utgangspunktet ditt. Er du allerede vant med å bruke 5.000-kroners-telefonene, vil den kanskje ikke tilfredsstille alle dine ytelseskrav, men er du helt ny på smartmobilfronten, eller oppgraderer fra en flere år gammel telefon, burde Nubia Z5 holde i massevis.

  Et høyaktuelt alternativ kan være HTC One Mini, som også koster 3.500 kroner, men har en mindre, 4,3-tommers skjerm. LG Optimus G er også nære Nubia Z i pris, men har en 4,7-tommers skjerm.

  Testresultat

  ZTE Nubia Z5

  Pen design, solid byggkvalitet, god ytelse, kameraet tar fine stillbilder, stilrent og gjennomført Android-skall, prisvennlig.

  Gammel Android-versjon (4.1.2), treg autofokus ved video-opptak, elendige ørepropper, mangler 4G.

  Les flere ferske mobiltester på DinSide!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer