Ulykkesstatistikk

1 av 10 bilulykker skjer med sommerdekk

Mange venter for lenge med å skifte til vinterdekk. Det kan bli en dyrekjøpt lærepenge når det første snøfallet kommer.

SKIFT I TIDE: Mange kjører med sommerdekk for lenge, noen legger til og med aldri over til vinterdekk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKIFT I TIDE: Mange kjører med sommerdekk for lenge, noen legger til og med aldri over til vinterdekk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skadetall fra If viser at sjåfører på Sørlandet og Vestlandet er de som er dårligst på å legge om til vinterdekk. I Vest-Agder hadde så mange som 16,2 prosent sommerdekk på bilen da de var involvert i et trafikkuhell.

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If, sier at dette dessverre er en trend som har vart over mange år, selv om tallene viser en liten nedgang fra vinteren før.

- Rullende ulykke som venter på å skje

I fjor vinter hadde hele 10,1 prosent av bilene som var involvert i trafikkuhell fortsatt sommerdekk, viser Ifs skadestatistikk. Selv om det er urovekkende at så mange kjører på sommerdekk gjennom vinteren, er det likevel en nedgang fra vinteren 2014/2015, da 15,2 prosent av bilene som var involvert i ulykker hadde sommerdekk.

- Heldigvis var det en nedgang fra forrige vinter, men feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje, sier Clementz i en pressemelding.

Hver vintersesong, 1. november til 1. april, fører If statistikk over hva slags dekk kundene har på de bilene som har meldt inn skade. Forrige vinter ble det registrert skader på 16.981 personbiler. Av disse hadde 1.703 sommerdekk. Hver femte bil på norske veier forsikret hos If, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer