1. Volkswagen Touran: Den komplette

Nykommeren Volkswagen Touran er kort og godt en komplett fleksibil - og vinner vår test.

Publisert
Sist oppdatert
1. Volkswagen Touran: Den komplette


Ingen biler er perfekte, noe vi har lært gjennom våre tester av nærmere 600 biler. Touran er imidlertid det nærmeste man i dag kan komme en perfekt fleksibil. For Touran er virkelig fleksibel i ordets rette forstand.

Blant annet har de tre individuelle setene på andre seterad svært mange justeringsmuligheter. For eksempel er Touran den eneste av testbilene der seteryggene kan justeres så langt tilbake at det faktisk kan kalles en soveposisjon. Takhøyden i baksetene er hele 95 centimeter over sitteputen, og med baksetene i bakre stilling er benplassen i tillegg god nok for voksne (28 cm). Fordi bakdør-åpningen er hele 88 centimeter bred, blir det enkelt for foreldre å bære både barn og barneseter inn og ut.

Masser av rom

En rekke koppholdere, skuffer, foldebord og oppbevaringsrom, hvorav hele tre i taket, gjør det greit for hele familien å finne plass til sine favorittgjenstander og -leker. Baksetepassasjerene kan i tillegg glede seg over 12-volt-uttak og egne luftdyser.

Syv seter

1. Volkswagen Touran: Den komplette


Flertallet av bilene i vår test kan leveres med syv seter og Touran er blant dem. Og hvis du først har bruk for syv seter, er Touran det beste alternativet. For det første er selve seteløsningen smart - vi brukte svært kort tid på å hente frem de to bakre setene, som vanligvis ligger pent skjult i bagasjerommet.

Best plass på tredje seterad

For det andre er det faktisk mulig å sitte i de bakre setene, også for voksne, noe man ikke kan si om de bakre setene i Opel Zafira og i særdeleshet ikke om setene i Peugeot 307 SW. Årsaken til at den tredje seteraden i Touran er så mye bedre enn i konkurrentene, er blant annet at avstanden fra sittepute til gulv er så stor - 36 centimeter. I Zafira må man klare seg med 26 centimeter og i 307 SW med bare 20. I tillegg har Touran svært god takhøyde (95 cm) . Volkswagen har også tatt seg råd til å lage skikkelige koppholdere for de bakre passasjerene.

Kun kortere strekninger

Det må her understrekes at vi ikke anbefaler at syv voksne legger ut på langtur med en fleksibil, heller ikke med Touran. Har du et slikt behov må du nok ta deg råd til en større og dyrere flerbruksbil. Men Touran er den av testbilene som tross alt byr på best plass og som faktisk kan frakte syv voksne over kortere avstander.

Plass for lange gjenstander

1. Volkswagen Touran: Den komplette


Med syv seter åpner det seg mange muligheter i Touran, også for kombinert frakt av mennesker og lange gjenstander. For eksempel kan man vippe et av de bakre setene ned i gulvet og fjerne ett av setene i andre seterad. Dermed åpner det seg plass for svært lange gjenstander, samtidig som man fortsatt har plass til fem passasjerer. En annen mulighet er å fjerne det midtre setet på andre seterad og flytte de to andre setene inn mot midten av kupeen.

Man mister da én sitteplass, men kan til gjengjeld tilby en luksustilværelse for to passasjerer på andre seterad. Slik flytting av seter er faktisk ikke noe stort problem i Touran. Både ut- eller innmontering er lagt opp på en måte som krever relativt lite energi fra eieren.

Brukervennlig bagasjerom

Også bagasjerommet er blant de største og mest brukervennlige blant bilene i vår test. Bakluken åpenbarer en høy (95 cm) og relativt bred (94 til 122 cm) åpning til et praktisk bagasjerom. Bagasjerommet er riktignok ikke blant de bredeste, til gjengjeld er det ukomplisert i den forstand at bredden er den samme hele veien frem til bakseteryggene.

Med andre seterad i bakre stilling byr Touran på et bagasjerom som er hele 102 centimeter langt, noe som er best i test. Med andre seterad i fremre stilling byr Touran på 119 centimeter, kun slått av Zafira. Og med setene på andre seterad vippet frem mot forseteryggene frigjøres 143 centimeter, også dette tallet det nest beste av samtlige.

Høy sitteposisjon

1. Volkswagen Touran: Den komplette


Men Touran er ikke bare laget for baksetepassasjerer og bagasje. Også fører og forsetepassasjer har det godt. Touran har blant annet den høyeste sitteposisjonen av samtlige biler (58 til 65 cm), noe som gir bedre oversikt over trafikkbildet og økt trygghetsfølelse for mange. Touran har etter vårt syn også det mest eksklusive og gjennomførte interiøret. Høy plassering av radio og knapper for klimaanlegg viser at Volkswagen tar ergonomi på alvor.

God støyisolering

Touran, som er bygd på samme plattform som nye Golf, har bedre kjøreegenskaper enn de fleste av sine konkurrenter. Bilen har et fast og stramt oppsett, men takler samtidig de fleste ujevnheter på en god måte. Den progressive styringen er fastere og mer presis enn det som er vanlig i klassen og en lav vinduskarm i bakluken medvirker til at rygging går relativt greit. Støyisoleringen er god og skjermer passasjerene godt mot støy fra både dekk, hjuloppheng og fartsvind.

Alene om ESP

Touran 1.6 koster nesten 254.000 kroner og er dermed den dyreste av bilene. Men Touran forsvarer sin høye pris takket være et høyt utstyrsnivå. Blant annet er Touran den eneste av bilene som leveres med elektronisk stabilitetsprogram (ESP) og antispinn som standardutstyr.

1. Volkswagen Touran: Den komplette


Dette, kombinert med at Touran kun var ett fattig poeng fra fem stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest, skulle borge for at bilen er blant de sikreste fleksibilene på markedet. Radio/CD-spiller og manuelt klimaanlegg er også standardutstyr, i likhet med elektriske vindusheiser med ett-trykk-funksjon på alle fire plasser.

Komplett bil

Vi har med andre ord svært lite å utsette på Volkswagens første fleksibil. Det at hodestøttene må tas av de to bakre setene når disse skal vippes ned i gulvet burde vært unngått. Og 1,6-literen kunne med fordel vært litt gjerrigere. Men i det store og hele tør vi hevde at Touran er en komplett og godt gjennomtenkt bil.

Fakta: Volkswagen Touran
Lansert i Norge: 2003
Sammenligningsgrunnlag: Volkswagen Touran 1.6 102 (5 seter)
Pris: 253.740 kr
Fysisk testbil: Volkswagen Touran TDI (7 seter)


Les om sølvvinneren Renault Scenic 1.6 Authentique her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer