Nytt førerkort

100 000 må fornye førerkortet

Innen året er omme må mange nordmenn få nytt førerkort.

UTFASING: Snart må vi vinke farvel til en av de gamle førerkorttypene. Foto: NTB
UTFASING: Snart må vi vinke farvel til en av de gamle førerkorttypene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle må en eller annen gang fornye førerkortet.

Det er som regel romslige tidsfrister for slikt, men for én gruppe begynner det snart å haste om de fortsatt har tenkt å sette seg bak rattet på lovlig vis.

Bort med det gamle

I henhold til førerkortforskriftens paragraf 4-6 jobbes det nå med å fase ut alle gamle førerkorttyper.

De grønne førerkortene, som ble utstedt før 1. april 1979, er allerede ugyldige. Dette trådte i kraft fra og med 1. januar 2020.

Ved årsskiftet 2022/2023, kastes nok en variant på skraphaugen. Da kan du nemlig ikke kjøre med de røde, laminerte førerkortene, eller Wien-Modell 1 og 2, som de formelt heter.

Disse ble utstedt fra og med 1. april 1979 fram til 31. desember 1997.

OVER OG UT: Tusenvis av nordmenn må bytte ut sin faste følgesvenn i løpet av året. Bildet viser henholdsvis Wien-Modell 2 og 1. Foto: Statens vegvesen
OVER OG UT: Tusenvis av nordmenn må bytte ut sin faste følgesvenn i løpet av året. Bildet viser henholdsvis Wien-Modell 2 og 1. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Må ta nytt bilde

Seniorrådgiver i Fagseksjon Førerkort i Statens vegvesen, Jørgen Melbye Ingebrigtsen, opplyser til DinSide at om lag 100 000 nordmenn fremdeles har denne typen førerkort.

– Vi kommer til å sende ut flere varsler til dem det gjelder, forteller Ingebrigtsen.

For å få det nye førerkortet må det også tas nytt bilde, siden det er såpass lenge siden den gamle modellen ble utstedt, ifølge Ingebrigtsen. Dette tas på trafikkstasjonen.

Han legger til at antallet krymper stadig, da flere må fornye på grunn av alder.

KORT FORKLART: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Lenge til neste gang

Det neste førerkortet som skal fases ut, er den første «bankkortvarianten» (EØS-modell 1 og 2). Dette førerkortet ble utstedt mellom 1. januar 1998 og 18. januar 2013.

Har du et slikt, er det imidlertid ingen hast: Disse går ikke ut før utgangen av 2032.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer