100, 110 eller 120? Hva mener du?

Det er snart fire år siden Norge fikk sine første tresifrede fartsskilt. Nå foreslår samferdselsministeren å innføre 110-grense på de beste motorveiene. Er forslaget godt?

Publisert
Sist oppdatert

Det var i 2001 at de første 100-skiltene ble montert langs 21,4 kilometer norsk motorvei. Siden den gang har flere veistrekninger blitt utbygd med midtdeler og belysning, noe som er blant forutsetningene for 100-sonene her i landet.

Vellykket forsøk

Skeptiske røster hevdet den gangen at antall ulykker ville øke, men de fleste trafikk-eksperter er i dag enige om at innføringen av 100-soner var et vellykket forsøk, som verken har medført flere eller styggere ulykker. Dette er bakgrunnen for at samferdselsminister Torild Skogsholm nå foreslår å øke hastigheten på de beste motorveistrekningene ytterligere.

Skogsholm har bedt Vegdirektoratet om å utrede muligheten for å innføre 110-soner, og hvis direktoratet samtykker, er det store muligheter for at samferdselsministerens forslag vil gå gjennom. De fleste trafikk-eksperter er nemlig enige om at høye fartsgrenser på gode og trygge veier medvirker til økt respekt for fartsgrensene generelt.

Fortsatt blant "tregingene"

Selv om Norge skulle innføre 110 kilometer i timen på de beste norske motorveiene, vil Norge fortsatt være blant Europas "tregeste" land. Det store flertallet av våre europeiske naboland har 120- og 130-grenser på sine motorveier. Kun Estland og Sverige har 110-grense, mens Storbritannia har 112 km/t som høyeste fartsgrense (70 miles). Norge er det eneste landet i Europa som i dag praktiserer 100-grense på sine motorveier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer