Huskelista før langturen

13 ting du bør ha i bilen i vinter

Sjekk hva som er viktig for deg.

Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du glir av veien en sein vinterkveld midt på Hardangervidda mens tung snø laver ned. Eller at du får motorstopp midt på Finnskogen, der det tilfeldigvis er 35 kalde. Eller at du kjører deg fast i den dype snøen på den øde hytteveien. Eller at du går tom for drivstoff midt på Dovrefjell, akkompagnert av en skikkelig vinterstorm.

Statistisk sett skjer det ikke mange, men er ingen trøst om du er den som er uheldig. Tenk på hvordan din reiserute er og bruk vår huskeliste til å plukke med deg det du kanskje trenger.

PS! I videoen på toppen går vi igjennom hele lista.

VIKTIG: Finn ut hvor de ligger i bilen og ha dem tilgjengelig. Foto: Rune M. Nesheim
VIKTIG: Finn ut hvor de ligger i bilen og ha dem tilgjengelig. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

1. Refleksvest og varseltrekant

Begge deler er påbudt og skal være i bilen. De kan være livreddende i mørke og dårlig vær. Sørg for å vite hvor vesten/vestene er lokalisert i bilen før du reiser. Visste du forresten at vesten er ferskvare? Ta trekanten ut fra reservehjulsbrønnen og legg den lett tilgjengelig dersom du fyller bagasjerommet. Trekanten må stå minst 15 meter fra bilen. Gjerne mye lenger, spesielt dersom det er glatt.

STÅLIS: Når bilen har det harde laget med is MÅ du ha skikkelig verktøy. Foto: Rune M. Nesheim
STÅLIS: Når bilen har det harde laget med is MÅ du ha skikkelig verktøy. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

2. Isskrape med snøkost

Du mister førerkortet dersom du har for lite sikt. En nedsnødd bil gir høyere drivstofforbruk, kan skape farlige situasjoner for deg og medtrafikanter, dårligere lys, kan stenge kjøling for motor og pakke snø til is for eksempel i brønnen under frontruta.

3. Spade

IKKE SPAR: Kjøp kvalitet. Foto: Rune M. Nesheim
IKKE SPAR: Kjøp kvalitet. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

En solid sammenleggbar spade (ikke kjøp de billige i plast) er ofte nødvendig dersom brøytebilen har laget en skikkelig kant foran hytta, eller når du har sklidd av veien.

Noen ganger skal det nesten ikke noe til å få deg opp igjen. Husk, spa litt for mye enn litt for lite før du prøver å komme deg løs igjen.

4. Kjetting

ENESTSE SOM FUNKER: Sitter du skikkelig fast eller det er skikkelig glatt er kjetting dessverre det eneste som hjelper. La de rulle en runde eller to, så går du ut å sjekker og etterstrammer, ellers kan du ødelegge bilen din. Foto: Rune M. Nesheim
ENESTSE SOM FUNKER: Sitter du skikkelig fast eller det er skikkelig glatt er kjetting dessverre det eneste som hjelper. La de rulle en runde eller to, så går du ut å sjekker og etterstrammer, ellers kan du ødelegge bilen din. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Det finnes mange remedier for å sikre deg grep. Lettkjettinger er det mest tungvinne, men også det beste.

Øv et par ganger på gårdsplassen før du står i dyp snø og 15 blå. Spa godt rundt drivhjulene før du begynner. Spesielt på baksiden, for det er der du begynner.

Autosokk er et annet alternativ og enklere å pakke vekk i bagasjen. Det finnes strips å feste på hjulet, men ligg unna. På ren hålke fungerer faktisk spesialproduktene du kan spraye på dekket. Men bare den ene gangen.

5. Slepetau

HJELP: Fin til å hjelpe deg selv eller andre. Foto: Rune M. Nesheim
HJELP: Fin til å hjelpe deg selv eller andre. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Med et slepetau kan du få hjelp og hjelpe andre i nød. Elastisk er mest skånsomt og enklest i bruk, men samtidig det dårligste alternativet. Noen ganger må man faktisk ta litt fart og nappe bilen løs. Da fungerer det dårligere og ryker lettere.

6. Startkabler

KVADRAT: Unngå de billigste. De er veldig korte (må kjøre tett inntil hverandre) og de har underdimensjonerte kabler og klyper. Foto: Rune M. Nesheim
KVADRAT: Unngå de billigste. De er veldig korte (må kjøre tett inntil hverandre) og de har underdimensjonerte kabler og klyper. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Startkabler kan hjelpe deg eller andre. Startkabler finnes i mange varianter. Kjøp kvalitet med overspenningsvern og ekstra lengde på kablene.

Sistnevnte tar plass, men gir minst risiko for feilbruk. Husk sort på minus og rødt på pluss. Begynn med minus på bilen uten strøm, så på den som skal hjelpe. Gjenta prosedyren. Er du usikker, kjøp en startbooster og ha liggende i bilen.

Vi har laget et kjekt bilde du kan lagre på mobilen din som en hurtighjelp til bruk av startkabler.

7. Mobiltelefonlader

STRØM: Strøm på mobilen er viktig. Foto: Rune M. Nesheim
STRØM: Strøm på mobilen er viktig. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Mobiltelefonen er viktigere enn multifunksjonsverktøy dersom det finnes dekning. Da kan du varsle, ringe etter hjelp, finne ut hvor du er eller ha en lommelykt tilgjengelig.

Ingenting er kjedeligere enn om den er tom når du står der. Ha derfor en fulladet powerbank tilgjengelig også.

» LES OGSÅ: Den beste nødladeren

8. Hodelykt

HUSK: Den er ikke verd noe om den ikke ikke virker. Foto: Rune M. Nesheim
HUSK: Den er ikke verd noe om den ikke ikke virker. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Glem mobillykta eller vanlig lommelykt. Skal du holde på med begge hendene å spa, legge på kjetting eller lete etter klær i bagasjerommet, skal du ha en fulladet hodelykt.

Den tar ikke så veldig stor plass i hanskerommet, men kan være gull verdt når uhellet er ute.

9. Klær

KLÆR: Vinterjakke, vinterbukse, lue og helst forede arbeidshansker er du glad for når du først står der. Foto: Rune M. Nesheim
KLÆR: Vinterjakke, vinterbukse, lue og helst forede arbeidshansker er du glad for når du først står der. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Man holder ikke ut i mange minutter i kald vinter i ei tynn skjorte og småsko.

Heldigvis har man som regel med seg vinterklær som tykk jakke, hansker og lue. Men har du ikke bilen full av alpintutsyr, kan det være greit å ta med gode sko, vinterbukse og forede arbeidshansker. Da er man klar for det meste.

10. Spylervæske

DYRT: Kjøp masse på tilbud på butikkene. Foto: Rune M. Nesheim
DYRT: Kjøp masse på tilbud på butikkene. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

I vinterhalvåret bruker vi langt mer spylervæske enn ellers. Det er livsfarlig å miste sikten på grunn av saltlake og møkkete snø som havner på frontruten din. Literprisen er langt høyere enn på drivstoff på bensinstasjonen. Bunkre opp når butikkene har tilbud.

11. Reservekanne

FULL TANK: Husk tuhelletutenten. Foto: Rune M. Nesheim
FULL TANK: Husk tuhelletutenten. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Til selvhjelp og for å hjelpe andre som har gått tomme for drivstoff. Går du for eksempel tom for bensin på motorveien, er det ingen som stopper. Og før bergingsbilen kommer, rekvirerer han gjerne en putebil først. Du må vente lenge og det blir ikke billig.

12. Matpakke og drikke

HUSK: Mat og drikke.Foto: Rune M. Nesheim
HUSK: Mat og drikke.Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Når du har kjørt deg virkelig fast og deretter snør skikkelig inne, kan det være greit å ha med seg både litt mat, sjokolade og vann.

Det kan bli lenge å vente – i dårlig vær er du sjelden den eneste som har problemer.

13. Låsspray

HUSK: Etter at du har brukt låsespray, press inn noen dråper med låseolje, så forebygger du problemet. En tube med silikon er fint å bruke på gummilister rundt dører og luker for å slippe at de fryser igjen i kulde eller etter bilvask. Foto: Rune M. Nesheim
HUSK: Etter at du har brukt låsespray, press inn noen dråper med låseolje, så forebygger du problemet. En tube med silikon er fint å bruke på gummilister rundt dører og luker for å slippe at de fryser igjen i kulde eller etter bilvask. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Fantastisk nyttig for deg som ikke har fjernkontroll når låsemekanismen fryser, eller at batteriene i nøkkelen svikter.

PS: Husk at selv det om det ikke ser ut som om du har et nøkkelhull, så finnes det som regel et skjult bak plastdekselet i dørhåndtaket på førersiden. Og i en moderne bilnøkkel skjuler det seg gjerne en tradisjonell nøkkel om du åpner den.

TIPS: Da av dekselet en gang innimellom og smør det med låseolje. Da slipper du å bruke låsespray i det hele tatt.

Artikkelen er tidligere publisert på Dinside, men løftet på forsiden desember 2021 til glede for nye og gamle lesere som skal på tur i vinter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer