14 elbiler stoppet i morgen-rushet

I går slapp 30 elbil-sjåfører unna med en advarsel etter å ha kjørt alene i bilen kollektivfeltet. I dag ble de mottatt med bøter.

NYE REGLER: De nye reglene som trådte i kraft 2. juni tillater ikke elbiler å kjøre i kollektivfeltet, med mindre det er flere personer i bilen. Foto: SCANPIX
NYE REGLER: De nye reglene som trådte i kraft 2. juni tillater ikke elbiler å kjøre i kollektivfeltet, med mindre det er flere personer i bilen. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2. juni ble det innført forbud for elbiler mot å kjøre i kollektivfeltet på E18 mot Oslo dersom man kun er én person i bilen. Forbudet gjelder mellom klokken 07.00 og 09.00.

I går kunne man lese at mange elbilsjåfører ble stoppet ved Blommenholm på vei inn mot Oslo, men at de slapp unna med en muntlig advarsel. Mange av de som ble stoppet hevdet at de ikke kjente til forbudet, men det var også andre mer kreative svar på hvorfor de kjørte ulovlig.

LES MER: Se tallene som taler mot elbilene

Ingen flere advarsler

Politiet i Asker og Bærum gikk i går ut og sa at det i dag ikke ville bli flere advarsler dersom man ble tatt, og at straffen ville bli et forenklet forelegg på 4200 kroner.

Per Christian Ottesen ved Bærum Politistasjon forteller til Dinside at de stoppet mange biler i dag også.

KREATIVE LØSNINGER: Politiet kan fortelle at mange av bilistene som stoppes hevdet å ikke kjenne til forbudet, eller forstå når og hvor det gjelder. Foto: SCANPIX
KREATIVE LØSNINGER: Politiet kan fortelle at mange av bilistene som stoppes hevdet å ikke kjenne til forbudet, eller forstå når og hvor det gjelder. Foto: SCANPIX Vis mer


– Vi stoppet 14 elbiler i dag, og alle fikk et forenklet forelegg. Vi hadde stoppet enda flere om vi hadde hatt kapasitet.

Ottesen forteller at de fleste vedtok forelegget med fatning.

– Det var ingen veldig kreative forklaringer i dag, alle vedtok forelegget. Forklaringene gikk enten på at de ikke visste om forbudet, eller ikke skjønte ikke de nye reglene. Noen var nok også ganske bevisste på hva de hadde gjort.

Politiet vil fortsette å gjøre kontroller på strekningen i tidsrommet hvor forbudet gjelder.

LES OGSÅ: Elbil-duellen - hvilken er best av Kia Soul og VW Golf?

Stenges på grunn av arbeid

Som vi har skrevet tidligere, så stenges elbilene ute fra kollektivfeltet på Ring 3 rundt Oslo, og på E18 fra Vækerø til Filipstad i forbindelse med oppgradering av tunnelene i og rundt Oslo.

Det nye nå er at Vegvesenet, etter å ha vært i dialog med alle interessenter, har endret på deler av vedtaket.

 • Elbilene kastes ut av kollektivfeltet på E18 fra Sandvika til Filipstad i rushtiden mellom kl 07-09 på morgenen, og mellom kl 14-18 på ettermiddagen.
 • Unntaket er om man er to personer eller flere i bilen.
 • På Ring 3 får ikke elbilene tilgang til kollektivfeltet i det hele tatt forbi anleggsområdet.
 • Gjelder i minst tre år framover.
 • Stor misnøye

  Naturlig nok medfører dette stor misnøye blant østlandets mange elbileiere. Muligheten til å kjøre i kollektivfeltet har vært en av hovedgrunnene til at mange av pendlerne i områdene rundt Oslo har kjøpt elbil.

  LES OGSÅ: Vi har kjørt Tesla P85D

  Mange spør seg derfor hvorfor dette gjøres nå? Dinside har tidligere vært i kontakt med Statens vegvesen om nettopp dette.

  - Ringvirkningene fra veiarbeidet strekker seg rundt hele Oslo, og det er viktig å sikre framkommelighet for kollektivtransport og nødetater med pasienttransport, forklarer kommunikasjonsrådgiver Eystein Hanssen i Statens vegvesen.

  Vil dette bli en permanent ordning?

  - Dette er en lokal beslutning av Vegvesenet Region Øst i forbindelse med vårt lokale byggeprosjekt. Hele anleggsperioden varer fram til 2020, vedtaket gjelder for tre år. Vi kan ikke fatte permanente vedtak, forklarer Hanssen.

  Det er derfor vanskelig å si om vedtaket vil bli en permanent løsning. Men det betyr likevel at elbileiere må belage seg på å stå i kø på lik linje med andre bilister i hvert fall tre år fremover.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer