Tall fra Statens Vegvesen viser at fem av elleve trafikkdrepte i juli i fjor var på motorsykkel. Og totalt ble 16 mennesker drept på MC eller moped i 2018.
- Totaltallet på ulykker på MC går ned, men nedgangen er mindre enn for andre trafikantgrupper. MC-førere er de mest utsatte i trafikken. Sammenlignet med bilførere er risikoen for å bli drept eller hardt skadet 16 ganger høyere for tung MC, forteller pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens Vegvesen.
Samtidig har det vært en kraftig økning i motorsykkelsalget i Norge.

Utrolige tall: Så mye sikrere har nye biler blitt
Økning i antall ulykker
Ferske tall fra Finans Norge viser en økning i antallet skader på tohjulinger i 2018 - på hele ni prosent.
I løpet av året ble det meldt inn 9.975 tohjuling-skader til norske forsikringsselskap. Utbetalingene var på over 292 millioner kroner, en økning på 8,5 prosent fra året før. Fra 2016 til 2018 har utbetalingene økt med hele 19,5 prosent.
- I fjor så vi en stor økning i antallet skader på to hjul. Mange overvurderer egne kjøreevner, sier motor-fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.
Skikk og bruk for bilførere
- Sjekk blindsonen
- Bruk speilene aktivt
- Bruk blinklys i god tid
- Vær tålmodig med tohjulingene, husk at føreren kan være rusten etter vinterdvalen
- Husk at en på to hjul er langt mindre beskyttet enn deg i trafikkbildet
Bekymret vegdirektør
Han trekker frem sommerværet, som en av årsakene til at ulykkestallet skjøt i været i 2018.

Teslaen kan plutselig bli 25 prosent dyrere
- Den lange og fine sommeren var trolig en faktor. Nesten halvparten av alle dødsulykkene på norske veier i juli i fjor var på motorsykkel, forklarer Ytre-Hauge.
Også vegdirektør Terje Moe Gustavsen er bekymret.
- Dette er nedslående, men føyer seg dessverre inn i en negativ trend. Vi ser at en klart økende andel av de drepte i veitrafikken er motorsyklister, uttalte han etter den stygge juli-måneden i fjor.

Mars: Tredobling av dødsulykker
Skyldes villmannskjøring
Vegvesenets analyser viser at om lag 30 prosent av MC-dødsulykkene skyldes ekstrem adferd, der føreren for eksempel har kjørt ekstremt fort, er ruset eller ikke har førerrett.
- Disse ulykkene er vanskelige å hindre med informasjon, kampanjer eller dialog. Denne type førere er det politiet som kan hindre fra å være på veien, sier Kjell Bjørn Vinje i Vegvesenet.
Nå som våren er på vei dukker dessuten mange tohjulinger opp i blindsonen til bilister på norske veier.
- Nå må begge disse gruppene være oppmerksomme på hverandre. Pass spesielt på i blindsonen før du skifter felt i rushtiden. Husk at tohjulinger gjerne legger seg mellom rekkene og kjører litt raskere enn biler i saktegående kø, sier Roger Ytre-Hauge.
Skikk og bruk for deg som kjører på to hjul
- Gjør deg godt synlig for bilister
- Bruk blinklys i god tid
- Ikke ta unødige sjanser – det er ikke verdt det
- Vær tålmodig med andre trafikanter som ikke har vært vant til å ha deg i veibanen på en stund

Så mye koster det å bli tatt i fartskontroll
En tilvenningsfase
De som i disse dagene pusser støvet av motorsykkelen bør huske på at det er noen måneder siden sist de kjørte den.
- MC-kjøring er såpass krevende at du må vedlikeholde ferdighetene dine. Med lengre avbrekk trenger du en tilvenningsfase for å komme deg opp igjen på fjorårets nivå. Det er spesielt viktig for deg som ikke kjører så mye MC til vanlig, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Her er verdens dyreste fartsbøter
Vær på vakt
Roger Ytre-Hauge i Frende er opptatt av at sikkerhetsutstyret er på plass, før folk legger ut på veien.
- Husk en god hjelm, ryggskinne, kjøredress, støvler og hansker. Sjekk også at alt utstyret er intakt etter en vinter i boden. Og se til at det ikke er noen skader i sømmene, sier han.

Husk også at vei- og føreforholdene kan være skumle for motorsyklister de første ukene om våren.
- I år som i fjor, ligger det igjen grus og rester etter vinterfesten på veiene. Det gjør ofte at veigrepet er mer uforutsigbart enn på sommeren. Svart asfalt kan være glatt, særlig i kombinasjon med salting og frost i løpet av natta. Vær derfor spesielt oppmerksom i skyggeparteier, advarer Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.
Ta vårsjekken på tohjulingen
- Bremser: Sjekk at bremsene virker som de skal, se etter slitasje og undersøk om det er lekkasje i slanger eller koblinger.
- Hjul: Sjekk om dekkene er slitt, om det er skader på dekk og felg og at dekkene er godt nok festet. Sjekk lufttrykket i dekkene og vurder om du skal investere i nye dekk hvis de er mer enn fire år gamle.
- Lys: Sjekk at alle lys virker som de skal, at de er uten skader og rene.
- Styring: Sjekk om det er slakk i styre-, hjul- eller svingarmlager. Sjekk at støtdemperne fungerer som de skal.
- Kjedet: Sjekk at det er nok smøring, om kjedet er slitt eller om det er slakk.
Kilde: Trygg Trafikk
