Stor økning i antall skader på to hjul:

- 16 ganger større risiko for å dø

Og nå hentes motorsykler, mopeder og scootere fram fra vinterdvalen.

KRAFTIG ØKNING: Sjansen for å bli hardt hardt skadd eller drept på en tohjuling er 16 ganger større enn for andre trafikanter, ifølge Vegvesenet. Her fra en trafikkulykke på fylkesvei 154 i Ski i Akershus i 2017, hvor en person omkom etter at en bil og motorsykkel kolliderte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KRAFTIG ØKNING: Sjansen for å bli hardt hardt skadd eller drept på en tohjuling er 16 ganger større enn for andre trafikanter, ifølge Vegvesenet. Her fra en trafikkulykke på fylkesvei 154 i Ski i Akershus i 2017, hvor en person omkom etter at en bil og motorsykkel kolliderte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Statens Vegvesen viser at fem av elleve trafikkdrepte i juli i fjor var på motorsykkel. Og totalt ble 16 mennesker drept på MC eller moped i 2018.

- Totaltallet på ulykker på MC går ned, men nedgangen er mindre enn for andre trafikantgrupper. MC-førere er de mest utsatte i trafikken. Sammenlignet med bilførere er risikoen for å bli drept eller hardt skadet 16 ganger høyere for tung MC, forteller pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens Vegvesen.

Samtidig har det vært en kraftig økning i motorsykkelsalget i Norge.

Økning i antall ulykker

Ferske tall fra Finans Norge viser en økning i antallet skader på tohjulinger i 2018 - på hele ni prosent.

I løpet av året ble det meldt inn 9.975 tohjuling-skader til norske forsikringsselskap. Utbetalingene var på over 292 millioner kroner, en økning på 8,5 prosent fra året før. Fra 2016 til 2018 har utbetalingene økt med hele 19,5 prosent.

- I fjor så vi en stor økning i antallet skader på to hjul. Mange overvurderer egne kjøreevner, sier motor-fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Bekymret vegdirektør

Han trekker frem sommerværet, som en av årsakene til at ulykkestallet skjøt i været i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer