Elbilene med lengst rekkevidde

22 elbiler over 50 mil

Det er bare et par år siden elbiler med 25 mil rekkevidde var populære. Nå finnes det 22 biler i salg som klarer 50 mil eller mer.

UTEN REKKVIDDEANGST ?: I dag er det 22 elbiler til salgs i Norge som har en oppgitt rekkevidde på over 50 mil. På norske vinterveier kan du imidlertid regne med å kjøre betydelig kortere før batteriet er tomt for strøm. Foto: Markus Pentikainen
UTEN REKKVIDDEANGST ?: I dag er det 22 elbiler til salgs i Norge som har en oppgitt rekkevidde på over 50 mil. På norske vinterveier kan du imidlertid regne med å kjøre betydelig kortere før batteriet er tomt for strøm. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Rekkeviddeangst ble et nytt ord da elbilene gjorde sitt inntog i Norge for noen år siden. Kanskje ikke så rart siden de første bilene klarte knapt 20 mil en god sommerdag – og bare halvparten på vinterføre.

I 2018 var Nissan Leaf, med 270 kilometer rekkevidde, bestselgeren. VW e-Golf var også en topp-selger. Den hadde opprinnelig en rekkevidde på 190 kilometer, men fikk større batteri og 300 kilometer rekkevidde i 2017.

Bedre batterier

Men ting har forandret seg. Batteriene har raskt blitt bedre og nye elbil-modeller med store batterier integrert i bunnplaten har kommer på markedet. I dag er det åtte biler i salg som skal klare over 60 mil før batteriet et tomt for strøm. Helt på toppen finner vi imidlertid en bil som klarer 78 mil – det nye Mercedes-flaggskipet EQS i dyreste utgave.

Kortere på vinterføre

To av bilene som klarer over 50 mil, Toyota Mirai og Hyundai Nexo, har en hydrogen-brenselcelle som produserer strømmen til elmotoren i stedet for et batteri.

Dette er rekkevidder målt etter den etablerte WLTP-normen, som kjøres under forhold som tilsvarer godt sommervær. På norske vinterveier må du regne med at også disse bilene går betydelig kortere. Hvor mye avhenger av temperatur, kjøreforhold og ikke minst din egen gasspedal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.