Sikkerheten

26 elbiler får «stryk»

I en ny rapport om sikkerheten i elektriske biler, får 34 karakteren «Bra valg», mens 26 ikke vurderes som sikre nok til en slik karakter.

FEM ELLER NULL: Det er ikke alle elbiler som klarer fem stjerner i EuroNCAPs nye kollisjonstester. Renault Zoe fikk fem stjerner for ti år siden, men null i årets test. Foto: EuroNCAP
FEM ELLER NULL: Det er ikke alle elbiler som klarer fem stjerner i EuroNCAPs nye kollisjonstester. Renault Zoe fikk fem stjerner for ti år siden, men null i årets test. Foto: EuroNCAP Vis mer
Publisert

Det er svenske Folksam som er ute med en ny rapport der elbilenes sikkerhet blir bedømt ut ifra resultatene i kollisjonstestene til EuroNCAP eller virkelige ulykker på veiene. Sikkerhetsutstyret bilene har som standard er også tatt med i vurderingen.

Folksams forskere konstaterer at dagens elektrisk biler stort sett har høy sikkerhet, men at det også finnes forbedringspotensial i noen av de mindre bilene.

Blant de 60 elbil-modellene på listen, er det altså 26 som ikke vurderes som sikre nok til å få betegnelsen «Bra valg». De fleste av disse har ikke klart kravet om toppkarakteren fem stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest. Noen av bilene har heller ikke automatisk nødbrems som standard, eller de gir for dårlig beskyttelse mot whiplashskader.

Klarer ikke fem stjerner

- De fleste som kjøper en ny elbil i dag forutsetter nok at sikkerheten holder aller høyeste nivå. Det stemmer ikke alltid. For eksempel er det flere nye biler som ikke klarer beste karakter i kollisjonstester, sier Anders Ydenius, som er trafikkforsker i Folksam. Han har jobbet med denne undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer