31 trafikklærere fratatt godkjenning

31 trafikklærere mistet godkjenningen sin i 2019.

TRAFIKKSKOLER: 31 trafikklærere er fratatt godkjenningen etter tilsyn gjort av Statens vegvesen. De fleste av disse har drevet opplæring på Østlandet. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen
TRAFIKKSKOLER: 31 trafikklærere er fratatt godkjenningen etter tilsyn gjort av Statens vegvesen. De fleste av disse har drevet opplæring på Østlandet. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Alle trafikkskoler i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen, og for å sikre at det de følger reglene til føreropplæringa, blir de også fulgt opp med jevnlige tilsyn.

I 2019 kontrollerte Vegvesenet 799 trafikkskoler, noe som resulterte i 22 advarsler - og 31 trafikklærere mistet godkjenningen sin.

Det betyr at de ikke lenger har lov til å drive med trafikkopplæring.

Flest på Østlandet

Ifølge statistikk fra Statens vegvesen, drev de fleste som mistet godkjenningen sin trafikkopplæring på Østlandet - nærmere bestemt i Innlandet, Oslo og Viken (minus tidligere Buskerud).

Der var det totalt 17 som mistet godkjenningen sin. 10 trafikklærere fikk advarsler og det ble totalt gjennomført 214 tilsyn.

Flest tilsyn ble gjennomført på Vestlandet, som omfatter Vestland og Rogaland: Der var det 252 tilsyn, ingen fikk advarsel og 5 ble fratatt godkjenningen.

- Norge er verdens beste på trafikksikkerhet, og den grundige føreropplæringa vår kan ta noe av æren for det. Vi er derfor opptatt av at alle som skal ta førerkort får den gode opplæringen de har krav på, sier avdelingsdirektør Monika Omholt i Statens vegvesen i en pressemelding.

Å kalle tilbake en godkjenning krever at det er klare mangler ved opplæringa.

- Førerprøven får aldri kvalitetssikret alt det er krav om i føreropplæringa. Dette skal ivaretas av den obligatoriske opplæringen som trafikkskolene er ansvarlige for. Når trafikklærere bryter den tilliten de har fått, må det få konsekvenser, sier Omholt.

Tips fra publikum

Tilsynsvirksomheten baserer seg på tips fra publikum, tips fra elever og foreldre, tips fra sensorene i Statens vegvesen, tidligere funn og annen informasjon som gjør at det kan være aktuelt å se nærmere på en trafikkskole. I tillegg gjennomføres det ifølge Vegvesenet rutinemessige kontroller for å holde et øye med kvaliteten.

Under tilsyn kontrollerer de at det formelle er i orden og de kan være til stede i klasserom eller i bil for å kontrollere trafikklærernes arbeidsmetoder der.

Hvis trafikkskolen ikke følger de formelle kravene, får de i første omgang pålegg om å rette seg etter disse kravene. Om ikke de ikke følger opp, kan det føre til en advarsel. I ytterste konsekvens kan godkjenningen tilbakekalles.

Trafikklæreren kan påklage avgjørelsen til Vegdirektoratet.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sjekk om trafikkskolen er godkjent

Statens vegvesen oppfordrer til å sjekke at trafikkskolen er godkjent, før du begynner der. Dette kan du enkelt sjekke hos Vegvesenet: vegvesen.no/finntrafikkskole.

Omholt anbefaler foreldre eller foresatte til å sørge for å etablere et godt samarbeid med trafikkskolen, når eleven skal begynne kjøreopplæringen.

- Bli gjerne med på en kjøretime for å plukke opp noen tips til øvelseskjøringen, og delta gjerne på våre gratis informasjonsmøter om øvelseskjøring, sier Omholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer