Storkontroll av beltebruk i buss

370 passasjerer fikk bot

Over 700 busser kontrollert.

SETEBELTE I BUSS: Flere hundre fikk bot i beltekontroll på busser. Foto: NTB Scanpix
SETEBELTE I BUSS: Flere hundre fikk bot i beltekontroll på busser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august ble det varslet at september ville være den store kontrollmåneden for beltebruk i buss.

39 prosent av den norske befolkningen mener det er sosialt akseptabelt å ikke bruke setebelte i buss. Den oppfatningen har vært stabil over flere år. I aldersgruppen 15 til 29 år er det hele 56 prosent som mener det samme.

Derfor varslet Statens vegvesen landsdekkende kontroller, som ble gjennomført i forrige uke.

Tallenes tale

Totalt ble 14.534 passasjerer kontrollert, fordelt på 745 busser over hele landet.

Ifølge kontrollen satt 662 passasjerer usikret, men fordi observasjonen var usikker på flere av disse, endte bare 2,5 prosent, eller 370 passasjerer, opp med en bot.

Boten er på 1500 kroner og har en avskrekkende effekt, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud
Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud Vis mer

- Vi ser at kontroll virker, og at frykten for å måtte betale 1500 kroner i gebyr nær sagt er større enn frykten for å havne i en ulykke uten belte. Vissheten om at du kan bli kontrollert, gjør at du lettere husker å feste beltet. Da har kontroll en viktig effekt på trafikksikkerheten, også for dem som ikke blir kontrollert, sier Lutnæs.

Siden 1977 har 131 mennesker blitt drept i bussulykker i Norge. Så langt i 2018 er ingen drept i buss. Det er ti år siden sist det skjedde.

- Kontroll og gebyr er ikke viktig for oss i seg selv, men et viktig virkemiddel for å få enda flere til å ta trafikksikre valg, både for seg selv og medpassasjerene, sier Lutnæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer