Fartsbot

40 000 slipper å betale

Ble du tatt i fotoboksen? Fortvil ikke, det er ikke sikkert at du må betale boten?

FULL FART: Fartsboksen i Rælingstunnelen i tidligere Akershus fylke er Norges mest innbringende ATK-innretning. Foto: Geir Olsen / NTB
FULL FART: Fartsboksen i Rælingstunnelen i tidligere Akershus fylke er Norges mest innbringende ATK-innretning. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje igjen følelsen? Fotoboksen ved veien som kom litt brått på deg, og som gjorde at du måtte bremse kraftig ned for å unngå å bli fotografert og tatt.

Du er slett ikke alene. Men det er absolutt ikke alle som rakk å senke farten i tide.

Mange slipper likevel å betale. Les mer om det litt lenger ned.

Ny rekord

Hittil i år har 72 388 personer fått forenklet forelegg etter å ha kjørt for fort forbi en fotoboks, eller automatisk trafikkontroll, som det egentlig heter.

Dette er 1550 flere enn i hele fjoråret.

245 millioner kjøretøy passerte disse kontrollpunktene i 2021. Hittil i år er antallet økt til 250 millioner kjøretøy. Av de som ble tatt i for stor hastighet hadde 2603 så stor hastighet at forenklet forelegg ikke var nok.

De ble anmeldt og bøtelagt. Dette er knappe 1000 færre enn hele fjoråret. Men hvis man regner hele året under ett, vil tallene trolig bli ganske like.

Mistet lappen

Mange lurer kanskje på hvor fort man må kjøre for å miste førerkortet?

Tap av føreretten vil normalt skje ved hastighetsovertredelser på 26 km/t eller mer der hvor fartsgrensen er 60 eller lavere. Og det samme skjer hvis du kjører 36km/t eller mer over det hvor fartsgrensen er 70 km/t eller høyere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer