Fartsbot

40 000 slipper å betale

Ble du tatt i fotoboksen? Fortvil ikke, det er ikke sikkert at du må betale boten?

FULL FART: Fartsboksen i Rælingstunnelen i tidligere Akershus fylke er Norges mest innbringende ATK-innretning. Foto: Geir Olsen / NTB
FULL FART: Fartsboksen i Rælingstunnelen i tidligere Akershus fylke er Norges mest innbringende ATK-innretning. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje igjen følelsen? Fotoboksen ved veien som kom litt brått på deg, og som gjorde at du måtte bremse kraftig ned for å unngå å bli fotografert og tatt.

Du er slett ikke alene. Men det er absolutt ikke alle som rakk å senke farten i tide.

Mange slipper likevel å betale. Les mer om det litt lenger ned.

DUGGFRITT: Dugg på innsiden av bilrutene, skyldes at kupeen er full av fuktighet. Den blir ikke borte av seg selv. Tre enkle tips kan løse problemet. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Ny rekord

Hittil i år har 72 388 personer fått forenklet forelegg etter å ha kjørt for fort forbi en fotoboks, eller automatisk trafikkontroll, som det egentlig heter.

Dette er 1550 flere enn i hele fjoråret.

245 millioner kjøretøy passerte disse kontrollpunktene i 2021. Hittil i år er antallet økt til 250 millioner kjøretøy. Av de som ble tatt i for stor hastighet hadde 2603 så stor hastighet at forenklet forelegg ikke var nok.

De ble anmeldt og bøtelagt. Dette er knappe 1000 færre enn hele fjoråret. Men hvis man regner hele året under ett, vil tallene trolig bli ganske like.

Mistet lappen

Mange lurer kanskje på hvor fort man må kjøre for å miste førerkortet?

Tap av føreretten vil normalt skje ved hastighetsovertredelser på 26 km/t eller mer der hvor fartsgrensen er 60 eller lavere. Og det samme skjer hvis du kjører 36km/t eller mer over det hvor fartsgrensen er 70 km/t eller høyere.

Hele 626 personer har mistet lappen så langt i år. Dette er betydelig høyere enn hele fjoråret, da 461 ble fotgjengere eller syklister for kortere eller lengre tid.

God butikk

Fotoboksene er, i tillegg til fartsdempende, også en solid inntektskilde for Norge.

- I fjor ble det utstedt forelegg og bøter for i alt 222 225 199 kroner. Dette beløpet har fram til 2. november i år økt til 227 951 300 kroner, sier Tove Storvik, som er politioverbetjent i UP og ved politiets ATK-senter, til DinSide.

Og det er fartsboksen ved Rv159, Rælingstunnelen mot Lillestrøm, som er den hvor aller flest blir tatt i Norge.

Slapp unna

Det er likevel ikke alle som kjører for fort forbi fotoboksen som må betale regningen for forseelsen.

- Rundt 40 000 saker er blitt avsluttet uten at føreren må betale noe. Årsakene til dette er flere. Blant annet at det er utenlandske kjøretøy, fotokvalitet er for dårlig, eller værmessige utfordringer, forklarer Tove Storvik.

Det betyr at 36 prosent av alle som blir tatt i automatisk fartskontroll slipper unna straffen for å kjøre for fort.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer