To års ventetid er blitt «vanlig»:

40.000 står i kø for ny elbil

Står du i kø for å få din nye elbil? Da er du ikke alene. Her er de mest populære modellene.

ETTERSPURT: 6.000 norske kunder venter på nye Kia e-Niro, som kan tilby lang rekkevidde. Nå har importøren stoppet bestillingen. Foto: KIA
ETTERSPURT: 6.000 norske kunder venter på nye Kia e-Niro, som kan tilby lang rekkevidde. Nå har importøren stoppet bestillingen. Foto: KIA Vis mer
Publisert

Det koker i elbilmarkedet om dagen. Det utvikles stadig nye modeller, med stadig bedre rekkevidde.

Det er bare én utfordring, og det er leveringstida.

Hittil i år er det solgt 39 692 helelektriske biler, ifølge ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Og totalt ruller det nå 178.521 elbiler på norske veier.

Etterspørselen er fortsatt enorm, og foreløpig er det liten bedring å spore i produksjonstakten.

Heldigvis finnes det unntak. Nissan opplyser til Dinside at de har leveringstid på tre måneder på Leaf. Men på de mest populære folkebilene som kan tilby lang rekkevidde – for eksempel Hyundai Kona og Kia e-Niro – er det nå to års ventetid. Sistnevnte har sågar stengt muligheten for å bestille da de ser at de ikke greier å levere.

Liten produksjon

Mange elbil-importører har innført ventelister, der du med å betale et depositum kan stille deg i en digital kø for å få bilen når den kommer til salg.

- Hvis du har sett deg ut en elbil du er interessert i, er det lurt å følge med på når ventelistene åpner så du sikrer deg en plass i køen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nær 40.000 står på venteliste for å få utlevert bilen de venter på.

- Ventelistene oppstår fordi produksjonen er liten og de norske bilimportørene derfor ikke klarer å skaffe nok elbiler raskt nok. Derfor må du ta med i beregningen at du må vente ekstra på de nye modellene som kommer, sier Sødal.

NAF har hentet inn informasjon fra bilimportørene om elbilåret 2019. Flere produsenter varsler at de kommer med helt nye modeller, men ikke før i 2020. Og skal du være blant de første på veien i en av disse bilene, er det til neste år du må følge med, da åpner ventelistene.

FORKLARER: - Produksjonen er liten og de norske bilimportørene greier ikke å skaffe elbiler raskt nok, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF
FORKLARER: - Produksjonen er liten og de norske bilimportørene greier ikke å skaffe elbiler raskt nok, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF Vis mer

Ventelistene som kommer i 2019

Volkswagen I.D Neo Volkswagens neste elbilmodell I.D Neo er ventet å snu elbilmarkedet på hodet. Den vil prises fra 250.000 kr og skal få rekkevidde på opp mot 600 km, avhengig av hvilken batteripakke du velger.

- I.D Neo slippes på markedet i 2020, og ut ifra det vi vet åpner ventelisten høsten 2019, sier Nils Sødal.

Mini Electric: Mini, som eies av BMW, lanserer sin første elbil i året som kommer. Det er lite som er kjent om denne bilen, og ventelisten har ikke åpnet ennå. Det betyr at her er det bare å følge med, hvis du er interessert. Bilen skal produseres i 2019, men når den kommer til Norge er ikke kjent.

Skoda Vision E: Skoda har annonsert levering av sin første elbil mot slutten av 2020. Dette blir en SUV som skal få omtrent 500 km rekkevidde. Pris er ikke kjent. Hold øynene åpne for ventelister her i året som kommer.

Ford: Ford har annonsert sin andre elbil. Den skal få en rekkevidde på 480 km og er inspirert av Ford Mustang. Elbilen er ventet i 2020. Ford åpner med all sannsynlighet for bestilling i 2019.

Seat: Den spanske produsenten vil lansere sin fullelektriske modell i 2020. Bilen er ventet å få en rekkevidde på inntil 500 kilometer. NAF forventer en venteliste i løpet av 2019.

Elbilene med lange ventelister

Det er mange elbiler som kommer fysisk i bilbutikkene i 2019, men ventelistene er for lengst fylt opp.

- Velger du å stille deg i kø på en av disse bilene i dag, får du trolig ikke bil før seint i 2020. Hvis du er heldig, mener Nils Sødal.

Er du nysgjerrig på en av disse modellene med lange ventelister, anbefaler NAF at du tar kontakt med forhandler for å høre når du kan forvente å få tak i en bil.

Dette gjelder:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer