Bot:

43 bilister bøtelegges daglig

Selv om færre får bot for mobilbruk bak rattet i 2021, sammenlignet med 2020 er Ung i Trafikken bekymret for mørketallene.

MOBILBRUK: 7935 personer ble bøtelagt for mobilbruk bak rattet, i første halvdel av 2021. Foto: Dusan Petkovic / Shutterstock / NTB
MOBILBRUK: 7935 personer ble bøtelagt for mobilbruk bak rattet, i første halvdel av 2021. Foto: Dusan Petkovic / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

7953 personer ble bøtelagt for mobilbruk bak rattet i løpet av første halvår i 2021.

Hvis man sammenligner med første halvår i 2020 har det skjedd en reduksjon på ni prosent.

Kommunikasjons- og samfunnskontakt i Ung i Trafikken, Henrik Pettersen Sunde forteller i en pressemelding at det er foruroliggende at 43 personer bøtelegges hver dag.

- Mørketallene er nok store. Det er ingen tvil om at oppmerksomheten vår svekkes ved å bruke mobilen, sier han.

Bøtesatsen har økt

Fra og med 2021 økte bøtesatsene for bruk av mobil i trafikken. Nå får du 5000 kroner i bot og hele tre prikker på førerkortet dersom du blir tatt på fersken.

For førere som er på prøvetid blir straffen hele seks prikker. I fjor var boten på 1700 kroner og to prikker.

- 5000 kroner er et merkbart beløp for de fleste, og er du fersk sjåfør kan det svi ekstra med seks prikker. Du mister faktisk lappen ved åtte prikker. Så det gjelder å ha fokus på veien, påpeker Sunde.

Flere unge blir tatt

På landsbasis ble 934 personer i aldersgruppen 18 – 24 år bøtelagt, det tilsvarer en liten økning på fire prosent sammenlignet med første halvår i 2020.

- Å bruke mobil bak rattet er farlig, enkelt og greit. Mange unge tenker kanskje at «en trafikkulykke skjer ikke meg» - slike holdninger er ikke tilstrekkelig, forteller Sunde og fortsetter.

- Hele tre av ti dødsulykker i trafikken kan faktisk kobles til mobilbruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer