5-serie med 4WD

BMWs xDrive viser tydelig hvorfor elektronikken er nødt til å styre fremtidens firehjulsdriftsystemer.

Publisert
Sist oppdatert

ROVANIEMI (DinSide Motor): Det er kravene fra ESP-systemene som tvinger frem nye måter å tenke firehjulsdrift. Til nå har de fleste biler med firehjulsdrift vært utstyrt med ESP som griper relativt tidlig inn for å unngå skrens, med BMWs firehjulsdrift kalt xDrive er det omvendt. Kreftene i drivverket kan flyttes så effektivt at første respons på at sensorene merker innstabilitet er å balansere ut problemene med firehjulsdriften.

Et filosofisk spørsmål

xDrive-systemet er nesten skremmende effektivt. En unnamanøver i 80 km/t på elveisen i Rovaniemi kunne gjennomføres uten å slippe opp gasspedalen, xDrive sikret styring ved å flytte kreftene mellom for- og bakaksel.

Under en slik manøver får du som fører betydelig elektronisk hjelp, og alle sensorer som brukes for ESP-systemet brukes også for å hjelpe firehjulsdriften. Derfor er det nærmest et filosofisk spørsmål om ikke den hjelpen du får også burde defineres som assistanse på lik linje med motorkutt og bremsing av individuelle hjul i regi av ESP-systemet. I så fall burde vi som sitter bak rattet ettertrykkelig bli gjort oppmerksom på at vi tøyer grensene for hva veigrepet tåler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer