Så mange prikker kan du ha:

5 ting du må vite om førerkortet

Fornyelse, prikker og digitalt førerkort.

LAPPEN I APPEN: Er du en av de 1,6 millionene som har førerkortet på telefonen? Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
LAPPEN I APPEN: Er du en av de 1,6 millionene som har førerkortet på telefonen? Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge tall fra Statens vegvesen er det per 1. april 2021 om lag 3,5 millioner som har førerkort i Norge.

Dette er tipsene som kan være nyttige å kjenne til for deg som har førerkort.

1: 1,6 millioner av oss har aktivert digitalt førerkort

Den eldste personen var 98 år gammel da førerkortet ble aktivert. Snittalderen på de som har lappen i appen er 42 år. Les mer om hvordan du får førerkortet over på mobiltelefonen her:

Men vær også oppmerksom på et par ting:

2: Førerkortet har begrenset gyldighet

Tidligere risikerte du å måtte kjøre opp på nytt hvis du hadde glemt å fornye førerkortet. Denne regelen ble imidlertid endret i 2018, slik at de fleste vil ikke lenger måtte kjøre opp på nytt.

Har du fortsatt «det store rosa førerkortet», skal dette byttes inn før 1. januar 2023.

Førerkort i kredittkortformat som ble utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013, må byttes ut før 1. januar 2033

Les mer om fornyelse av førerkort her.

3: Helseattesten

Tidligere var det slik at innehaver av førerkort måtte levere helseattest fra lege etter fylte 75 år. Nå er dette endret til 80 år.

Flere partier tar for øvrig til orde for at denne ordningen bør skrotes:

4: Du bør ha internasjonalt førerkort på ferie

Sjekk om du må ha internasjonalt førerkort i god tid før avreise. Det fins to typer internasjonale førerkort, som kan utstedes hos KNA, MA og NAF i Norge.

5: Så mange prikker kan du ha

Hvis du vil vite hvor mange prikker du har på førerkortet, må du møte opp på en politistasjon og vise legitimasjon. Får du åtte prikker på tre år, mister du førerkortet i seks måneder. Hvis du for eksempel kjører på rødt lys eller blir tatt for mobilbruk i bilen, får du tre prikker på førerkortet. Statens vegvesens oversikt finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer