50 millioner puter må byttes

Og mange tusen bilkunder i Norge er berørt.

STORE KREFTER: Det er store krefter i sving når en kollisjonspute fyres av.  Foto: ADAC
STORE KREFTER: Det er store krefter i sving når en kollisjonspute fyres av. Foto: ADAC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilbransjens største tilbakekallingskampanje er et faktum. Over 50 millioner biler må tilbake for å få byttet kollisjonsputer på grunn av feilproduksjon. En større tilbakekalling har ikke skjedd siden 1982, da 31 millioner biler måtte tilbake for utbedring, skriver Automotive News.

Det er den japanske underleverandøren Takata som har produsert de kollisjonsputene som nå må byttes ut. I kjølevannet av denne kampanjen stilles det også spørsmål om hvorvidt Takata kan tåle påkjenningene av en kampanje i denne størrelsesorden.

Hørt om panserpute? Slik virker den

Gjelder norske biler

Heller ikke biler solgt i Norge går fri. Problemene rammer merker som Toyota og Honda hardest, men siste merke som kastet seg på lasset var Subaru, som må bytte over 1.000 puter i Norge. Også Mazda, Ford, GM, Daihatsu - og mange flere - får lide.

Problemet er likevel størst i USA, der flest biler er berørt, både i antall merker og biler. Der er også seks personer omkommet på grunn av putenes feilfunksjoner.Se selv: Så stor effekt har en kollisjonspute

Store utfordringer

Utfordringen nå er å få laget nok erstatningsputer. For Takata alene er dette en uoverkommelig oppgave, og to av de andre store underleverandørene som produserer slike sier at de kan være i stand til å øke produksjonene med 25 %. Men en slik økning krever omstillinger, så de kan først være i gang engang i 2016.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer