Trafikkdrepte juni 2019

50 omkomne i trafikken så langt i år

Møteulykker og utforkjøringer står for 70 prosent av ulykkene.

MC-ULYKKE: Trygg Trafikk sier de er bekymret for ulykkesutviklingen så langt i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
MC-ULYKKE: Trygg Trafikk sier de er bekymret for ulykkesutviklingen så langt i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tall Trygg Trafikk har offentliggjort viser at 50 personer har mistet livet i trafikken så langt i år. På samme tidspunkt i fjor var det 45 personer som hadde mistet livet.

– Det er ingen hemmelighet at vi har vært bekymret for ulykkesutviklingen så langt i 2019. Etter flere år med nedgang i antall dødsulykker i trafikken, så fikk vi i vår en tydelig økning i tapstallene. Det viser at det fortsatt et stort behov for trafikksikkerhetstiltak, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, i en pressemelding.

Totalt var det ti personer som mistet livet i trafikken i juni, fem av dem var bilførere og fem av dem MC-sjåfører. Trygg Trafikk skriver at juni, historisk sett, er er en måned som er preget av et høyt antall ulykker, og i løpet av samme periode i fjor var det 12 personer som mistet livet.

Johansen påpeker at den første sommermåneden hadde færre ulykker enn i fjor, men sier at det ligger flere kritisk skadet på sykehus etter trafikkulykker i juni.

– Fortsatt ser vi for mange alvorlige trafikkulykker, målet er at ingen skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken, sier han i pressemeldingen.

Ulykkestall så langt i 2019:

  • 50 omkomne
  • 39 menn, 11 kvinner
  • Møteulykker og utforkjøringer står for 70 prosent
  • 26 omkom i personbil, 10 omkom på motorsykkel, 6 var fotgjengere, 3 på sykkel og to i varebil

Kilde: Statens vegvesen

Skyldes menneskelige feil

Som statistikken viser, var halvparten av de omkomne i trafikken i juni, MC-sjåfører. Johansen mener at det må gjennomføres flere tiltak for å få ned ulykkestallene for MC. Blant annet sier han at farten må ned, samtidig som kunnskapen om hvor ulykkene skjer må opp.

– De fleste ulykker skyldes menneskelige feil i trafikken, dette ser vi tydelig i MC-ulykkene hvor for høy fart inn i sving dessverre fører til utforkjøringer med dødelig utfall, legger Johansen til.

Dårlige dekk har i en tidligere analyse vist seg å være en medvirkende årsak til mange dødsulykker.

Samtidig jobber Statens vegvesen med å vurdere om fartsgrensa bør settes ned fra 80 til 70 km/t på en rekke veier, for å spare flere liv i trafikken.

Spesielt i sommermånedene

Statistisk sett er sommermånedene mer preget av trafikkulykker med dødelig utfall enn resten av året. Over en tredjedel av dødsulykkene i trafikken skjer vanligvis i juni, juli og august. Det er også i denne perioden at vi ser flest alvorlige MC-ulykker, og Johansen trekker frem lange kjøreturer, høy fart, mye trafikk og ukjente veier som noen av årsakene til at vi ser flere ulykker om sommeren.

– Det er først og fremst farten som tar liv i trafikken. Og trette og ukonsentrerte sjåfører skaper mange farlige situasjoner. Det er bedre å holde farten nede og legge inn noen ekstra pauser hvis du sliter med å holde oppmerksomheten på trafikken, sier Johansen. Du vet aldri hvem du møter på veien, derfor er det heller ingen vits å ta sjanser fordi du er utålmodig. Det viktigste er ikke å komme først frem, men å komme trygt frem, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer