50 prosent av de unge vil ikke kjøre trygt

Men om de får billigere forsikring derimot...

Publisert
Sist oppdatert

I nesten ett og et halvt år har 50 ungdommer fra Karmøy kjørt rundt med utstyr i bilen som informerer dem om når de kjører for fort.

I håp om at dette kunne gi svar på om utstyret påvirket de unge til å kjøre mer forsvarlig, utførte Statens Vegvesen og Gjensidige Forsikring dette prosjektet, og tilbød deltakerne lavere forsikringspremie som belønning.

Konklusjon: utstyret førte til færre fartsovertredelser og bedre oppførsel i trafikken.

- Vi visste fra før at ISA får farten ned generelt, men Karmøy-prosjektet viser at ISA (Intelligent Speed Adaption, journ.anm.) virker fartsdempende også på våre yngste sjåfører, sier Anne Beate Budalen i Statens vegvesen.

Les også: Bilnøkkelen blir barnevakt

Irriterende utstyr

Utstyret virker slik at man får beskjed når fartsgrensen er brutt, samtidig som at det kommer en irriterende lyd.

Hele 64 prosent av ungdommen sa i ettertid at de ikke ønsket å ha slikt utstyr i bilen permanent. Men om det reduserer forsikringspremien får pipa en annen lyd, da er alle de 64 prosentene positive til utstyret.

- Gulrota er jo viktig. Det bør ikke koste for mye å få slikt utstyr. Det virker jo begrensende for den friheten folk ønsker på veien. Det er det som er det store dilemmaet i trafikksikkerhetsarbeidet, sier Budalen til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer