Sjokktall om mobilbruk bak rattet

63 prosent av foreldre med hjemmeboende barn bruker mobilen mens de kjører

Tall fra forsikringsselskap viser at foreldre oftere bruker håndholdt mobiltelefon i bilen enn andre.

BRUKER MOBILTELEFON I BIL: Unge voksne og foreldre med hjemmeboende barn under 18 år er de verste når det kommer til ulovlig mobilbruk bak rattet. Foto: Mike Schröder / Argus / Samfoto
BRUKER MOBILTELEFON I BIL: Unge voksne og foreldre med hjemmeboende barn under 18 år er de verste når det kommer til ulovlig mobilbruk bak rattet. Foto: Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten halvparten av oss - rettere sagt 46 prosent av dem som kjører bil - kombinerer av og til mobiltelefon og bilkjøring, uten handsfree. Det viser en undersøkelse foretatt av Ipsos på oppdrag for Gjensidige.

Å bruke håndholdt mobiltelefon mens man kjører bil, er ikke lovlig og kvalifiserer til et forelegg på 1.650 kroner. Det ble justert i de nye satsene for 2017, hvor også det ble bestemt at man kan få over 10.000 kroner i bot for å kjøre for fort.

Det er dessuten like ulovlig å smugbruke mobiltelefonen i ei kø i 3 kilometer i timen, som i 90-sona. Skjer det en ulykke på grunn av mobilbruken kommer det imidlertid skjerpede forelegg og sanksjoner.

Oppsiktsvekkende nok er det at de som har hjemmeboende barn under 18 år (63 %) er verre enn de som ikke har det (39 %).

Menn er verstinger blant kjønnene. 49 prosent svarer at de av og til bruker mobiltelefonen bak rattet, mens sju prosentpoeng færre kvinner (42 %) gjør det samme.

Markant forskjell

Aldersmessig er det de unge voksne som kommer verst ut. 61 prosent av personer under 30 år benytter mobiltelefonen uten handsfree i bil. Kun 20 prosent av de over 60 år tøyer loven på samme punkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer