Tyveri med bilens nøkkel

8 av 10 opp­bevarer bilnøkkelen feil

I fjor ble det stjålet over 3.000 biler i Norge – de fleste med bilens egen nøkkel.

PASS PÅ NØKKELEN: Du ville neppe lagt 400.000 kroner på kommoden rett innenfor ytterdøra i huset. Men det er i virkeligheten det mange gjør når de legger bilnøkkelen lett tilgjengelig for tyver.
PASS PÅ NØKKELEN: Du ville neppe lagt 400.000 kroner på kommoden rett innenfor ytterdøra i huset. Men det er i virkeligheten det mange gjør når de legger bilnøkkelen lett tilgjengelig for tyver. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åtte av ti oppbevarer bilnøkkelen feil, viser en fersk undersøkelse fra svenske Støldskyddsföreningen.

En undersøkelse gjort av Norstat for If i Norge i 2011, viste noe av det samme: Den gang sa 27 prosent at de oppbevarer bilnøkkelen på bordet i gangen eller ved utgangsdøra hjemme, og 30 prosent at de oppbevarer bilnøkkelen i et eget nøkkelskap hjemme. 24 prosent sa at bilnøkkelen blir værende i lomma eller i veska.

- Vi kjenner oss godt igjen i disse tallene. Folk ser på bilnøkkelen som et verktøy og ikke en verdigjenstand, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring til Dinside.

- De fleste moderne biler har svært gode systemer som sikrer mot tyveri. De er vanskelige å starte uten nøkkel. Når vi får inn meldinger om tyveri, er det derfor ofte bilens egen nøkkel som er brukt, forklarer han.

- Glem nøkkelskapet

Clementz mener derfor at bilnøkkelen bør oppbevares som en verdigjenstand - ikke i nøkkelskapet eller på kommoden rett innenfor ytterdøra.

- Gjør du det blir det enkelt for tyvene å finne den, dersom de bryter seg inn.

Nøkkelen bør heller ikke legges igjen i lomma på ei jakke i garderoben på restauranten eller treningssenteret.

VERDIGJENSTAND: - Bilnøkkelen er en verdigjenstand og bør oppbevares deretter, mener kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If
VERDIGJENSTAND: - Bilnøkkelen er en verdigjenstand og bør oppbevares deretter, mener kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If Vis mer

- Dersom tyvene får tak i en nøkkel, er det bare å sette seg inn og kjøre, sier Clementz, og legger til at en del stjålne biler forsvinner raskt ut av landet.

– For ikke lenge siden gikk svensk politi til aksjon i Stockholm havn, hvor de fant en rekke stjålne biler i containere, klare til å bli fraktet ut av Skandinavia. Alle var trolig stjålet med bilens egen nøkkel, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Det har for øvrig vært en nedgang i antall biltyverier i Norge de siste åra. I 2014 ble det meldt stjålet 4.973 biler, mens det i 2017 var 3.147 biler som ble stjålet, ifølge tall fra Finans Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer